Can't get CD/DVD Drive working

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
remoulder
Level 17
Level 17
Posts: 7636
Joined: Fri May 09, 2008 1:14 pm
Contact:

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by remoulder » Thu May 03, 2012 9:45 am

crosenblum wrote:VIA VT6410 RAID Controller
Ok have done a bit of searching and it seems this card just doesn't play with linux, ubuntu linux at least. There are several posts on the ubuntu forums going back to 2008 stating similar problems with this card, namely that drives attached to it are just not seen even though the card itself is. This being an add in card, there should be a setup available by pressing a hotkey at boot, you may want to investigate the way things are setup in that. Other than that the only suggestions I can make are to switch the optical drives to the other IDE connector on your systemboard or try a different card. Good luck.
[Edit] your original post and add [SOLVED] once your question is resolved.

“The people are my God” stressing the factor determining man’s destiny lies within man not in anything outside man, and thereby defining man as the dominator and remoulder of the world.

crosenblum
Level 1
Level 1
Posts: 39
Joined: Fri Apr 06, 2012 10:53 am

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by crosenblum » Thu May 03, 2012 12:10 pm

Since my 2nd/backup hd is taking up the only available ide controller, I can't switch to an ide controller for the 2 cd/dvd drives.

Isn't there any way to make this work?

Oh well....

rich2005
Level 3
Level 3
Posts: 183
Joined: Sun Nov 07, 2010 5:22 am

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by rich2005 » Thu May 03, 2012 2:09 pm

if you have a spare sata port, then use a pata-to-sata converter on your backup hd, then your 2 ancient DVD's can go on the (now) free pata port. Otherwise just use one DVD whichever is best) as the second device on the pata port.

If you do really have a spare sata port, consider a new drive, they are very cheap.

crosenblum
Level 1
Level 1
Posts: 39
Joined: Fri Apr 06, 2012 10:53 am

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by crosenblum » Thu May 03, 2012 2:53 pm

Are cd/dvd rom drives sata compatible these days?

rich2005
Level 3
Level 3
Posts: 183
Joined: Sun Nov 07, 2010 5:22 am

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by rich2005 » Thu May 03, 2012 3:16 pm

They have become the norm. Getting harder to find a pata drive these days.

Don't know your location but for example:

http://tinyurl.com/d4hwg5f edit: sorry not a good example, it reverted back to the site main menu, just try your usual component supplier.

Also sata to pata converters are dirt cheap

http://tinyurl.com/cup23ty

If your old drive(s) is(are) in good condition it is always worth putting in a usb external enclosure.

Linuxluver
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sat May 19, 2012 9:57 pm

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by Linuxluver » Sat May 19, 2012 10:04 pm

I have the same issue. The DVD drive is invisible with Linux Mint.

I rarely use DVD/CD anymore, so I don't know if it worked under Ubuntu, either. But it works fine on Windows.

The DVD drive is a very common piece of hardware. I thought Linux was over this sort of thing.....

diederic
Level 1
Level 1
Posts: 29
Joined: Sun Nov 21, 2010 9:00 pm

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by diederic » Tue Aug 21, 2012 6:43 pm

Using LM-13 on a iMac
I downloaded an*.iso file and burt this to a dvd. Wanted 'live boot' from image, no luck, dould eject dvd, said something about like 'null disk... '. Re installed LM-13, no problem, after install disk was ejected.

I wanted to get a file from a backup disk, no luck. opening the window 'computer' showed the cd-drive with a blank cd (I knew it contained data). I ve spebt too much time trying to solve this, following advice of others.

I've copied some file and search results:
1. /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda4 during installation
UUID=836622b5-7c1e-4668-b6ce-2f9bd49daa60 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda6 during installation
UUID=3eabb6fa-c82f-4c6f-b812-394a8cd6b3ed /home ext4 defaults 0 2
# /media/extHD was on /dev/sdb1 during installation
UUID=463182bc-0f88-457a-8711-3c9ee2d693e0 /media/extHD ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=c2c989cd-033f-44ec-8793-d5f141d47503 none swap sw 0 0
#mount cdrom
/dev/sg0 /media/cdrom iso9660 user, noauto 0 0

2.the mount comand:
diederic@LM-iMac ~ $ mount /media/cdrom
[mntent]: line 18 in /etc/fstab is bad
mount: can't find /media/cdrom in /etc/fstab or /etc/mtab
diederic@LM-iMac ~ $
It makes no difference to the outcome of the mount command if etc/fstab has /dv/sr0 or /dev/sg0 (line 18). MOunting as rrot makes no difference.

3. Outcome lshw command
diederic@LM-iMac ~ $ sudo lshw -c disk
*-cdrom
description: DVD writer
product: DVD RW AD-5630A
vendor: OPTIARC
physical id: 0.0.0
bus info: scsi@0:0.0.0
logical name: /dev/sr0
version: 1AHN
serial: [
capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r
configuration: ansiversion=5 status=ready
*-medium
physical id: 0
logical name: /dev/sr0
*-disk
description: ATA Disk
product: WDC WD3200AAJS-4
vendor: Western Digital
physical id: 0.0.0
bus info: scsi@2:0.0.0
logical name: /dev/sda
version: 58.0
serial: WD-WCARW7044146
size: 298GiB (320GB)
capabilities: partitioned partitioned:dos
configuration: ansiversion=5
*-disk
description: SCSI Disk
physical id: 0.0.0
bus info: scsi@4:0.0.0
logical name: /dev/sdb
size: 149GiB (160GB)
capabilities: partitioned partitioned:dos
configuration: signature=a4b57300

In the past I've never had this problem.
Some succinct advise would be much appreciated.
Diederic

herwigd
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Wed Aug 22, 2012 5:52 am

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by herwigd » Wed Aug 22, 2012 6:02 am

Hi,

You should check if your CD/DVD drive is not connected to a SATA3 port.
I had the same issue that my CD/DVD/BD drive was not working. I had it connected to a SATA3 port.
After I connected it to a SATA2 port, everything worked fine.


Br,
Herwig

diederic
Level 1
Level 1
Posts: 29
Joined: Sun Nov 21, 2010 9:00 pm

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by diederic » Thu Aug 23, 2012 1:56 am

Thanks Herwig.
I don't think this is the problem. When I installed LM-13 when it came out, the crdrive worked perfectly. I have done nothing to the hardware.
When I boot LM=13 I get the message: an error while loading the cdrom (or words to that effect); clicking S continues the bootup.
Cheers,
Diederic

Baxtex
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Sat Jul 26, 2014 11:23 am

Re: Can't get CD/DVD Drive working

Post by Baxtex » Tue Jul 29, 2014 3:44 pm

Just installed latest version on Linux Mint XFCE and I'm quite happy with it. However I'm going on vaccation for a while now and I won't have any internet so I thought I would watch some old dvd movies and series on the trip. However I can't seem to get my cd/dvd drive working. It won't even open when I press the button, the eject command doesn't work either. I even screwed the dirve out and reinserted it again. It worked just fine on windows, so I suspect it is some kind of driver issue? I have only used Mintfor a couple of days so I'm afraid I don't know much on how to fix it. :oops:

I'ts a laptop so I can't test it on another port but the drive does not even show up in the device tree.

Post Reply

Return to “Hardware Support”