Zoostorm PCs for Linux Mint?

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Carl H
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Thu Jul 28, 2011 3:28 am

Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by Carl H »

I am in the market for a new PC and have spotted these two at ebuyer.com, both of which look cheaper and better value than building my own.

http://www.ebuyer.com/344622-zoostorm-p ... -7873-1057

http://www.ebuyer.com/362648-zoostorm-d ... -7873-1058

Are there any known problems with using either of these for Linux Mint?

Someone has commented that they couldn't get Linux to run on the AMD one but they don't say which distro.

Thank you for any help.
User avatar
Murdock
Level 3
Level 3
Posts: 145
Joined: Fri Apr 02, 2010 11:23 pm
Location: Costa Rica

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by Murdock »

Call them up and see if they use Foxxcon motherboards. If so, they're junk.I'm on #3 in a 2 year old FPC-Intel rig. Thank God for warranties.
Pura Vida.
Arenal Botanical Garden
Lake Arenal, Costa Rica
Carl H
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Thu Jul 28, 2011 3:28 am

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by Carl H »

Murdock wrote:Call them up and see if they use Foxxcon motherboards. If so, they're junk.I'm on #3 in a 2 year old FPC-Intel rig. Thank God for warranties.
The AMD system runs on a Giga-Byte motherboards. I have used those in the past with no problems.
Carl H
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Thu Jul 28, 2011 3:28 am

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by Carl H »

The one I took delivery of last night had an Asus motherboard.

Booting a Mint CD ends with a blank screen. I suspect a video driver issue. Tonight I'm trying it with 'nomodeset' and 'xdriver=vesa'.

I will post back my findings, in case they are useful to others.
Carl H
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Thu Jul 28, 2011 3:28 am

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by Carl H »

It's not going very well. :(

Adding 'nomodeset' to the kernel parameters gets it to boot up into a desktop, but the screen resolution is maxed at 1280x960 and the display is horrible - wonky fonts, random coloured squares appearing, and it's very sluggish.
AlbertP
Level 16
Level 16
Posts: 6714
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: Utrecht, The Netherlands

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by AlbertP »

@ Carl H: But if you use nomodeset to install Linux you can install the graphics driver for AMD afterwards, from http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... linux.aspx

Maybe it also helps to use Mint 13 instead of 12. But I think you'd better have taken the Intel version of the computer.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
Carl H
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Thu Jul 28, 2011 3:28 am

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by Carl H »

AlbertP wrote:@ Carl H: But if you use nomodeset to install Linux you can install the graphics driver for AMD afterwards, from http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... linux.aspx
Maybe it also helps to use Mint 13 instead of 12.
I've had equal lack of success with both Mint 12 and 13. I've tried the AMD driver... but it would only boot to a console after I'd installed the driver. X would not start as the screen was not valid.
AlbertP wrote: But I think you'd better have taken the Intel version of the computer.
I'm also starting to think that. :D I have always used AMD CPUs and Nvidia graphics and never had any problems. Searching the internet did not reveal any ATI/Linux issues so I went with the AMD version..... I obviously did not look well enough, I have since found lots. :lol:
Carl H
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Thu Jul 28, 2011 3:28 am

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by Carl H »

Still very little success with this machine, and to make matters worse, eBuyer have just knocked £30 off the price of it. :lol:

I think I might try older versions of Mint and see how that works.
AlbertP
Level 16
Level 16
Posts: 6714
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: Utrecht, The Netherlands

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by AlbertP »

That you get black screen is because the newer kernel version thinks it supports the AMD GPU but fails. With older Mints you have no support out-of-the-box - so it will fall back to vesa which allows basic desktop usage till you've installed the driver from AMD's website.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
Carl H
Level 1
Level 1
Posts: 15
Joined: Thu Jul 28, 2011 3:28 am

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by Carl H »

I've installed Mint11 and the proprietary AMD driver and it all works very nicely. :D
highcannons

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by highcannons »

I have been trying to install Mint on a Zoostorm 8515 laptop. It goes to a black screen if you try to run the live disc, but runs it ok in compatability mode. Tried both 13 and 14. So I then istalled in compatability mode but after installation the picture breaks down (video driver problem). Only other disc ihad was a Peppermint 3 which worked ok. I think the zoostorm is one of the generic Mitac jobs which include Rock and Clevo... So the issues with some Samsung laptops may be related. I know not enougth to muck about but know I like Linux Mint and have it running 13 or 14 0n the rest of our hardware. So bye bye Zoostorm.
AlbertP
Level 16
Level 16
Posts: 6714
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: Utrecht, The Netherlands

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by AlbertP »

@ highcannons: I think what you're having is a problem with a specific model of NVIDIA or AMD graphics, and not an issue with Zoostorm (or Mitac/Rock/Clevo) in general.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
highcannons

Re: Zoostorm PCs for Linux Mint?

Post by highcannons »

Ah! I think you are right there. Later on I decided to try XP on it (Vista is standard) and had loads of trouble loading Nvidia driver........such is life. Kinda reminds me of the mess AMD got in with the Compaq F500 videa chip cooking the wifi card and itself! As a matter of interest I am using Medion Akoya E5211 which took Mint 13 like a dream.
Post Reply

Return to “Hardware Support”