[SOLVED}LM bootup halts at message about removed drive

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
DumbCluck
Level 1
Level 1
Posts: 38
Joined: Fri Jun 29, 2012 6:10 pm

[SOLVED}LM bootup halts at message about removed drive

Postby DumbCluck » Sat Mar 02, 2013 7:09 pm

When I start LM it always halts at a screen and says
"The disk drive for /media/sdd1 is not ready yet or not present."
Then I have to press S to continue booting.
I have gone through everything looking for references to this
drive which I removed a few weeks ago but can't find anything.
Also Gparted and psydm and grub make no references to it at all.
How do I remove this to get a smooth bootup?
Thanks
Last edited by DumbCluck on Mon Mar 04, 2013 8:46 pm, edited 1 time in total.

User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
Posts: 1654
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Re: LM bootup halts at message about removed drive

Postby catweazel » Sat Mar 02, 2013 7:19 pm

Linux is attempting to mount a drive specified in your fstab file that was probably present when you installed but is now no longer available. Post the output of each of these terminal commands. Please enclose the text in code markers when you post to make it easier to read.

Code: Select all

cat /etc/fstab

Code: Select all

sudo blkid

Code: Select all

sudo fdisk -l
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
Intel i7 4820K @ 4.7GHz, 32GB Corsair Vengeance Pro
2133MHz XMP, 4 Samsung 850 PRO 512GB SSDs in
RAID0, 12TB HW RAID10, 3 x 24" Samsung UlHD,
Dual R290X

DumbCluck
Level 1
Level 1
Posts: 38
Joined: Fri Jun 29, 2012 6:10 pm

Re: LM bootup halts at message about removed drive

Postby DumbCluck » Sat Mar 02, 2013 9:18 pm

cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=6b3b3bbc-d2d0-4254-b97e-7538bea126e4 / ext4 defaults 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=9397c427-24b1-4132-aefe-b24d1006d0fe none swap sw 0 0
/dev/sda1 /media/sda1 ntfs nls=iso8859-1 0 0
/dev/sdc1 /media/sdc1 ntfs nls=iso8859-1,umask=000 0 0
/dev/sdd1 /media/sdd1 ntfs nls=iso8859-1,umask=000 0 0
/dev/sdb1 /media/sdb1 ntfs nls=iso8859-1,umask=000 0 0

sudo blkid

/dev/sda1: UUID="01A820A407F22266" TYPE="ntfs"
/dev/sdb1: LABEL="System Reserved" UUID="6018CC0018CBD2E8" TYPE="ntfs"
/dev/sdb2: UUID="76F4F8E8F4F8AB8D" TYPE="ntfs"
/dev/sdb5: UUID="6b3b3bbc-d2d0-4254-b97e-7538bea126e4" TYPE="ext4"
/dev/sdb6: UUID="9397c427-24b1-4132-aefe-b24d1006d0fe" TYPE="swap"
/dev/sdc1: LABEL="GAMING 698" UUID="80A64A6DA64A642E" TYPE="ntfs"

sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 203.9 GB, 203928109056 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24792 cylinders, total 398297088 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000cf95f

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 63 398283479 199141708+ 7 HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdb: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, total 625142448 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0002ed96

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 * 2048 514047 256000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2 514048 440819711 220152832 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb3 440821758 625141759 92160001 5 Extended
/dev/sdb5 440821760 608366591 83772416 83 Linux
/dev/sdb6 608368640 625141759 8386560 82 Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdc: 750.2 GB, 750156374016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 91201 cylinders, total 1465149168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000e5d67

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdc1 * 2048 1465145343 732571648 7 HPFS/NTFS/exFAT

User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
Posts: 1654
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Re: LM bootup halts at message about removed drive

Postby catweazel » Sat Mar 02, 2013 9:50 pm

Code: Select all

# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=6b3b3bbc-d2d0-4254-b97e-7538bea126e4 / ext4 defaults 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=9397c427-24b1-4132-aefe-b24d1006d0fe none swap sw 0 0
/dev/sda1 /media/sda1 ntfs nls=iso8859-1 0 0
/dev/sdc1 /media/sdc1 ntfs nls=iso8859-1,umask=000 0 0
/dev/sdd1 /media/sdd1 ntfs nls=iso8859-1,umask=000 0 0
/dev/sdb1 /media/sdb1 ntfs nls=iso8859-1,umask=000 0 0


Ok, it will be complaining about one or more of those last four lines. In a terminal:

Code: Select all

sudo gedit /etc/fstab

Change gedit to pluma if you're using MATE flavoured Mint.

Add a # symbol at the start of the offending lines but leave the first two alone. Save the changes then:

Code: Select all

sudo mount -a


If there are no error message, reboot and see if you've got the right partitions commented out. If you're not sure what one of the four is causing it, comment the last four lines out all at once. You can then repeat the proceudre above and uncomment the lines one at a time. Follow this with a reboot each time until you've got the right devices commented out.
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
Intel i7 4820K @ 4.7GHz, 32GB Corsair Vengeance Pro
2133MHz XMP, 4 Samsung 850 PRO 512GB SSDs in
RAID0, 12TB HW RAID10, 3 x 24" Samsung UlHD,
Dual R290X

DumbCluck
Level 1
Level 1
Posts: 38
Joined: Fri Jun 29, 2012 6:10 pm

Re: [SOLVED}LM bootup halts at message about removed drive

Postby DumbCluck » Mon Mar 04, 2013 8:47 pm

Thank you so much, TehGhodTrole
That was exactly the fix!! no much halting!!
U de man!!

User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
Posts: 1654
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Re: [SOLVED}LM bootup halts at message about removed drive

Postby catweazel » Tue Mar 05, 2013 1:23 am

DumbCluck wrote:Thank you so much, TehGhodTrole
That was exactly the fix!! no much halting!!
U de man!!

Cheers. Glad I could help.
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
Intel i7 4820K @ 4.7GHz, 32GB Corsair Vengeance Pro
2133MHz XMP, 4 Samsung 850 PRO 512GB SSDs in
RAID0, 12TB HW RAID10, 3 x 24" Samsung UlHD,
Dual R290X


Return to “Hardware Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests