mint14 - Mate problem installing motherboard GA-A55M-DS2

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sun Mar 03, 2013 7:33 pm

mint14 - Mate problem installing motherboard GA-A55M-DS2

Postby crcanassr » Sun Mar 03, 2013 8:00 pm

I have been trying to install a Linux distribution on a computer with the Gigabyte GA-A55M-DS2 and Linux installation screens do not show (blank screen). I have had this problem with Ubuntu, SuSE and now Mint-14 Mate. The only one that did not have problems was CentOS (which I do not like). The initial screens (logo, etc.) are fine, it is when you reach the first installation screen when the display goes blank.

Any ideas?


User avatar
Level 14
Level 14
Posts: 5138
Joined: Mon Dec 01, 2008 11:21 am

Re: mint14 - Mate problem installing motherboard GA-A55M-DS2

Postby viking777 » Mon Mar 04, 2013 5:38 am

That motherboard has the infamous Gigabyte Hybrid efi firmware making installation of Linux extremely difficult. Our resident Uefi expert - srs5694 - has written a lot about this bios I suggest looking through all his posts on the topic search.php?keywords=hybrid+bios&terms=all&author=srs5694&sc=1&sf=all&sr=posts&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Search He has also got entire websites about the probelm. Perhaps you would also like to add your experience to this thread: viewtopic.php?f=49&t=127071 it is designed to help others not fall into the same trap that you have.
Fujitsu Lifebook AH532. Intel i5 processor, 6Gb ram, Intel HD3000 graphics, Intel Audio/wifi. Realtek RTL8111/8168B Ethernet.Lubuntu 13.10,Ubuntu12.10 (Unity), Mint16 (Cinnamon), Manjaro (Xfce).

Return to “Hardware Support”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], jMurr, mintmotar, Mute Ant and 7 guests