How come my bluetooth adapter does not connect to mint?

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
gtludwig
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Tue Feb 14, 2017 5:35 am

How come my bluetooth adapter does not connect to mint?

Postby gtludwig » Tue Feb 14, 2017 6:00 am

Hi all,

I having a strange problem with bluetooth adapter on my system. I'm using Linux Mint Cinammon 18.1 64bit.

What happens is that when I try to connect my Bose QC35 headphones it connects, but I can't get sound through it.

I tried doing the following:

Code: Select all

sudo apt-get purge pulseaudio-module-bluetooth bluetooth bluez-* bluez
sudo apt-get install blueman bluez pulseaudio-module-bluetooth --install-suggests
pactl load-module module-bluetooth-discover


Then I rebooted and but it really doesn't connects.

Happy to provide further information!

Cheers

JeremyB
Level 17
Level 17
Posts: 7749
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: How come my bluetooth adapter does not connect to mint?

Postby JeremyB » Tue Feb 14, 2017 7:30 am

Use blueman to connect to the headphones, then right click on the headphones and go to audio profile and select off, then disconnect from the headphones, reconnect and select audio profile A2DP and see if they work

bgoodwin91006
Level 1
Level 1
Posts: 11
Joined: Tue Nov 15, 2016 4:32 pm

Re: How come my bluetooth adapter does not connect to mint?

Postby bgoodwin91006 » Fri Feb 17, 2017 11:50 pm

I am having a similar problem. My bluetooth headphones connect but when I try playing anything (youtube vid, banshee music file, etc) the application freezes. It doesn't crash but the video frame freezes or the audio progress bar doesn't move. I am running 64bit xfce v18.1. As soon as I switch back to regular audio jack headphones or even just disconnect the bluetooth headphones everything goes back to running. I know these headphones work ok because I can use them with my smartphone. These headphones are new so this is my first attempts at using them on my Mint system.

It almost feels like a device driver issue where the app goes to sleep waiting for a response back that never comes.

Thanks for any assistance you can provide.

BTW, I tried all the stuff in the previous posts. No joy.

JeremyB
Level 17
Level 17
Posts: 7749
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: How come my bluetooth adapter does not connect to mint?

Postby JeremyB » Sat Feb 18, 2017 9:07 am

You could try this command after replacing the MAC address with the MAC address of your bluetooth headphones in 2 places

Code: Select all

pacmd set-card-profile `pacmd list-cards | grep bluez_card -B1 | grep index | awk '{print $2}'` off; sleep 2 ; echo -e "disconnect AC:9B:0A:4F:CA:FF\n quit"|bluetoothctl;sleep 5; echo -e "connect AC:9B:0A:4F:CA:FF\n quit"|bluetoothctl; sleep 5; pacmd set-card-profile `pacmd list-cards | grep bluez_card -B1 | grep index | awk '{print $2}'` a2dp_sink

bgoodwin91006
Level 1
Level 1
Posts: 11
Joined: Tue Nov 15, 2016 4:32 pm

Re: How come my bluetooth adapter does not connect to mint?

Postby bgoodwin91006 » Sat Feb 18, 2017 4:50 pm

That seems to have gotten the headphones properly configured into the system. The 'pulseaudio volume control' app sees the headphones under the 'configuration' tab and I can set it to be the active output. When I go to the 'applications' tab, there are are two applications showing; 'system sounds' and 'Banshee'. The system sounds are working and I can actually hear the beeps etc associated with some mouse actions. The Banshee volume setting is ghosted out and there is no sound from playing music. Banshee does work ok with the builtin audio device. I'm at a loss as to where to go from here.

EDIT: 02/20/17
The problem exists with Banshee and VLC but sound works fine with xmedia and Firefox videos. I guess I'll let it go with that.

Orzeszty
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Tue Sep 26, 2017 12:24 pm
Location: Poland

Re: How come my bluetooth adapter does not connect to mint?

Postby Orzeszty » Sun Dec 10, 2017 7:52 am

I hacve similliar problem.
When i pairing my headphones, after just i think 10s it's going to unpair and i can;t pair it again. I must delete it from the list. But the same situation is going again and again.


Return to “Hardware Support”