Headphones (front panel) wont work

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
solidmint
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Sat Jan 20, 2018 8:28 am

Headphones (front panel) wont work

Post by solidmint » Sat Jan 20, 2018 8:42 am

Hello everyone,
I just install linux mint cinnamon 18.3 and sound from front panel of pc wont work. It works fine from back panel from motherboard (msi z97 gaming 3) but there are 6 outputs and its not probably the correct way to use headphones. I am completely newbie with linux so please be patient with me :). I try to google solution for this but clear part for me was only try run alsamixer and check if its not muted something. Somebody can help please ?:) Will be very thankfull :)

User avatar
Ozo
Level 5
Level 5
Posts: 642
Joined: Tue Dec 22, 2015 11:49 am
Location: Titusville, Florida USA

Re: Headphones (front panel) wont work

Post by Ozo » Sat Jan 20, 2018 11:22 am

I am relative newbie as well but am pretty familiar with the basics. You are on the right track by suspecting a change had occurred. My first step would be to look at the Sound settings which is in the Hardware section of System Settings near the bottom. :)

If that looks correct and still you have no headphones, let us know and a resident tech will be glad to help you with this little problem. And, welcome to the forum :D

solidmint
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Sat Jan 20, 2018 8:28 am

Re: Headphones (front panel) wont work

Post by solidmint » Sat Jan 20, 2018 12:18 pm

Ozo wrote:I am relative newbie as well but am pretty familiar with the basics. You are on the right track by suspecting a change had occurred. My first step would be to look at the Sound settings which is in the Hardware section of System Settings near the bottom. :)

If that looks correct and still you have no headphones, let us know and a resident tech will be glad to help you with this little problem. And, welcome to the forum :D

Hello and thanks for you answer :). I trying look there and play with settings but nothing special happen. I also found somewhere to install pavucontrol and trying this figure out there but not success :).

Post Reply

Return to “Hardware Support”