Nvidia Prime works, but not GPU fan

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Gavaudan
Level 1
Level 1
Posts: 32
Joined: Sun Nov 22, 2015 9:56 pm

Nvidia Prime works, but not GPU fan

Post by Gavaudan » Thu Mar 08, 2018 2:17 am

I have an Acer Swift 3 SF314-52G-55WQ with a discrete GeForce MX150 graphics card. It also has the Intel integrated graphics. The problem isn't switching between the two, the Prime applet works good for that (it won't obey my demands that it switch its profile with the discrete card, but that isn't what this post is about).

My issue is that I don't think the GPU fan is working properly, if at all. There is a constant fan noise, but it never changes when the GPU is under load during a game or something, and it gets very very hot, as in feeling heat a couple inches above the keyboard hot. I can't tell if it's the CPU fan or not that I'm hearing, but I have my doubts. I think there's a way to manually set the GPU fan speed, but I'd much prefer some sort of automatic adaptive solution. Any ideas?

Edited to add output from inxi -Fxz, in case it helps.

Code: Select all

┌─ [dan@Elle]-[~]
└─▪ inxi -Fxz
System:    Host: Elle Kernel: 4.13.0-31-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: Acer (portable) product: Swift SF314-52G v: V1.06
           Mobo: KBL model: Suntory_KL v: V1.06
           Bios: Insyde v: V1.06 date: 07/18/2017
CPU:       Quad core Intel Core i5-8250U (-HT-MCP-) cache: 6144 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 14400
           clock speeds: max: 3400 MHz 1: 1800 MHz 2: 1800 MHz 3: 1800 MHz
           4: 1800 MHz 5: 1800 MHz 6: 1800 MHz 7: 1800 MHz 8: 1800 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Device 5917 bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA Device 1d10 bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1080@60.01hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Kabylake GT1.5
           GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel Device 9d71 driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-31-generic
Network:   Card: Intel Wireless 7265 driver: iwlwifi bus-ID: 03:00.0
           IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: NA (-) ID-1: /dev/nvme0n1 model: N/A size: 256.1GB
Partition: ID-1: / size: 148G used: 74G (53%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2
           ID-2: swap-1 size: 8.46GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/nvme0n1p3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 37.5C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 234 Uptime: 34 min Memory: 1429.0/7853.3MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35 

Post Reply

Return to “Hardware Support”