[SOLVED] Aiptek Serial Tablet (not usb)

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
ylon
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Sat Jan 05, 2008 10:51 am

[SOLVED] Aiptek Serial Tablet (not usb)

Postby ylon » Fri Jun 19, 2009 12:40 pm

I've a Hyperpen 4000.. which worked charmingly some time ago (I was with mint 6). After sometime I've decided to pass to mint 7, and then, install again my tablet... but things seem didn't get right now. The way I've always used to (successfully) install my pen drive was:
1. Install a deb package (xserver-xorg-input-hyperpen_1.2.0-1build1_i386.deb)
2. some xorg.conf mod... the mod is:

* Open file "xorg.conf" (/etc/X11/xorg.conf)

* Find: ---| Section "Module"

* Under (and before "EndSection") add:

Code: Select all

   Load   "HyperPen"



* Find: ---| Section "ServerLayout"

* Under (and before "EndSection") add:


Code: Select all

   InputDevice    "tablet"





* At the end add:

Code: Select all

Section "InputDevice"
   Identifier   "tablet"
   Driver   "HyperPen"
   Option   "Device" "/dev/ttyS0"
   Option   "Mode" "absolute"
   Option   "Cursor" "Stylus"
   Option   "XSize" "600"
   Option   "YSize" "450"
   Option   "AlwaysCore"
   Option   "BaudRate" "19200"
EndSection


* Restart
-----------------------------------------------------------------------
My problem is this:

my: xorg.conf

Code: Select all

Section "Monitor"
   Identifier   "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Monitor      "Configured Monitor"
   Device      "Configured Video Device"
   DefaultDepth   24
   Option   "AddARGBGLXVisuals"   "True"
EndSection

Section "Module"
   Load   "glx"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Configured Video Device"
   Driver   "nvidia"
   Option   "NoLogo"   "True"
EndSection

Section "ServerFlags"
   Option   "DontZap"   "False"
EndSection

As you can see, I have nomore a "ServerLayout" section.. i've try just with add something like:

Code: Select all

Section "ServerLayout"
   InputDevice   "tablet"
EndSection

But X won't start this way. Solution?
Last edited by ylon on Thu Jun 25, 2009 6:40 am, edited 1 time in total.

User avatar
merlwiz79
Level 10
Level 10
Posts: 3476
Joined: Wed Apr 04, 2007 1:50 pm
Location: Here again :)

Re: Aiptek Serial Tablet (not usb)

Postby merlwiz79 » Fri Jun 19, 2009 7:28 pm

Looks like you have the wrong version.
The version you need version 1:1.2.0-1build2, but it was removed because of no one was working on it upstream.
https://launchpad.net/ubuntu/+source/xs ... t-hyperpen
Image

ylon
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Sat Jan 05, 2008 10:51 am

Re: Aiptek Serial Tablet (not usb)

Postby ylon » Sun Jun 21, 2009 5:15 am

I've try xserver-xorg-input-hyperpen_1.3.0-1_i386.deb

which seem don't work also.

Looks like the problem is the "ServerLayout" section... removed in junty and not usable: I've try to set a new default section layout:

Code: Select all

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
EndSection

As you can see, without the tablet input device..
But it did crash the same. So, I may suppose that my problem isn't the module/driver/etc... but the ServerLayout section in generic.

User avatar
merlwiz79
Level 10
Level 10
Posts: 3476
Joined: Wed Apr 04, 2007 1:50 pm
Location: Here again :)

Re: Aiptek Serial Tablet (not usb)

Postby merlwiz79 » Sun Jun 21, 2009 5:47 am

Xorg.conf is really not used anymore, only for settings added to it.
This means it will try to load anything it finds.
You will have to remove xserver-xorg-input-hyperpen so it's not loaded.
You should be looking at the logs to make sure that it's the problem though.
Image

ylon
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Sat Jan 05, 2008 10:51 am

Re: Aiptek Serial Tablet (not usb)

Postby ylon » Thu Jun 25, 2009 6:39 am

Solved: I`ve let nvidia-xconfig generate my xorg.conf
This add the correct ServerLayout feature letting me able to set it as need. Now works like a charm.


Return to “Hardware Support”

Who is online

Users browsing this forum: powerwagon75, Zorba and 5 guests