ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Sydiorn
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sun Nov 11, 2018 11:58 am

ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by Sydiorn » Sun Nov 11, 2018 12:36 pm

Hello,

I have a bit of an issue with my fans, which stop working when my laptop exists from hibernate mode. I have to reboot the computer to make them work properly. To my mind, there is some problem with the soft booting process when the computer exists the ACPI S3 mode. Unfortunately, I wasn't able to fix this issue by myself with the help of Internet. If somebody could help me, I would be really thankful! I attached debugging data generated by inxi, sensors and hardinfo. Hope it will give you enough details.

Thank you for your help!
Sydiorn.
Attachments
debug.tar
Debugging data concerning my computer and its sensors.
(161.5 KiB) Downloaded 5 times

Sydiorn
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sun Nov 11, 2018 11:58 am

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by Sydiorn » Wed Nov 14, 2018 4:41 pm

Bump. :)

gm10
Level 13
Level 13
Posts: 4689
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by gm10 » Wed Nov 14, 2018 5:43 pm

Try if this starts the fans after hibernation:

Code: Select all

sudo modprobe -r asus_nb_wmi;sudo modprobe asus_nb_wmi

Sydiorn
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sun Nov 11, 2018 11:58 am

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by Sydiorn » Sat Nov 17, 2018 9:21 am

Hey! Thanks for your reply. I wrote your commands on my terminal. Sadly, nothing has changed: my fans are still off.

gm10
Level 13
Level 13
Posts: 4689
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by gm10 » Sat Nov 17, 2018 9:40 am

Not sure then. Maybe installing the fancontrol package will help. Or check if there's an update for your BIOS that fixes this.

Sydiorn
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sun Nov 11, 2018 11:58 am

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by Sydiorn » Sat Nov 17, 2018 9:49 am

I will install the fancontrol package as you recommanded. As for the BIOS, I already have the last version, which is problematic. :/

gm10
Level 13
Level 13
Posts: 4689
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by gm10 » Sat Nov 17, 2018 10:15 am

To set it up:

Code: Select all

sudo pwmconfig
No idea if it'll help though.

Sydiorn
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sun Nov 11, 2018 11:58 am

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by Sydiorn » Sun Dec 02, 2018 2:01 pm

Hey, I am sincerely sorry for the late reply. I already have pwmconfig installed but I cannot use it since the fans are set on automatic mode. My fan is currently not working, and sensors tell me I have 26.7°C of temperature, although I feel my processor is heating. :?

deepakdeshp
Level 11
Level 11
Posts: 3935
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by deepakdeshp » Sun Dec 02, 2018 11:51 pm

Sydiorn wrote:
Sun Dec 02, 2018 2:01 pm
Hey, I am sincerely sorry for the late reply. I already have pwmconfig installed but I cannot use it since the fans are set on automatic mode. My fan is currently not working, and sensors tell me I have 26.7°C of temperature, although I feel my processor is heating. :?
May be the fan is burnt out.
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
I am using Mint 19 Cinnamon 64 bit with AMD A8/7410 processor . Memory 8GB

Sydiorn
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sun Nov 11, 2018 11:58 am

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by Sydiorn » Mon Dec 03, 2018 2:15 am

deepakdeshp wrote:
Sun Dec 02, 2018 11:51 pm
Sydiorn wrote:
Sun Dec 02, 2018 2:01 pm
Hey, I am sincerely sorry for the late reply. I already have pwmconfig installed but I cannot use it since the fans are set on automatic mode. My fan is currently not working, and sensors tell me I have 26.7°C of temperature, although I feel my processor is heating. :?
May be the fan is burnt out.
I don't think so. They work well on Windows, and I just need to restart the computer to make them work on Linux. Something is blocking the fans when setting the computer on hibernation.

Sydiorn
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sun Nov 11, 2018 11:58 am

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by Sydiorn » Wed Dec 12, 2018 12:55 pm

Bump. :D

Sydiorn
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sun Nov 11, 2018 11:58 am

Re: ASUS X540: Fans won't start after hibernation

Post by Sydiorn » Sun Dec 16, 2018 5:19 pm

Bump.

Post Reply

Return to “Hardware Support”