LM19.1 - Hibernate requires authentication

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
Ian J.
Level 1
Level 1
Posts: 18
Joined: Sun Oct 18, 2015 1:36 pm

LM19.1 - Hibernate requires authentication

Post by Ian J. » Sat Feb 09, 2019 11:22 am

Hi,

Hopefully this isn't a hard problem. I've just upgraded to LM 19.1, and hibernate has been an issue (not unexpected). I'm using a two year old laptop (Acer), with a swap partition, and I'm not using LVM.

I've managed to get to the point where

Code: Select all

systemctl hibernate
works, but only with a request to enter my password. The output is something like:

Code: Select all

user@pc:~$ systemctl hibernate
Failed to hibernate system via logind: Access denied
Failed to start hibernate.target: Access denied
See system logs and 'systemctl status hibernate.target' for details.
user@pc:~$ systemctl status hibernate.target
● hibernate.target - Hibernate
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/hibernate.target; static; vendor preset: 
   Active: inactive (dead)
     Docs: man:systemd.special(7)
Once the password is entered and authenticated the system does hibernate and it does resume, although it's not asking for my password to get back in like it used to.

Any ideas?

Ian J.
Level 1
Level 1
Posts: 18
Joined: Sun Oct 18, 2015 1:36 pm

Re: LM19.1 - Hibernate requires authentication

Post by Ian J. » Sat Feb 16, 2019 9:15 am

I've reverted to 18.3 as there seems to be no answer to the authentication request on hibernation.

Interestingly, hibernation works out of the box on my laptop, with the only caution I took being to alter the partition sizes to make the swap partition a little larger than the memory.

Post Reply

Return to “Hardware Support”