Please Help me turn on my Microphone! [Solved] (To my relief!)

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
User avatar
Amii_Leigh
Level 5
Level 5
Posts: 689
Joined: Fri Mar 25, 2016 10:58 pm
Location: Somewhere in the middle of nowhere, Missouri

Please Help me turn on my Microphone! [Solved] (To my relief!)

Post by Amii_Leigh »

Hi all,

I'm running Linux Mint Cinnamon 18.3 and I swear everything works fine.
The only thing is, I'd like to turn my microphone back on. It's plugged in and I can hear it when I tap it with my fingers through the speakers, but I can't get an applications to see the microphone to use it. I know it's a setting I changed but I've forgotten what the h*ck it was. Please help me turn my microphone on...
Last edited by Amii_Leigh on Thu Feb 06, 2020 1:54 pm, edited 2 times in total.
नमस्ते = Namaste
I honor the place in you in which the entire universe dwells.
I honor the place in you in which is of love, of truth, of light, and of peace.
When you are in that place in you, and I am in that place in me, we are one.

User avatar
Kadaitcha Man
Level 8
Level 8
Posts: 2056
Joined: Mon Aug 27, 2012 10:17 pm

Re: Microphone and my bad Memory!

Post by Kadaitcha Man »

Amii_Leigh wrote:
Sun Feb 02, 2020 9:12 am
Hi all,

I'm running Linux Mint Cinnamon 18.3 and I swear everything works fine.
The only thing is, I'd like to turn my microphone back on. It's plugged in and I can hear it when I tap it with my fingers through the speakers, but I can't get an applications to see the microphone to use it. I know it's a setting I changed but I've forgotten what the h*ck it was. Please help me turn my microphone on...
See if setting up using pavucontrol helps.
It's pronounced kad-eye-cha, not kada-itcha.

User avatar
Amii_Leigh
Level 5
Level 5
Posts: 689
Joined: Fri Mar 25, 2016 10:58 pm
Location: Somewhere in the middle of nowhere, Missouri

Re: Microphone and my bad Memory!

Post by Amii_Leigh »

I already tried that. The volume control for it is greyed out.

Particulars:

Code: Select all

inxi -Fxz
System:    Host: Basically Kernel: 4.15.0-76-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: Hewlett-Packard product: HP Compaq 8200 Elite CMT PC
           Mobo: Hewlett-Packard model: 1494
           Bios: Hewlett-Packard v: J01 v02.15 date: 11/10/2011
CPU:       Quad core Intel Core i5-2400 (-MCP-) cache: 6144 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 24745
           clock speeds: max: 3400 MHz 1: 3229 MHz 2: 3261 MHz 3: 3227 MHz
           4: 3264 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: GeForce GTX 1050/PCIe/SSE2
           GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 384.130 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 NVIDIA GP107GL High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Card-2 Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-3 Creative Labs EMU10k1 [Sound Blaster Live! Series]
           driver: snd_emu10k1 port: d000 bus-ID: 06:01.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-76-generic
Network:   Card-1: Intel 82579LM Gigabit Network Connection (Lewisville)
           driver: e1000e v: 3.2.6-k port: f040 bus-ID: 00:19.0
           IF: eno1 state: down mac: <filter>
           Card-2: Ralink RT5370 Wireless Adapter
           driver: rt2800usb v: 2.3.0 usb-ID: 001-004
           IF: wlx000ce7014af0 state: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: 1820.4GB (23.9% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST3500418AS size: 500.1GB
           ID-2: /dev/sdb model: Hitachi_HDS72105 size: 500.1GB
           ID-3: /dev/sdc model: ST3500312CS size: 500.1GB
           ID-4: USB /dev/sdd model: Storage_Device size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 451G used: 128G (30%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: swap-1 size: 8.47GB used: 0.41GB (5%) fs: swap dev: /dev/sda3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 57.0C mobo: N/A gpu: 0.0:46C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 260 Uptime: 7 days Memory: 4501.4/7935.2MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35 

Code: Select all

pacmd list-sinks
1 sink(s) available.
  * index: 1
	name: <alsa_output.pci-0000_06_01.0.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: IDLE
	suspend cause: 
	priority: 9059
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 41350 /  63% / -12.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 341.25 ms
	max request: 64 KiB
	max rewind: 64 KiB
	monitor source: 1
	sample spec: s16le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 341.33 ms; range is 0.50 .. 341.33 ms
	card: 2 <alsa_card.pci-0000_06_01.0>
	module: 23
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "ADC Capture/Standard PCM Playback"
		alsa.id = "emu10k1"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "2"
		alsa.card_name = "SB Live! 5.1"
		alsa.long_card_name = "SB Live! 5.1 (rev.7, serial:0x80641102) at 0xd000, irq 21"
		alsa.driver_name = "snd_emu10k1"
		device.bus_path = "pci-0000:06:01.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1e.0/0000:06:01.0/sound/card2"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1102"
		device.vendor.name = "Creative Labs"
		device.product.id = "0002"
		device.product.name = "SB Live! EMU10k1 (SBLive! 5.1 Model SB0100)"
		device.string = "front:2"
		device.buffering.buffer_size = "65536"
		device.buffering.fragment_size = "65536"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "SB Live! EMU10k1 (SBLive! 5.1 Model SB0100) Analog Stereo"
		alsa.mixer_name = "SigmaTel STAC9708,11"
		alsa.components = "AC97a:83847608"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		analog-output;output-amplifier-on: Analog Output / Amplifier (priority 9910, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		analog-output;output-amplifier-off: Analog Output / No Amplifier (priority 9900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
	active port: <analog-output;output-amplifier-on>
Please help. I have no idea what I did to make the microphone act like this!
नमस्ते = Namaste
I honor the place in you in which the entire universe dwells.
I honor the place in you in which is of love, of truth, of light, and of peace.
When you are in that place in you, and I am in that place in me, we are one.

User avatar
MrEen
Level 20
Level 20
Posts: 10680
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Please Help me turn on my Microphone!

Post by MrEen »

Hi Amii,

Let's see the output of pacmd list-sources and pacmd list-cards please. It's possible your Profile has changed to Analog Output instead of Analog Duplex (which is input and output) which you can check on the Configuration tab of pavucontrol. That would explain the mic not being accessible, but I'm suspecting it's not going to be that simple.

User avatar
Amii_Leigh
Level 5
Level 5
Posts: 689
Joined: Fri Mar 25, 2016 10:58 pm
Location: Somewhere in the middle of nowhere, Missouri

Re: Please Help me turn on my Microphone!

Post by Amii_Leigh »

Code: Select all

 pacmd list-sources
1 source(s) available.
  * index: 1
	name: <alsa_output.pci-0000_06_01.0.analog-stereo.monitor>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE 
	priority: 1050
	volume: front-left: 65533 / 100% / -0.00 dB,   front-right: 65533 / 100% / -0.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 341.33 ms
	monitor_of: 1
	card: 2 <alsa_card.pci-0000_06_01.0>
	module: 23
	properties:
		device.description = "Monitor of SB Live! EMU10k1 (SBLive! 5.1 Model SB0100) Analog Stereo"
		device.class = "monitor"
		alsa.card = "2"
		alsa.card_name = "SB Live! 5.1"
		alsa.long_card_name = "SB Live! 5.1 (rev.7, serial:0x80641102) at 0xd000, irq 21"
		alsa.driver_name = "snd_emu10k1"
		device.bus_path = "pci-0000:06:01.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1e.0/0000:06:01.0/sound/card2"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1102"
		device.vendor.name = "Creative Labs"
		device.product.id = "0002"
		device.product.name = "SB Live! EMU10k1 (SBLive! 5.1 Model SB0100)"
		device.string = "2"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"

Code: Select all

pacmd list-cards
3 card(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_card.pci-0000_01_00.1>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 6
	properties:
		alsa.card = "1"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:01:00.1"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "10de"
		device.vendor.name = "NVIDIA Corporation"
		device.product.id = "0fb9"
		device.string = "1"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (priority 5400, available: unknown)
		output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output (priority 300, available: unknown)
		output:hdmi-surround71: Digital Surround 7.1 (HDMI) Output (priority 300, available: unknown)
		output:hdmi-stereo-extra1: Digital Stereo (HDMI 2) Output (priority 5200, available: unknown)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <off>
	ports:
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
    index: 1
	name: <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 22
	properties:
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xfb120000 irq 33"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "1c20"
		device.product.name = "6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		device.description = "Built-in Audio"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 60, available: unknown)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6000, available: unknown)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6060, available: unknown)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <off>
	ports:
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-linein: Line In (priority 8100, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
		analog-output-lineout: Line Out (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
		analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-speakers"
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
    index: 2
	name: <alsa_card.pci-0000_06_01.0>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 23
	properties:
		alsa.card = "2"
		alsa.card_name = "SB Live! 5.1"
		alsa.long_card_name = "SB Live! 5.1 (rev.7, serial:0x80641102) at 0xd000, irq 21"
		alsa.driver_name = "snd_emu10k1"
		device.bus_path = "pci-0000:06:01.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1e.0/0000:06:01.0/sound/card2"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1102"
		device.vendor.name = "Creative Labs"
		device.product.id = "0002"
		device.product.name = "SB Live! EMU10k1 (SBLive! 5.1 Model SB0100)"
		device.string = "2"
		device.description = "SB Live! EMU10k1 (SBLive! 5.1 Model SB0100)"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		input:analog-mono: Analog Mono Input (priority 2, available: unknown)
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 60, available: unknown)
		output:analog-mono: Analog Mono Output (priority 200, available: unknown)
		output:analog-mono+input:analog-mono: Analog Mono Duplex (priority 202, available: unknown)
		output:analog-mono+input:analog-stereo: Analog Mono Output + Analog Stereo Input (priority 260, available: unknown)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6000, available: unknown)
		output:analog-stereo+input:analog-mono: Analog Stereo Output + Analog Mono Input (priority 6002, available: unknown)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6060, available: unknown)
		output:analog-surround-21: Analog Surround 2.1 Output (priority 800, available: unknown)
		output:analog-surround-21+input:analog-mono: Analog Surround 2.1 Output + Analog Mono Input (priority 802, available: unknown)
		output:analog-surround-21+input:analog-stereo: Analog Surround 2.1 Output + Analog Stereo Input (priority 860, available: unknown)
		output:analog-surround-40: Analog Surround 4.0 Output (priority 700, available: unknown)
		output:analog-surround-40+input:analog-mono: Analog Surround 4.0 Output + Analog Mono Input (priority 702, available: unknown)
		output:analog-surround-40+input:analog-stereo: Analog Surround 4.0 Output + Analog Stereo Input (priority 760, available: unknown)
		output:analog-surround-41: Analog Surround 4.1 Output (priority 800, available: unknown)
		output:analog-surround-41+input:analog-mono: Analog Surround 4.1 Output + Analog Mono Input (priority 802, available: unknown)
		output:analog-surround-41+input:analog-stereo: Analog Surround 4.1 Output + Analog Stereo Input (priority 860, available: unknown)
		output:analog-surround-50: Analog Surround 5.0 Output (priority 700, available: unknown)
		output:analog-surround-50+input:analog-mono: Analog Surround 5.0 Output + Analog Mono Input (priority 702, available: unknown)
		output:analog-surround-50+input:analog-stereo: Analog Surround 5.0 Output + Analog Stereo Input (priority 760, available: unknown)
		output:analog-surround-51: Analog Surround 5.1 Output (priority 800, available: unknown)
		output:analog-surround-51+input:analog-mono: Analog Surround 5.1 Output + Analog Mono Input (priority 802, available: unknown)
		output:analog-surround-51+input:analog-stereo: Analog Surround 5.1 Output + Analog Stereo Input (priority 860, available: unknown)
		output:iec958-stereo: Digital Stereo (IEC958) Output (priority 5500, available: unknown)
		output:iec958-stereo+input:analog-mono: Digital Stereo (IEC958) Output + Analog Mono Input (priority 5502, available: unknown)
		output:iec958-stereo+input:analog-stereo: Digital Stereo (IEC958) Output + Analog Stereo Input (priority 5560, available: unknown)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:analog-stereo>
	sinks:
		alsa_output.pci-0000_06_01.0.analog-stereo/#1: SB Live! EMU10k1 (SBLive! 5.1 Model SB0100) Analog Stereo
	sources:
		alsa_output.pci-0000_06_01.0.analog-stereo.monitor/#1: Monitor of SB Live! EMU10k1 (SBLive! 5.1 Model SB0100) Analog Stereo
	ports:
		analog-input-mic;input-microphone-1: Microphone / Microphone 1 (priority 8720, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-mic;input-microphone-2: Microphone / Microphone 2 (priority 8719, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-linein: Line In (priority 8100, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		analog-input-aux: Analog Input (priority 8000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		analog-input-video: Video (priority 7000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		analog-output;output-amplifier-on: Analog Output / Amplifier (priority 9910, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		analog-output;output-amplifier-off: Analog Output / No Amplifier (priority 9900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
		iec958-stereo-output: Digital Output (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
I think you mentioned the one thing I needed to know!
It was set for Analog Stereo Output instead of Duplex! So I switched that, and NOW it works! Thank you!
Sorry to be a bother, really!
नमस्ते = Namaste
I honor the place in you in which the entire universe dwells.
I honor the place in you in which is of love, of truth, of light, and of peace.
When you are in that place in you, and I am in that place in me, we are one.

User avatar
MrEen
Level 20
Level 20
Posts: 10680
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Please Help me turn on my Microphone! [Solved] (To my relief!)

Post by MrEen »

You were no bother at all! Glad you got it sorted out. :D

(Even more glad it was such a simple fix!)

Post Reply

Return to “Hardware Support”