Page 1 of 1

XPS 15 9500 with Nvidia GeForce GTX 1650 Ti with 19.3

Posted: Fri May 29, 2020 8:07 am
by paulspratley
Hi All,

I have just splashed out on the latest Dell XPS 15 (9500). Amazing machine BTW.

I have installed Linux Mint and everything else works perfectly but I cannot seem to get it to recognise the GTX 1650. The driver manager simply says "No propriety drivers are in use"

I tried installing the latest version of Pop_OS and this works fine & it recognizes the card immediately. But I'm Mint fan as its just so much better (IMHO).

Any suggestions?

Thanks for the help

Paul

System: Host: paul-XPS-15-9500 Kernel: 5.3.0-53-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.5.0
Desktop: Cinnamon 4.4.8 wm: muffin dm: LightDM Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine: Type: Laptop System: Dell product: XPS 15 9500 v: N/A serial: <filter> Chassis:
type: 10 serial: <filter>
Mobo: Dell model: 05XYW7 v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.1.3 date: 05/08/2020
Battery: ID-1: BAT0 charge: 84.3 Wh condition: 84.3/84.3 Wh (100%) volts: 13.2/11.4
model: SMP DELL 70N2F95 serial: <filter> status: Full
Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech M570 serial: <filter> charge: 90%
status: Discharging
CPU: Topology: 6-Core model: Intel Core i7-10750H bits: 64 type: MT MCP arch: N/A
L2 cache: 12.0 MiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 62399
Speed: 1100 MHz min/max: 800/5000 MHz Core speeds (MHz): 1: 1100 2: 1100 3: 1100
4: 1100 5: 1100 6: 1100 7: 1100 8: 1100 9: 1100 10: 1100 11: 1100 12: 1100
Graphics: Device-1: Intel vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:9bc4
Device-2: NVIDIA vendor: Dell driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0
chip ID: 10de:1f95
Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1920x1200~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel UHD Graphics (Comet Lake 3x8 GT2) v: 4.5 Mesa 19.2.8
compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio: Device-1: Intel vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3
chip ID: 8086:06c8
Sound Server: ALSA v: k5.3.0-53-generic
Network: Device-1: Intel vendor: Bigfoot Networks driver: iwlwifi v: kernel port: 4000
bus ID: 00:14.3 chip ID: 8086:06f0
IF: wlp0s20f3 state: up mac: <filter>
Drives: Local Storage: total: 476.94 GiB used: 6.83 GiB (1.4%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: SK Hynix model: PC611 NVMe 512GB size: 476.94 GiB
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 serial: <filter>
Partition: ID-1: / size: 466.31 GiB used: 6.66 GiB (1.4%) fs: ext4 dev: /dev/dm-1
ID-2: /boot size: 704.5 MiB used: 167.7 MiB (23.8%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2
ID-3: swap-1 size: 980.0 MiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/dm-2
Sensors: System Temperatures: cpu: 57.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Repos: No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
1: deb http: //www.mirrorservice.org/sites/packages.li ... m/packages tricia main upstream import backport
2: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu bionic main restricted universe multiverse
3: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates main restricted universe multiverse
4: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-backports main restricted universe multiverse
5: deb http: //security.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-security main restricted universe multiverse
6: deb http: //archive.canonical.com/ubuntu/ bionic partner
Info: Processes: 320 Uptime: 2m Memory: 15.38 GiB used: 1.05 GiB (6.8%) Init: systemd v: 237
runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.5.0 alt: 7 Client: Unknown python3.6 client inxi: 3.0.32

Re: XPS 15 9500 with Nvidia GeForce GTX 1650 Ti with 19.3

Posted: Fri May 29, 2020 9:00 am
by dorsetUK
paulspratley wrote:
Fri May 29, 2020 8:07 am
The driver manager simply says "No propriety drivers are in use"
Hi paulspratley.
This may help https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/nvidia.html

Re: XPS 15 9500 with Nvidia GeForce GTX 1650 Ti with 19.3

Posted: Fri May 29, 2020 9:28 am
by paulspratley
dorsetUK wrote:
Fri May 29, 2020 9:00 am
paulspratley wrote:
Fri May 29, 2020 8:07 am
The driver manager simply says "No propriety drivers are in use"
Hi paulspratley.
This may help https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/nvidia.html
Hi DorsetUK

Followed the instructions and looked like I needed nvidia-driver-440 but after a reboot I now have a completely black screen. Any advice?

Cheers

Paul

Re: XPS 15 9500 with Nvidia GeForce GTX 1650 Ti with 19.3

Posted: Fri May 29, 2020 9:43 am
by paulspratley
Well luckily it seems that it was the user login screen that was just black. I blindly typed in my password and was able to login.

However, still have the same problem though. The card is not recognized

Re: XPS 15 9500 with Nvidia GeForce GTX 1650 Ti with 19.3

Posted: Fri May 29, 2020 9:50 am
by dorsetUK
paulspratley wrote:
Fri May 29, 2020 8:07 am
Followed the instructions and looked like I needed nvidia-driver-440 but after a reboot I now have a completely black screen.
Try this https://linuxmint-installation-guide.re ... tions.html 'nomodeset' I guess.

Re: XPS 15 9500 with Nvidia GeForce GTX 1650 Ti with 19.3

Posted: Fri May 29, 2020 9:53 am
by dorsetUK
Whoops!

Both your cards are recognised.
Graphics: Device-1: Intel vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:9bc4
Device-2: NVIDIA vendor: Dell driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0
chip ID: 10de:1f95
Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1920x1200~60Hz

Re: XPS 15 9500 with Nvidia GeForce GTX 1650 Ti with 19.3

Posted: Fri May 29, 2020 10:03 am
by paulspratley
Hey Dorset,

The latest is that it seems to be all working.

I installed the Nvidia-settings package and this time I can see all the settings and see that the GPU is in use (this seems to be the only way I can tell if it is being used rather that the integrated Intel GPU).

However nothing appears in the Driver Manager - but reading the article more carefully it does say that it might not appear here as the drivers are too new. I still cannot see the user login screen so have to type my password in blindly but hey more secure this way right? lol

Thanks for your help - really appreciate it!

Cheers

Paul

Re: XPS 15 9500 with Nvidia GeForce GTX 1650 Ti with 19.3

Posted: Fri May 29, 2020 11:27 am
by dorsetUK
paulspratley wrote:
Fri May 29, 2020 10:03 am
The latest is that it seems to be all working.
Phew.

:lol:
I still cannot see the user login screen so have to type my password in blindly but hey more secure this way right? lol
:lol:

That's an attitude I appreciate. :)

ATB Jon.