Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
User avatar
Jeronimo17
Level 2
Level 2
Posts: 82
Joined: Fri Jun 08, 2018 6:48 pm

Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by Jeronimo17 »

Hi,
With an old laptop that I always use, now I realize that the internet is slow downloading single-connection, and I have changed the MTU to 1400 and it is perfect, why is this happening? I already had that feeling for a long time that in M$ the internet went faster

With M$ a MTU 1500 goes perfect
photo_2020-08-03_17-07-36.jpg
MTU 1500 vs 1400, my connection is 100/100 Mb/s (This happens with any download)

Code: Select all

06:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter (rev 10)
	Subsystem: Fujitsu Technology Solutions RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter
	Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 16
	I/O ports at 2000 [size=256]
	Memory at f0201900 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
	Capabilities: [50] Power Management version 2
	Kernel driver in use: 8139too
	Kernel modules: 8139cp, 8139too

Code: Select all

RELEASE=20
CODENAME=ulyana
EDITION="Xfce"
DESCRIPTION="Linux Mint 20 Ulyana"
DESKTOP=Gnome
TOOLKIT=GTK
NEW_FEATURES_URL=https://www.linuxmint.com/rel_ulyana_xfce_whatsnew.php
RELEASE_NOTES_URL=https://www.linuxmint.com/rel_ulyana_xfce.php
USER_GUIDE_URL=https://www.linuxmint.com/documentation.php
GRUB_TITLE=Linux Mint 20 Xfce
Problem with the driver? Is there an alternative driver? Or any other solution ?, thank you very much
Pippin
Level 4
Level 4
Posts: 405
Joined: Wed Dec 13, 2017 11:14 am
Location: The Shire

Re: Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by Pippin »

How about a speed test in browser?
https://www.dslreports.com/speedtest?httpsok=0

Is the firewall active and did you add rules, specifically ICMP?
I gloomily came to the ironic conclusion that if you take a highly intelligent person and give them the best possible, elite education, then you will most likely wind up with an academic who is completely impervious to reality.
Halton Arp
User avatar
Pjotr
Level 22
Level 22
Posts: 15878
Joined: Mon Mar 07, 2011 10:18 am
Location: The Netherlands (Holland)
Contact:

Re: Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by Pjotr »

What does this command say:

Code: Select all

inxi -Fxz
Tip: 10 things to do after installing Linux Mint 20 Ulyana
Keep your Linux Mint healthy: Avoid these 10 fatal mistakes
Twitter: twitter.com/easylinuxtips
All in all, horse sense simply makes sense.
User avatar
Jeronimo17
Level 2
Level 2
Posts: 82
Joined: Fri Jun 08, 2018 6:48 pm

Re: Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by Jeronimo17 »

Pippin wrote:
Mon Aug 03, 2020 1:56 pm
How about a speed test in browser?
https://www.dslreports.com/speedtest?httpsok=0

Is the firewall active and did you add rules, specifically ICMP?
That website is slow, but http speed test in multi-connection is fine, like axel with multi-download

Multi connection downloads go well with 1500 mtu
Simple download with firefox, slow with 1500 mtu but fast with 1400 mtu

Firewall off

Code: Select all

sudo iptables -L         
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain FORWARD (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination
Perfect ping always

Code: Select all

traceroute to 1.1.1.1 (1.1.1.1), 30 hops max, 60 byte packets
 1  _gateway (192.168.2.1)  0.219 ms  0.158 ms  0.154 ms
 2  * 10.194.172.1 (10.194.172.1)  17.464 ms *
 3  10.80.5.193 (10.80.5.193)  12.056 ms  12.500 ms  13.007 ms
 4  * * *
 5  * * *
 6  10.49.62.181 (10.49.62.181)  23.360 ms 10.49.60.173 (10.49.60.173)  16.194 ms  18.215 ms
 7  * * *
 8  185.79.175.179 (185.79.175.179)  21.114 ms  20.581 ms  21.544 ms
 9  one.one.one.one (1.1.1.1)  33.527 ms  36.071 ms  36.427 ms
Pjotr wrote:
Mon Aug 03, 2020 2:03 pm
What does this command say:

Code: Select all

inxi -Fxz

Code: Select all

System:
  Kernel: 5.4.0-42-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 
  Desktop: Xfce 4.14.2 Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focal 
Machine:
  Type: Laptop System: FUJITSU SIEMENS product: AMILO Pi 1505 v: N/A 
  serial: <filter> 
  Mobo: FUJITSU SIEMENS model: AMILO Pi 1505 serial: N/A 
  BIOS: FUJITSU SIEMENS v: 1.14C date: 07/30/2007 
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 4.5 Wh condition: 4.5/5.8 Wh (78%) 
  model: FUJITSU SIEMENS L50II0 status: Full 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core2 T5600 bits: 64 type: MCP 
  arch: Core Merom rev: 6 L2 cache: 2048 KiB 
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 vmx bogomips: 7315 
  Speed: 997 MHz min/max: 1000/1833 MHz Core speeds (MHz): 1: 998 2: 998 
Graphics:
  Device-1: Intel Mobile 945GM/GMS 943/940GML Express Integrated Graphics 
  vendor: Fujitsu Solutions driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 
  Display: server: X.Org 1.20.8 driver: intel 
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1280x800~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel 945GM v: 1.4 Mesa 20.0.8 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio 
  vendor: Fujitsu Solutions driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-42-generic 
Network:
  Device-1: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network driver: iwl3945 
  v: in-tree:s port: 18e0 bus ID: 05:00.0 
  IF: wlp5s0 state: down mac: <filter> 
  Device-2: Realtek RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter 
  vendor: Fujitsu Solutions driver: 8139too v: 0.9.28 port: 2000 
  bus ID: 06:05.0 
  IF: enp6s5 state: unknown speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 670.69 GiB used: 514.68 GiB (76.7%) 
  ID-1: /dev/sda model: Q-720 size: 670.69 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 44.61 GiB used: 19.35 GiB (43.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda2 
  ID-2: /home size: 29.01 GiB used: 23.36 GiB (80.5%) fs: ext4 
  dev: /dev/sda3 
  ID-3: swap-1 size: 4.00 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda5 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 70.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 207 Uptime: 1m Memory: 3.16 GiB used: 1.09 GiB (34.6%) 
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17 
  inxi: 3.0.38 
User avatar
Pjotr
Level 22
Level 22
Posts: 15878
Joined: Mon Mar 07, 2011 10:18 am
Location: The Netherlands (Holland)
Contact:

Re: Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by Pjotr »

Ancient machine. Try Linux Mint 19.2 Xfce:
https://easylinuxtipsproject.blogspot.c ... e-old.html
Tip: 10 things to do after installing Linux Mint 20 Ulyana
Keep your Linux Mint healthy: Avoid these 10 fatal mistakes
Twitter: twitter.com/easylinuxtips
All in all, horse sense simply makes sense.
User avatar
Jeronimo17
Level 2
Level 2
Posts: 82
Joined: Fri Jun 08, 2018 6:48 pm

Re: Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by Jeronimo17 »

I come from there, and older versions and the same thing happened and I noticed the same, in general everything goes very fast with this version too
User avatar
Jeronimo17
Level 2
Level 2
Posts: 82
Joined: Fri Jun 08, 2018 6:48 pm

Re: Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by Jeronimo17 »

Linux Mint 19.3 "Tricia" - Release amd64
With the live distribution, the same happens from 1415 mtu, the speed drops steeply

Code: Select all

~ $ sudo lspci -vvv
...
06:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter (rev 10)
	Subsystem: Fujitsu Technology Solutions RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
	Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
	Latency: 32 (8000ns min, 16000ns max)
	Interrupt: pin A routed to IRQ 16
	Region 0: I/O ports at 2000 [size=256]
	Region 1: Memory at f0201900 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
	Capabilities: [50] Power Management version 2
		Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=375mA PME(D0-,D1+,D2+,D3hot+,D3cold+)
		Status: D0 NoSoftRst- PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
	Kernel driver in use: 8139too
	Kernel modules: 8139cp, 8139too


mint@mint:~$ curl https://speed.hetzner.de/10GB.bin -o /dev/null 
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
  0  9.7G    0  655k    0     0  40454      0 72:00:02  0:00:16 71:59:46 46013^C
mint@mint:~$ sudo ifconfig enp6s5 mtu 1400
mint@mint:~$ curl https://speed.hetzner.de/10GB.bin -o /dev/null 
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
  1  9.7G    1  173M    0     0  10.5M      0  0:15:47  0:00:16  0:15:31 11.1M^C
mint@mint:~$ 
User avatar
antikythera
Level 9
Level 9
Posts: 2567
Joined: Thu Jul 02, 2020 12:52 pm

Re: Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by antikythera »

https://askubuntu.com/questions/795526/ ... -of-a-ping

tune it accordingly, there are differences even with my newer realtek 8169 based adaptor. I won't give you the value I ended up using as your ISP and router may favour different values.
Don't take life so seriously, nobody gets out alive anyway!
AMSTRAD CPC6128 - 128KB RAM, 3" Hitachi Floppy Diskette Drive, External Sony Cassette Recorder, Locomotive BASIC 1.1, CTM-644 Monitor
User avatar
Jeronimo17
Level 2
Level 2
Posts: 82
Joined: Fri Jun 08, 2018 6:48 pm

Re: Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by Jeronimo17 »

But other PCs on the same network with Linux Mint do not have that problem, nor does this same PC with 1500 in Windows, I would ensure problems with the Driver, is there not another for this model? Or some adjustment in the windows driver that affects Linux? (flip-flop permanent in the chip?)
User avatar
antikythera
Level 9
Level 9
Posts: 2567
Joined: Thu Jul 02, 2020 12:52 pm

Re: Speed and mtu issues with Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8100 / 8101L / 8139 PCI Fast Ethernet Adapter

Post by antikythera »

nothing in the windows driver affects how the device operates when you boot linux or vice versa. I believe it may be power management related (linux power management being more aggressive for the device) and there are no alternative drivers. Make sure you set the adaptor to auto-negotiate or ignore too instead of fixing it to full duplex 100 or 1000. In fact if I put the correct fixed gigabit full duplex values then the connection manager reports no wire.
Don't take life so seriously, nobody gets out alive anyway!
AMSTRAD CPC6128 - 128KB RAM, 3" Hitachi Floppy Diskette Drive, External Sony Cassette Recorder, Locomotive BASIC 1.1, CTM-644 Monitor
Post Reply

Return to “Hardware Support”