USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
exgin
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Oct 17, 2020 12:38 pm

USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by exgin »

Hey everyone,

I'm new to Linux, been on Windows ever since I knew what a a computer was, this far I was able to solve alot of the compatibility errors happening when switching over to Linux Mint Cinnamon. But I'm having trouble getting my external USB webcam configured.

The Audio Drivers are being picked up (I don't use the mic on it, so It doesn't matter) with
"hwinfo --usb"
*************************************************************
"07: USB 00.3: 0000 Unclassified device
[Created at usb.122]
Unique ID: KDyj.wSLmp04W1XA
Parent ID: k4bc.2DFUsyrieMD
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-13/1-13:1.3
SysFS BusID: 1-13:1.3
Hardware Class: unknown
Model: "SHENZHEN Fullhan webcam"
Hotplug: USB
Vendor: usb 0x1d6c "SHENZHEN Fullhan"
Device: usb 0x0103 "webcam"
Revision: "0.10"
Serial ID: "20200506"
Driver: "snd-usb-audio"
Driver Modules: "snd_usb_audio"
Speed: 480 Mbps
Module Alias: "usb:v1D6Cp0103d0010dcEFdsc02dp01ic01isc02ip00in03"
Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #12 (Hub)"
*************************************************************

But the video drivers are not. The '/dev/video0' & a 'dev/video1' folders show up sometimes. When I run "ls -ltr /dev/video*
I'll get
*************************************************************
"ls: cannot access '/dev/video*': No such file or directory"
*************************************************************
or the folder showing up.

I tried installing cheese & gucview, but I get no device found OR I'll get "there was an error occurred, playing video from webcam". This webcam also worked on Windows.

Here's my output when I run "dmesg"
*************************************************************
[11991.510570] usb 1-13: new high-speed USB device number 10 using xhci_hcd
[11991.660279] usb 1-13: New USB device found, idVendor=1d6c, idProduct=0103, bcdDevice= 0.10
[11991.660284] usb 1-13: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[11991.660288] usb 1-13: Product: webcam
[11991.660291] usb 1-13: Manufacturer: SHENZHEN Fullhan
[11991.660294] usb 1-13: SerialNumber: 20200506
[11991.661652] uvcvideo: Found UVC 1.00 device webcam (1d6c:0103)
[11991.666506] uvcvideo 1-13:1.0: Entity type for entity Extension 3 was not initialized!
[11991.666511] uvcvideo 1-13:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not initialized!
[11991.666553] uvcvideo 1-13:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[11991.666748] input: webcam: Fullhan Webcam as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-13/1-13:1.0/input/input45
[11991.668167] usb 1-13: 3:1: cannot get freq at ep 0x89
*************************************************************

This is me unplugging the device && plugging it back it then running "cheese"
*************************************************************
(cheese:14496): cheese-WARNING **: 12:49:58.299: Device '/dev/video0' failed during initialization: gstv4l2object.c(3758): gst_v4l2_object_set_format_full (): /GstCameraBin:camerabin/GstWrapperCameraBinSrc:camera_source/GstBin:bin18/GstV4l2Src:v4l2src1:
Call to TRY_FMT failed for YUYV @ 1280x720: Input/output error
*************************************************************

I'll check "dmseg" and get this output
*************************************************************
[12065.406903] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -110 (exp. 26).
[12070.530669] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -110 (exp. 26).
*************************************************************

I tried "fswebcam". Here's my output
*************************************************************
--- Opening /dev/video0...
Trying source module v4l2...
/dev/video0 opened.
No input was specified, using the first.
*************************************************************

Thanks!
User avatar
kato181
Level 5
Level 5
Posts: 955
Joined: Fri Mar 24, 2017 12:33 am
Location: Frederickton NSW

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by kato181 »

With your webcam connected, start Terminal and copy & paste the following command and post the results back here in between the code display brackets </>
lsusb
exgin
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Oct 17, 2020 12:38 pm

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by exgin »

Thanks for the respond!

Code: Select all

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 1532:011c Razer USA, Ltd Razer BlackWidow Tournament Edition
Bus 001 Device 003: ID 0951:16a4 Kingston Technology HyperX Virtual Surround Sound
Bus 001 Device 002: ID 046d:c539 Logitech, Inc. USB Receiver
Bus 001 Device 006: ID 1d6c:0103 SHENZHEN Fullhan webcam
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Also, when I have my webcam plugged in, it overrides all of my audio. I'd have to plug it out just to get my audio back
User avatar
kato181
Level 5
Level 5
Posts: 955
Joined: Fri Mar 24, 2017 12:33 am
Location: Frederickton NSW

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by kato181 »

It's showing your webcam as connected.
Try this link. Click on Download and follow the commands.
https://www.e-consystems.com/opensource ... cation.asp
Last edited by kato181 on Mon Oct 19, 2020 9:50 pm, edited 2 times in total.
exgin
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Oct 17, 2020 12:38 pm

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by exgin »

Yes it is, but when I run

Code: Select all

cheese
or

Code: Select all

fswebcam
I get device not found.
exgin
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Oct 17, 2020 12:38 pm

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by exgin »

Also, yeah it is new. Here's an Amazon Link to it:

https://www.amazon.com/gp/product/B088C ... UTF8&psc=1
User avatar
kato181
Level 5
Level 5
Posts: 955
Joined: Fri Mar 24, 2017 12:33 am
Location: Frederickton NSW

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by kato181 »

In terminal copy & paste the following command and post the results back here in between the code display brackets </> The icon above the text box.
inxi -Fxz
User avatar
kato181
Level 5
Level 5
Posts: 955
Joined: Fri Mar 24, 2017 12:33 am
Location: Frederickton NSW

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by kato181 »

exgin
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Oct 17, 2020 12:38 pm

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by exgin »

Here's the output from inxi -Fxz

Code: Select all

System:
  Kernel: 5.4.0-51-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 
  Desktop: Cinnamon 4.6.7 Distro: Linux Mint 20 Ulyana 
  base: Ubuntu 20.04 focal 
Machine:
  Type: Desktop System: Gigabyte product: H170-Gaming 3 v: N/A 
  serial: <filter> 
  Mobo: Gigabyte model: H170-Gaming 3 v: x.x serial: <filter> 
  UEFI [Legacy]: American Megatrends v: F5 date: 03/14/2016 
Battery:
  Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech G603 Wireless Gaming Mouse 
  charge: 100% (should be ignored) status: Discharging 
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core i5-6600K bits: 64 type: MCP 
  arch: Skylake-S rev: 3 L2 cache: 6144 KiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 27999 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/3900 MHz Core speeds (MHz): 1: 1975 2: 3233 
  3: 3147 4: 2386 
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 530 vendor: Gigabyte driver: i915 v: kernel 
  bus ID: 00:02.0 
  Device-2: NVIDIA GP104 [GeForce GTX 1070] vendor: ZOTAC driver: nvidia 
  v: 455.23.04 bus ID: 01:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: nvidia 
  resolution: 1920x1080~60Hz, 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: GeForce GTX 1070/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 455.23.04 
  direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio vendor: Gigabyte 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 
  Device-2: NVIDIA GP104 High Definition Audio vendor: ZOTAC 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1 
  Device-3: Kingston HyperX Virtual Surround Sound type: USB 
  driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus ID: 1-5:8 
  Device-4: SHENZHEN Fullhan webcam type: USB driver: snd-usb-audio 
  bus ID: 1-14:17 
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-51-generic 
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros Killer E220x Gigabit Ethernet vendor: Gigabyte 
  driver: alx v: kernel port: d000 bus ID: 05:00.0 
  IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
  IF-ID-1: br-08941edb6e34 state: down mac: <filter> 
  IF-ID-2: br-3e5a848d9437 state: down mac: <filter> 
  IF-ID-3: br-8fde6fd6fcda state: down mac: <filter> 
  IF-ID-4: br-9147f7f0c268 state: down mac: <filter> 
  IF-ID-5: br-e2d979f031cb state: down mac: <filter> 
  IF-ID-6: docker0 state: down mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 1.84 TiB used: 368.85 GiB (19.6%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Intel model: SSDPEKNW010T8 size: 953.87 GiB 
  ID-2: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10EZEX-21M2NA0 
  size: 931.51 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 937.40 GiB used: 84.95 GiB (9.1%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme0n1p5 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 47.5 C mobo: 29.8 C gpu: nvidia temp: 61 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 26% 
Info:
  Processes: 295 Uptime: 12h 36m Memory: 15.52 GiB used: 5.27 GiB (33.9%) 
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17 
  inxi: 3.0.38 
exgin
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Oct 17, 2020 12:38 pm

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by exgin »

Also, I ran 'dmesg | less' from the website you links and here was the output when I connected & disconnected my webcam

Code: Select all

[45392.022318] usb 1-14: new high-speed USB device number 17 using xhci_hcd
[45392.171915] usb 1-14: New USB device found, idVendor=1d6c, idProduct=0103, bcdDevice= 0.10
[45392.171921] usb 1-14: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[45392.171924] usb 1-14: Product: webcam
[45392.171927] usb 1-14: Manufacturer: SHENZHEN Fullhan
[45392.171930] usb 1-14: SerialNumber: 20200506
[45392.173548] uvcvideo: Found UVC 1.00 device webcam (1d6c:0103)
[45397.390052] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -110 (exp. 26).
[45397.390202] uvcvideo: Failed to query (129) UVC probe control : 2 (exp. 26).
[45397.390208] uvcvideo: Failed to initialize the device (-5).
[46148.807684] usbcore: registered new interface driver stkwebcam
[46398.286945] usb 1-14: USB disconnect, device number 17
And when I plug it back in

Code: Select all

[46485.146278] usb 1-13: new high-speed USB device number 18 using xhci_hcd
[46485.295937] usb 1-13: New USB device found, idVendor=1d6c, idProduct=0103, bcdDevice= 0.10
[46485.295943] usb 1-13: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[46485.295946] usb 1-13: Product: webcam
[46485.295949] usb 1-13: Manufacturer: SHENZHEN Fullhan
[46485.295952] usb 1-13: SerialNumber: 20200506
[46485.297562] uvcvideo: Found UVC 1.00 device webcam (1d6c:0103)
[46485.302544] uvcvideo 1-13:1.0: Entity type for entity Extension 3 was not initialized!
[46485.302549] uvcvideo 1-13:1.0: Entity type for entity Processing 2 was not initialized!
[46485.302552] uvcvideo 1-13:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[46485.302709] input: webcam: Fullhan Webcam as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-13/1-13:1.0/input/input92
[46496.169920] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 2: -110 (exp. 2).
& sometimes I'll see a spam of

Code: Select all

[46496.169920] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46496.681836] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46497.193886] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46497.705836] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46498.217962] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46498.733901] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46499.241744] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46499.753787] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 3 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46500.265722] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 3 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46500.777767] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 2 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46501.289753] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 3 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46501.801824] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 7 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46502.313831] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 3 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46502.825689] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 3 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46503.337694] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 7 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46503.849661] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 7 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46504.361730] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 3 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46504.873573] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 7 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46505.385731] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 7 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46505.897744] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 7 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46506.409485] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46506.921494] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46507.433486] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46507.945665] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46508.457513] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46508.969575] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 4 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46509.481539] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 4 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46509.993441] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46510.505433] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 4 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46511.017531] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 5 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46511.529489] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 5 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46512.041359] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 5 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46512.553533] uvcvideo: Failed to query (GET_CUR) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46513.065315] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 4 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46513.577455] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 4 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46514.093324] uvcvideo: Failed to query (GET_CUR) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46514.605241] uvcvideo: Failed to query (GET_CUR) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46515.113392] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 4 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46515.625228] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 8 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46516.137212] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 8 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46516.649365] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 5 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46517.161363] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 5 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46517.673209] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 8 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46518.185291] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 5 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46518.697283] uvcvideo: Failed to query (GET_CUR) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46519.209245] uvcvideo: Failed to query (GET_CUR) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46519.721019] uvcvideo: Failed to query (GET_CUR) UVC control 11 on unit 2: -110 (exp. 1).
[46520.233300] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 8 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46520.745095] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 8 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46521.257199] uvcvideo: Failed to query (GET_DEF) UVC control 8 on unit 2: -110 (exp. 2).
[46526.313185] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46531.433122] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46536.553013] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46541.672819] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46546.792524] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46551.912347] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46557.036115] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46562.152197] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46567.271890] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46572.391942] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46577.515878] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46582.631368] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
[46587.751292] usb 1-13: 3:1: usb_set_interface failed (-110)
exgin
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Oct 17, 2020 12:38 pm

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by exgin »

The times where I get the " input: webcam: Fullhan Webcam as ..... " inside 'dmesg' to show up.
and when I run "cheese" I get

Code: Select all

(cheese:59436): cheese-WARNING **: 22:27:13.651: Device '/dev/video0' failed during initialization: gstv4l2object.c(3758): gst_v4l2_object_set_format_full (): /GstCameraBin:camerabin/GstWrapperCameraBinSrc:camera_source/GstBin:bin18/GstV4l2Src:v4l2src1:
Call to TRY_FMT failed for YUYV @ 1280x720: Input/output error
User avatar
kato181
Level 5
Level 5
Posts: 955
Joined: Fri Mar 24, 2017 12:33 am
Location: Frederickton NSW

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by kato181 »

Try this work around.
viewtopic.php?p=1826216
This link maybe of interest also.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=236356
You could also try another usb port. You are getting weird results
Try this..
Regarding the -110 error, some folk on this thread https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1610142 advocate disconnecting the power supply to power down the port for a while before reconnecting again. Worth a try?
This seemed to help solve the problems with others, just hope it works with yours.
What size PSU to you have? There may not be enough output to run your cam. I have a logitech 4000 webcam and it never worked in mint, then after a few kernel updates and the release of mint 20 its now working. Update your kernel to the latest version which is 5.4.0-52 mine just updated. It might or might not help you.
exgin
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Sat Oct 17, 2020 12:38 pm

Re: USB Webcam Audio Drivers picking up, but not video drivers

Post by exgin »

Thanks for the reply I'll try out those fixes

So, I ran this

Code: Select all

 sudo apt install uvcdynctrl
It seems to be working off and on. I'll spam "cheese" to open my webcam and keep unplugging it and it just eventually works.
Post Reply

Return to “Hardware Support”