Aw, not the NVIDIA graphics flickering again ...

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
rlindsey0
Level 3
Level 3
Posts: 156
Joined: Tue Apr 01, 2008 9:12 am

Aw, not the NVIDIA graphics flickering again ...

Postby rlindsey0 » Sat Dec 05, 2009 11:19 am

All through Mint 6 and 7, I had an issue with my display flickering intermittently whenever I enabled Compiz (see system specs in signature), so i'd routinely turn it off and enable GNOME compositing. This solved the flickering problem. When I installed Helena last weekend, the first thing I noticed after enabling the proprietary NVIDIA drivers, which had Compiz up and running by default, was that the Compiz flickering was absent. So I was finally able to get some of those nice effects.

This morning, however, when I turn on my machine, I see that the old flickering is back, and I don't know why it should show up only now, one week later. Wouldn't you think it would be more likely to show up immediately if it were going to happen? I haven't updated the video drivers (no updates have shown up), and I've only accepted the level 1, 2, and 3 updates that come with mintUpdate.

Anybody else have this problem? It's a minor annoyance, as everything else in Helena seems to work well and I don't really need tons of eye candy, but an annoyance nonetheless.
Last edited by rlindsey0 on Sat Dec 05, 2009 11:27 am, edited 1 time in total.
Olivia 15 Cinnamon 64, dual-boot Win 7 Pro 64 SP1, Clevo W150ER 15.6" laptop, i7 3630M, 16 GB RAM, Samsung SSD 840 Pro 256 GB/HGST 1 TB 7200 RPM, Nvidia GT 650M 1 GB, USB 3.0 HGST 1 TB 7200 RPM, HP Photosmart C5280

User avatar
richyrich
Level 17
Level 17
Posts: 7171
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: Aw, not the NVIDIA graphics flickering again ...

Postby richyrich » Sat Dec 05, 2009 11:26 am

You cannot have Compiz and Gnome Compositing turned on at the same time, so be sure that GC is turned off . . ?

rlindsey0
Level 3
Level 3
Posts: 156
Joined: Tue Apr 01, 2008 9:12 am

Re: Aw, not the NVIDIA graphics flickering again ...

Postby rlindsey0 » Sat Dec 05, 2009 2:45 pm

richyrich wrote:You cannot have Compiz and Gnome Compositing turned on at the same time, so be sure that GC is turned off . . ?


Good thought, but GNOME compositing was, and is, definitely turned off. :?

I think I may try this solution and see if it helps:

http://www.ubuntusolutions.org/2009/02/ ... buntu.html

EDIT: Mint doesn't seem to have the options file in the modprobe.d dfolder. Not sure what to do about that.
Olivia 15 Cinnamon 64, dual-boot Win 7 Pro 64 SP1, Clevo W150ER 15.6" laptop, i7 3630M, 16 GB RAM, Samsung SSD 840 Pro 256 GB/HGST 1 TB 7200 RPM, Nvidia GT 650M 1 GB, USB 3.0 HGST 1 TB 7200 RPM, HP Photosmart C5280

rlindsey0
Level 3
Level 3
Posts: 156
Joined: Tue Apr 01, 2008 9:12 am

Re: Aw, not the NVIDIA graphics flickering again ...

Postby rlindsey0 » Sun Dec 06, 2009 11:23 am

Hmmm ... problem seems to be gone on reboot. One of life's little mysteries, I guess.
Olivia 15 Cinnamon 64, dual-boot Win 7 Pro 64 SP1, Clevo W150ER 15.6" laptop, i7 3630M, 16 GB RAM, Samsung SSD 840 Pro 256 GB/HGST 1 TB 7200 RPM, Nvidia GT 650M 1 GB, USB 3.0 HGST 1 TB 7200 RPM, HP Photosmart C5280

Amos
Level 2
Level 2
Posts: 74
Joined: Wed Oct 28, 2009 8:46 am

Re: Aw, not the NVIDIA graphics flickering again ...

Postby Amos » Sun Dec 06, 2009 3:33 pm

I have come across flickering onces or twice on my desktop and the problem was over heating of my graphics card I have a nvidia card so checked the thermal monitor and it was idling at 69c and under load 95c- whenever it was flickering on the desktop, I lost 2 of my case fans after continuous use the bearing went and hadnt got round to replace them as soon as I found the issue I replaced them I use cairo dock and have the thermal monitor on there so can monitor it as I go I hope this helps


Return to “Hardware Support”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], ranger077 and 4 guests