Error "I/O" error while copying <insert file>

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
WinXpNewb
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Sun Sep 02, 2007 4:52 am

Error "I/O" error while copying <insert file>

Postby WinXpNewb » Mon Oct 01, 2007 4:47 pm

OS: Celena

Problem: I can't seem to overwrite/replace some files in my external hd. I have permission in the entire disk as far as I can see from properties. When I look at the permission of the similar file though, it says, it can't determine the permission of the file.

Even trying to permanently delete the corrupted file does not make it disappear.

User avatar
scorp123
Level 8
Level 8
Posts: 2264
Joined: Sat Dec 02, 2006 4:19 pm
Location: Switzerland

Postby scorp123 » Mon Oct 01, 2007 4:56 pm

Error "I/O" error while copying <insert file>
Sounds like a corrupted file system. Data loss soon to happen. What's the filesystem on that disk? You know ... such info helps a great deal :wink:

Did you run fsck already?

WinXpNewb
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Sun Sep 02, 2007 4:52 am

Postby WinXpNewb » Mon Oct 01, 2007 5:02 pm

Ext3

I haven't done that. How to run fsck?

Edit: Nevermind. It found an error and asked to fix and I typed "y"

Still getting the error though

WinXpNewb
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Sun Sep 02, 2007 4:52 am

Postby WinXpNewb » Mon Oct 01, 2007 11:20 pm

Strange. Once I moved the files to the other external hd (ext3 too) the error went away.

User avatar
scorp123
Level 8
Level 8
Posts: 2264
Joined: Sat Dec 02, 2006 4:19 pm
Location: Switzerland

Postby scorp123 » Tue Oct 02, 2007 4:34 am

WinXpNewb wrote:Strange. Once I moved the files to the other external hd (ext3 too) the error went away.
But the filesystem is still corrupted.
1. umount the drive in question, especially if it was automatically mounted:

Code: Select all

sudo umount /dev/sdXXwhatever
... Or if you have an icon on your desktop: Right-click on it and have the volume "Eject" (or whatever).

2. run "fsck":

Code: Select all

sudo fsck  /dev/sdXXwhatever
e.g. fsck /dev/sde1 ... or whatever the right device name for your external HD would be.

WinXpNewb
Level 3
Level 3
Posts: 117
Joined: Sun Sep 02, 2007 4:52 am

Postby WinXpNewb » Tue Oct 02, 2007 2:39 pm

Thanks. I think that fixed it. When I ran fsck again, it says it was clean.

User avatar
scorp123
Level 8
Level 8
Posts: 2264
Joined: Sat Dec 02, 2006 4:19 pm
Location: Switzerland

Postby scorp123 » Tue Oct 02, 2007 2:44 pm

WinXpNewb wrote:Thanks. I think that fixed it. When I ran fsck again, it says it was clean.
OK, then it should be fine now.


Return to “Hardware Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests