no sound with a 'high definition' card

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help
aidan
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Thu Dec 06, 2007 2:44 pm

no sound with a 'high definition' card

Postby aidan » Thu Dec 06, 2007 2:54 pm

Hi,

System: Daryna on an Dell Vostro1500 notebook
soundcard: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family)
works on Vista perfect

"cat /proc/asound/cards" says - no soundcards-

What I have to do ?

greetings from Germany
Aidan

User avatar
67GTA
Level 6
Level 6
Posts: 1303
Joined: Wed Jun 06, 2007 9:49 pm
Location: Kentucky, USA

Re: no sound with a 'high definition' card

Postby 67GTA » Thu Dec 06, 2007 5:22 pm

In a terminal try running "asoundconf list". That will attempt to list installed sound cards. Also try "asoundconf reset-default-card". Also right click on volume icon on panel, select properties, and see if it is listed and the correct track is selected. I always have to change mine to front. It is usually on PCM.
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing." Edmund Burke

aidan
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Thu Dec 06, 2007 2:44 pm

Re: no sound with a 'high definition' card

Postby aidan » Sat Dec 08, 2007 7:44 am

Hi,

Problem fixed.
I did the following:

install the latest alsa-base 1.0.15
in a terminal type
cd /usr/src
sudo module-assistant update
sudo module-assistant prepare
sudo module-assistant auto-install alsa
sudo shutdown -r now
look for the type of chip (in a terminal) with
cat /proc/asound/cards
head -n l /proc/asound/card0/codec*
search in file /usr/share/doc/alsa-base/driver/ALSA-Configuration.txt the chip
edit file /etc/modprobe.d/alsa-base , on the end type
options snd-hda-intel model=STAC9205/9254

sound works perfect.
Thanks
Aidan


Return to “Hardware Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests