Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
User avatar
KamenRiderNecro
Level 2
Level 2
Posts: 87
Joined: Thu Sep 22, 2016 11:00 pm
Location: Dallas, TX, USA
Contact:

Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Post by KamenRiderNecro » Mon Sep 03, 2018 11:51 pm

My backup desktop machine has been settled in to having Mint 18.3 as its OS, and I'm experiencing an interesting phenomenon. It has a 500GB SSD as its boot drive, and a secondary 1TB HDD for data storage, and the SSD boots up perfectly well. Oddly enough, the BIOS & OS both sense the secondary HDD, and I can mount it just fine, but it's not allowing me to add folders for music, documents, etc. I'm using one of the articles on this site as guidance, but it's not allowing me to do so at all. Strange! Any ideas, y'all?
"Is that gasoline I smell, Mr. Gideon?"

"Jalapeno, what a headache!"

ajgringo619
Level 4
Level 4
Posts: 376
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California

Re: Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Post by ajgringo619 » Tue Sep 04, 2018 12:04 am

Could be a permissions problem or (maybe) the HDD is being mounted read-only. What error(s) are you getting when you try to add files/folders; does location matter? What does mount | grep /dev/sda show?
[Mint 19 XFCE, AMD FX-8350 Eight-Core w/16 GB RAM, 4.15.0-36-generic, Nvidia 396.54/GeForce GTX 960]
Image

User avatar
KamenRiderNecro
Level 2
Level 2
Posts: 87
Joined: Thu Sep 22, 2016 11:00 pm
Location: Dallas, TX, USA
Contact:

Re: Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Post by KamenRiderNecro » Tue Sep 04, 2018 12:22 am

ajgringo619 wrote:
Tue Sep 04, 2018 12:04 am
Could be a permissions problem or (maybe) the HDD is being mounted read-only. What error(s) are you getting when you try to add files/folders; does location matter? What does mount | grep /dev/sda show?
If you mean entering that command into a terminal window, I got nothing when I pressed Enter after entering that command, as in it went to a new line and nothing else. Either that or, when I tried making certain I'd entered the command correctly, I was told there was no such thing.
"Is that gasoline I smell, Mr. Gideon?"

"Jalapeno, what a headache!"

ajgringo619
Level 4
Level 4
Posts: 376
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California

Re: Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Post by ajgringo619 » Tue Sep 04, 2018 12:25 am

OK, sorry about that. I just assumed that the HDD would be /dev/sda. How did you mount it?
[Mint 19 XFCE, AMD FX-8350 Eight-Core w/16 GB RAM, 4.15.0-36-generic, Nvidia 396.54/GeForce GTX 960]
Image

User avatar
KamenRiderNecro
Level 2
Level 2
Posts: 87
Joined: Thu Sep 22, 2016 11:00 pm
Location: Dallas, TX, USA
Contact:

Re: Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Post by KamenRiderNecro » Tue Sep 04, 2018 1:31 am

ajgringo619 wrote:
Tue Sep 04, 2018 12:25 am
OK, sorry about that. I just assumed that the HDD would be /dev/sda. How did you mount it?
Oh,wait a minute...I forgot to enter the actual number after sda! DUH.
Here's what I got:
on /media/maskedriderchris/5728665e - c96f - 4cel-bec1-57351deb2b72 type ext4 (rw, nosuid, nodev, relatime, data=ordered, uhelper=udisks2)

Makes no sense to me at all...?? Not sure how I mounted it, either; when I performed the install of 18.3, it was after a botched attempt at installing Mint 19.
"Is that gasoline I smell, Mr. Gideon?"

"Jalapeno, what a headache!"

ajgringo619
Level 4
Level 4
Posts: 376
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California

Re: Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Post by ajgringo619 » Tue Sep 04, 2018 10:57 am

Let's start from the beginning - how exactly are you trying to add files/folders? Can you give me the output from these commands (using the terminal):

Code: Select all

df -h
ls -al /media/maskedriderchris
[Mint 19 XFCE, AMD FX-8350 Eight-Core w/16 GB RAM, 4.15.0-36-generic, Nvidia 396.54/GeForce GTX 960]
Image

User avatar
KamenRiderNecro
Level 2
Level 2
Posts: 87
Joined: Thu Sep 22, 2016 11:00 pm
Location: Dallas, TX, USA
Contact:

Re: Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Post by KamenRiderNecro » Tue Sep 04, 2018 10:54 pm

ajgringo619 wrote:
Tue Sep 04, 2018 10:57 am
Let's start from the beginning - how exactly are you trying to add files/folders? Can you give me the output from these commands (using the terminal):

Code: Select all

df -h
ls -al /media/maskedriderchris
I'm using the terminal window to try and add the files & folders.

For the commands, I got:

maskedriderchris@Karchev-001 ~ $ df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
udev 7.8G 0 7.8G 0% /dev
tmpfs 1.6G 9.5M 1.6G 1% /run
/dev/sdb2 443G 6.2G 414G 2% /
tmpfs 7.9G 780K 7.9G 1% /dev/shm
tmpfs 5.0M 4.0K 5.0M 1% /run/lock
tmpfs 7.9G 0 7.9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sdb1 511M 3.5M 508M 1% /boot/efi
cgmfs 100K 0 100K 0% /run/cgmanager/fs
tmpfs 1.6G 24K 1.6G 1% /run/user/1000

maskedriderchris@Karchev-001 ~ $ ls -al /media/maskedriderchris
total 8
drwxr-x---+ 2 root root 4096 Sep 4 21:43 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 2 21:32 ..
"Is that gasoline I smell, Mr. Gideon?"

"Jalapeno, what a headache!"

ajgringo619
Level 4
Level 4
Posts: 376
Joined: Thu Mar 01, 2018 8:36 pm
Location: San Diego, California

Re: Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Post by ajgringo619 » Tue Sep 04, 2018 11:34 pm

KamenRiderNecro wrote:
Tue Sep 04, 2018 10:54 pm
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
udev 7.8G 0 7.8G 0% /dev
tmpfs 1.6G 9.5M 1.6G 1% /run
/dev/sdb2 443G 6.2G 414G 2% /
tmpfs 7.9G 780K 7.9G 1% /dev/shm
tmpfs 5.0M 4.0K 5.0M 1% /run/lock
tmpfs 7.9G 0 7.9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sdb1 511M 3.5M 508M 1% /boot/efi
cgmfs 100K 0 100K 0% /run/cgmanager/fs
tmpfs 1.6G 24K 1.6G 1% /run/user/1000

maskedriderchris@Karchev-001 ~ $ ls -al /media/maskedriderchris
total 8
drwxr-x---+ 2 root root 4096 Sep 4 21:43 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Sep 2 21:32 ..
I don't see your HDD mounted. Your SSD is /dev/sdb, so my guess on your HDD being /dev/sda was correct. Since the drive isn't mounted (there would be an entry in the df -h results and ls -al /media/maskedriderchris would show another folder), you're trying to add files/folders to a folder that you don't have write access to (the ls -al /media/maskedriderchris confirms that).

Try this:

Code: Select all

sudo mount /dev/sda1 /mnt
Switch to /mnt and try to add a file. Once we confirm that this works, we'll add the drive to /etc/fstab and make sure it mounts on bootup.
[Mint 19 XFCE, AMD FX-8350 Eight-Core w/16 GB RAM, 4.15.0-36-generic, Nvidia 396.54/GeForce GTX 960]
Image

leonette
Level 1
Level 1
Posts: 35
Joined: Mon Jul 02, 2018 5:42 am

Re: Secondary HDD Is Seen & Mounts, But...

Post by leonette » Mon Sep 10, 2018 3:40 pm

Could be a permissions problem or (maybe) the HDD is being mounted read-only.




__________________________________________________
Tutuapp 9apps Showbox

Post Reply

Return to “Mounting Partitions”