how to add network printer / scanner ??????

Forum rules
Before you post please read this
Locked
xtal_01
Level 3
Level 3
Posts: 112
Joined: Mon Jun 02, 2014 9:51 pm

how to add network printer / scanner ??????

Post by xtal_01 »

Sorry for the double post but I tried the network area first and got not responses. I am hoping someone in this area can help.

After a lot of help and suggestions from you guys, I have my windows 10, windows 7 and Linux Cinnamon 18.1 all talking to each other!!!!!!!!!!!

Not perfect but definitely workable.

Now, new problem.

I have a brother all in one printer/scanner on set up as a network printer.

I was able to load the drivers and send a print from linux to the printer ... got a test page out.

Two problems ...

1) When I select scan to a file on the printer (it has an LCD screen) then it shows all the computers on the network for me to send the file to. The linux computer does not show up. How do I get it to show up? It has an IP address. Is there somewhere in the linux box I can enter the printer IP so that the printer will recognize it?

2) I have not yet loaded a scanner driver. How or more correctly where do I do this? There does not seem to be a driver to my exact unit but I am one of the brother drivers will work.

The printer/scanner I have is a Brother MFC-J6935DW

Thanks so much ..... Mike
pdc_2
Level 8
Level 8
Posts: 2426
Joined: Mon May 11, 2009 1:21 am

Brother MFC-j6935dw network install scanner

Post by pdc_2 »

this is a good page to start from http://support.brother.com/g/s/id/linux ... edirect=on

then clicking on network gives you this http://support.brother.com/g/s/id/linux ... edirect=on

and clicking on scanner driver takes you here http://support.brother.com/g/s/id/linux ... edirect=on

........... but your printer isn't listed on this page ..... must not be updated so if you go here http://support.brother.com/g/b/download ... _as&os=128

if you have 64bit, you get the small deb package brscan4-0.4.4-2.amd64.deb ..... you could click to "open" it as it is downloaded, and gdebi installer should leap in and get the install done then you go on to Setting for your network scanner

if you go back to the install instructions for network printer to see all that ........

but the key thing to note at the end is

Code: Select all

brsaneconfig4  -a  name=(name  your  device)  model=(model  name)  ip=xx.xx.xx.xx
so that should be

Code: Select all

brsaneconfig4  -a  name=(name  your  device)  model=MFC-j6935dw  ip=xx.xx.xx.xx
so get the ip address from the screen on the brother ........ some advise setting up a static ip address ...... but if you are happy to go with things as they currently are .......

is that enough to get you started?
xtal_01
Level 3
Level 3
Posts: 112
Joined: Mon Jun 02, 2014 9:51 pm

Re: how to add network printer / scanner ??????

Post by xtal_01 »

Awesome!

I will give this a try tonight and see how far I get.

So far so good changing over to ti Linux ... this printer / scanner I think is my last real hurtle.

Thanks ..... Mike
xtal_01
Level 3
Level 3
Posts: 112
Joined: Mon Jun 02, 2014 9:51 pm

Re: how to add network printer / scanner ??????

Post by xtal_01 »

Sooooooooooooooo close .... just a bit more help please.

OK, so I followed your advice.

Only one hang up. It turns out I need to do a command "brscan-skey" every time I log in or restart the computer. This some how gets the scanner to recognize he computer (after doing this the linux computer pops up on the brother LCD screen).

So, for my two problems ....

1) then I put several sheets into the automatic feeder for scanning, the file that comes out only has the first sheet on in it. When I scan using the windows computer, I get a PDF with multiple pages ( scan 5 pages ... get a file containing 5 pages). Why? One of the reasons I bought this printer/scanner is because of the document feeder. Each week I scan in a handful of pages for reports. How can I get this to work?

2) When I scan in windows, I get a PDF ... when I can in Linux, I get a PNM. What is a PNM? My clients all want PDF's .... is there a way of scanning to a PDF or converting a PNM to PDF?

Thanks so much .... Mike
xtal_01
Level 3
Level 3
Posts: 112
Joined: Mon Jun 02, 2014 9:51 pm

Re: how to add network printer / scanner ??????

Post by xtal_01 »

Just for some added information, I found this link but it doesn't make sense to me ...

http://support.brother.com/g/s/id/linux ... t=on#Inst7

I think it is telling me how to change from PNM to PDF ... but I am not sure.

Also I see the note that says multiple pages will be in one PDF file .... exactly what I want.

Also, I tried to find the file ... I went to "file system" ... "usr" .... "local" .... then no "Brother" ...!

I searched for the brscan-skey-(version).cfg file but could not find it.

Thanks ..... Mike
xtal_01
Level 3
Level 3
Posts: 112
Joined: Mon Jun 02, 2014 9:51 pm

Close but just a bit more help please!

Post by xtal_01 »

So, I am still a bit lost but I think this page is trying to tell me how to get my brother scanner to give out PDF's rather than PNM files. Plus, the PDF's will give multiple pages in one file (I just needed this ... put 5 pages in the doc feeder and got one PDF file).

Here is the page I think tells me what to do:

http://support.brother.com/g/s/id/linux ... t=on#Inst7

I did manage to find the file that I "think" I need to change on the linux box (scantofile-0.2.4-1.sh).

I will list it below (it is short).

What do I need to change in this this file .... just the ".pnm" half way down the page or is there someting in the brscan file (still have not found this one) or ????????

Any help would be greatly appreciated !!!!!!!!!!!!

Thanks ...... Mike

#! /bin/sh
set +o noclobber
#
# $1 = scanner device
# $2 = friendly name
#

#
# 100,200,300,400,600
#
resolution=100
device=$1
mkdir -p ~/brscan
if [ "`which usleep 2>/dev/null `" != '' ];then
usleep 100000
else
sleep 0.1
fi
output_file=~/brscan/brscan_"`date +%Y-%m-%d-%H-%M-%S`"".pnm"
#echo "scan from $2($device) to $output_file"
scanimage --device-name "$device" --resolution $resolution> $output_file 2>/dev/null
if [ ! -s $output_file ];then
if [ "`which usleep 2>/dev/null `" != '' ];then
usleep 1000000
else
sleep 1
fi
scanimage --device-name "$device" --resolution $resolution> $output_file 2>/dev/null
fi
echo $output_file is created.
pdc_2
Level 8
Level 8
Posts: 2426
Joined: Mon May 11, 2009 1:21 am

covert files from ADF run to single PDF Brother scan-key or gscan2pdf

Post by pdc_2 »

there is a small programme called gscan2pdf that has been around since 2009 or so; http://gscan2pdf.sourceforge.net/

install it (and its ppa) with
sudo apt-add-repository ppa:jeffreyratcliffe/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install gscan2pdf

...... that gives you the latest (1.7.3 whereas the version in synaptic is not as recent):

I just wonder if that would do what you want ....

this link suggests it now does what you want https://sourceforge.net/p/gscan2pdf/mai ... 2pdf-help/

____________
otherwise there is a bit of homework to do: if one starts here,
http://eumenidae.blogspot.co.nz/2008/07 ... e-103.html ....... it talks about installing....... you have done that .......then modifying scripts: they reside in

Code: Select all

/usr/local/Brother/sane/script
and to edit them you would have a look first of all by changing to that directory script with

Code: Select all

cd /usr/local/Brother/sane/script
and then the command of list will list what is in there

Code: Select all

ls
to edit a script, ....... let's say it is adf_jpg or something you would do

Code: Select all

gksudo gedit /usr/local/Brother/sane/script/adf_jpg
........assuming you have gedit installed as a text editor ............

____________

then there is this post http://www.reign-of-contrast.de/ojo/MFC ... dex-e.html ........ lots of detail ....... but again maybe gscan2pdf may do all this ...........

and this blog .......... http://griechenzicken.blogspot.co.nz/20 ... .html#more ....... following on from the one above, talks about a script to add all the images together from an ADF run ..... into a single pdf ..

...... maybe you get back to us when you have to wade through a little of this
GopherBaroque
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Wed Jul 30, 2014 2:09 am

Re: how to add network printer / scanner ??????

Post by GopherBaroque »

Thanks to pdc_2 @ Thu Mar 09, 2017 for basic guidance. I went to the Brother site (https://support.brother.com/g/s/id/linu ... d_scn.html), chose the nearest fit to my not-listed HL-L2380DW (brscan4) and followed through the steps. Looks like I already had the Brother driver installed with my 3rd-party Brother label printer install...but my scanner now shows up in 'Simple Scan' over my home LAN and works fine!
Locked

Return to “Printers & Scanners”