Simple scan stopped working

Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
Smiler
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Mon Jan 29, 2018 4:03 pm

Simple scan stopped working

Post by Smiler » Mon Jan 29, 2018 4:20 pm

Hi all, I need help to get simple scan working again, Simple Scan shows the error
Failed to scan unable to connect to scanner
Several things have happened since it stopped working,
1) I moved my equipment to another room
2) I upgraded Linux Mint Kernal several times.

I have an HP PSC 2200 all in one printer connected via USB, the printer works without any problems, I can print.
scan image produces the following
$ scanimage -L
device `hpaio:/usb/PSC_2200_Series?serial=MY35CF70CV0G' is a Hewlett-Packard PSC_2200_Series all-in-one
sane-find-scanner produces the following
$ sane-find-scanner

# sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
# result is different from what you expected, first make sure your
# scanner is powered up and properly connected to your computer.

# No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
# you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.

could not open USB device 0x8087/0x8000 at 002:002: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x1d6b/0x0002 at 002:001: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x8087/0x8008 at 001:002: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x1d6b/0x0002 at 001:001: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x1d6b/0x0003 at 004:001: Access denied (insufficient permissions)
found USB scanner (vendor=0x03f0 [Hewlett-Packard], product=0x2911 [PSC 2200 Series]) at libusb:003:004
could not open USB device 0x093a/0x2521 at 003:003: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x0461/0x0010 at 003:002: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x1d6b/0x0002 at 003:001: Access denied (insufficient permissions)
# Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
# SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.

# Not checking for parallel port scanners.

# Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
# can't be detected by this program.

# You may want to run this program as root to find all devices. Once you
# found the scanner devices, be sure to adjust access permissions as
# necessary
Simple Scan shows the correct scanner.

I have checked that user and printer are in the same group so permissions should not be a problem, indeed if it were a permissions issue then I'm guessing that sane-find-scanner would fail

This has previously worked perfectly.
I have re-installed simple scan and the CUPS printer several times to no avail, any help appreciated

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 12025
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: Simple scan stopped working

Post by austin.texas » Mon Jan 29, 2018 5:55 pm

Try xsane instead of Simple Scan.

Code: Select all

sudo apt-get install xsane
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2018

pdc_2
Level 8
Level 8
Posts: 2014
Joined: Mon May 11, 2009 1:21 am

Re: Simple scan stopped working

Post by pdc_2 » Mon Jan 29, 2018 6:31 pm

so this is an HP device;

can I suggest you run

Code: Select all

hp-check
to see if all the files you need are installed; then

Code: Select all

hp-setup
for it to go through things and re-set up the scanner; as that is what you seem to need;

your device only need hplip > 0.9.5 so your current version will be fine

Smiler
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Mon Jan 29, 2018 4:03 pm

Re: Simple scan stopped working

Post by Smiler » Mon Jan 29, 2018 7:01 pm

hp-check shows
Missing Required Dependencies
-----------------------------
error: 'libtool' package is missing/incompatible

Missing Optional Dependencies
-----------------------------
error: 'xsane' package is missing/incompatible
I've never had xsane installed before, why would I need it now?
and
libtool is already the newest version (2.4.6-0.1)
hp-setup setup a 2nd instance of my printer but simple Scan won't detect that

pdc_2
Level 8
Level 8
Posts: 2014
Joined: Mon May 11, 2009 1:21 am

Re: Simple scan stopped working

Post by pdc_2 » Mon Jan 29, 2018 9:14 pm

Missing Optional Dependencies .. error: 'xsane' package is missing/incompatible
.......it says it is optional

you can try the two commands you tested with sudo in front of them: ie

Code: Select all

sudo scanimage -L
and

Code: Select all

sudo sane-find-scanner

some folks find that

Code: Select all

sudo xsane
from the terminal is successful;

Smiler
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Mon Jan 29, 2018 4:03 pm

Re: Simple scan stopped working

Post by Smiler » Tue Jan 30, 2018 5:22 am

Both

Code: Select all

sudo scanimage -L 
and

Code: Select all

sudo sane-find-scanner
return exactly the same results as without the sudo as reported in my opening post. i.e. they both find the scanner
So why is Simple Scan unable to communicate witrh it?
I've just installed a mint 17 virtual machine which works with the scanner perfectly so whaqt's wrong with latest mint 18 and latest Kernel?

Post Reply

Return to “Printers & Scanners”