Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Forum rules
Before you post please read this
Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Sat Jan 19, 2019 12:54 am

I’m trying to install AIO Samsung Express M2070FW printer/scanner. After fresh LM 19.1 Tessa Mate installation Linux (small window in right upper corner) told me I need install software for my printer. I opened “Printers” and tried to install it from list of available printers. There is NOTHING THERE, but one GENERIC driver. That driver is not working anyway. Doing same procedure in LM 18.3 Sylvia Mate did gave me tons of drivers for plenty of printers. What is wrong with LM 19.1 Tessa? Somebody forgot something? BTW on LM 18.3 I installed Unified driver uld_V1.00.39_01.17 for this Samsung printer and everything is working OK. NOT ON TESSA! Printer is printing, but scanner (ANY) is telling me that I need to install scanner.
Thanx in advance for any help.

User avatar
ClixTrix
Level 6
Level 6
Posts: 1069
Joined: Wed Dec 09, 2015 11:40 am
Location: Columbus, Ohio, USA

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by ClixTrix » Sat Jan 19, 2019 8:25 am

just did a test install of that driver the other day for discussion on another thread. Ran the install to Mint 19.1 Cinnamon x64 for an Xpress M2020W (printer only, not AIO).

viewtopic.php?f=51&t=284300

Are you installing USB or network?
Linux Mint 19.2 x64 Cinnamon 4.15.0-72-generic
Gigabyte GA-AB350M-D3H (F20) / Ryzen 5 1600 / Micron Ballistix Sport DDR4 2400 2x8GB / Sapphire Radeon HD6450
NVMe-SSD: Samsung 960 EVO 250GB / SATA-SSD: Samsung 850 EVO 250GB + Toshiba OCZ VX500 512GB

Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Sat Jan 19, 2019 9:36 am

USB

Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Sat Jan 19, 2019 9:42 am

USB. Printer IS working OK. Problem is scanner. It is not recognise by LM 19.1 Tessa Mate.

User avatar
ClixTrix
Level 6
Level 6
Posts: 1069
Joined: Wed Dec 09, 2015 11:40 am
Location: Columbus, Ohio, USA

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by ClixTrix » Sat Jan 19, 2019 9:50 am

Rtep wrote:
Sat Jan 19, 2019 9:42 am
USB. Printer IS working OK. Problem is scanner. It is not recognise by LM 19.1 Tessa Mate.
When you say "not recognise", is that from Simple Scan or Xsane not detecting the scanner?
Linux Mint 19.2 x64 Cinnamon 4.15.0-72-generic
Gigabyte GA-AB350M-D3H (F20) / Ryzen 5 1600 / Micron Ballistix Sport DDR4 2400 2x8GB / Sapphire Radeon HD6450
NVMe-SSD: Samsung 960 EVO 250GB / SATA-SSD: Samsung 850 EVO 250GB + Toshiba OCZ VX500 512GB

Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Sat Jan 19, 2019 10:44 am

I tried 3 available scanners: Simple scan, XSane and Scanlite. Every time I got the same result. None of them found any scanner installed.

brian_p
Level 5
Level 5
Posts: 698
Joined: Thu Jan 17, 2019 9:20 am

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by brian_p » Sat Jan 19, 2019 2:11 pm

What do the outputs of

Code: Select all

lsusb
sane-find-scanner
scanimage
give you?
--
Brian.

Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Wed Jan 23, 2019 11:52 am

Here we go:
rtep@Stroj:~$ lsusb
Bus 002 Device 005: ID 062a:5918 Creative Labs
Bus 002 Device 004: ID 04e8:3469 Samsung Electronics Co., Ltd
Bus 002 Device 003: ID 0c76:161e JMTek, LLC.
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0c45:7603 Microdia
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
rtep@Stroj:~$ sane-find-scanner

# sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
# result is different from what you expected, first make sure your
# scanner is powered up and properly connected to your computer.

# No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
# you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.

could not open USB device 0x062a/0x5918 at 002:005: Access denied (insufficient permissions)
found USB scanner (vendor=0x04e8 [Samsung Electronics Co., Ltd.], product=0x3469 [M2070 Series]) at libusb:002:004
could not open USB device 0x0c76/0x161e at 002:003: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x8087/0x0024 at 002:002: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x1d6b/0x0002 at 002:001: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x1d6b/0x0003 at 004:001: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x1d6b/0x0002 at 003:001: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x0c45/0x7603 at 001:003: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x8087/0x0024 at 001:002: Access denied (insufficient permissions)
could not open USB device 0x1d6b/0x0002 at 001:001: Access denied (insufficient permissions)
# Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
# SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.

# Not checking for parallel port scanners.

# Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
# can't be detected by this program.

# You may want to run this program as root to find all devices. Once you
# found the scanner devices, be sure to adjust access permissions as
# necessary.
_____________________________________________________________________
scanimage -L:
rtep@Stroj:~$ scanimage -L

No scanners were identified. If you were expecting something different,
check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
which came with this software (README, FAQ, manpages).

User avatar
ClixTrix
Level 6
Level 6
Posts: 1069
Joined: Wed Dec 09, 2015 11:40 am
Location: Columbus, Ohio, USA

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by ClixTrix » Wed Jan 23, 2019 12:14 pm

Did you download and install the printer-scanner driver?

https://support.hp.com/us-en/drivers/se ... l/16450383
Linux Mint 19.2 x64 Cinnamon 4.15.0-72-generic
Gigabyte GA-AB350M-D3H (F20) / Ryzen 5 1600 / Micron Ballistix Sport DDR4 2400 2x8GB / Sapphire Radeon HD6450
NVMe-SSD: Samsung 960 EVO 250GB / SATA-SSD: Samsung 850 EVO 250GB + Toshiba OCZ VX500 512GB

Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Wed Jan 23, 2019 1:35 pm

LOL, of course I installed this very same driver. I already mentioned that in my firs post on Jan.18. Any other ideas?

User avatar
ClixTrix
Level 6
Level 6
Posts: 1069
Joined: Wed Dec 09, 2015 11:40 am
Location: Columbus, Ohio, USA

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by ClixTrix » Wed Jan 23, 2019 2:00 pm

Rtep wrote:
Wed Jan 23, 2019 1:35 pm
LOL, of course I installed this very same driver. I already mentioned that in my firs post on Jan.18. Any other ideas?
Sorry....just wanted to double-check as your statement was that you install it to LM 18.3 and didn't repeat you did exactly same on LM 19.1. I just needed to confirm.

lsusb and sane-find-scanner are showing the scanner is there. scanimage -L is not finding the scanner. That last is depended on driver/backend. Were there any errors during the install process? The fact you're also missing printer drivers suggests something didn't go in correct.

Edit: Please run the following command from Terminal and post back the results. Does your motherboard have both USB2 and USB3?

Code: Select all

inxi -Fxz
Last edited by ClixTrix on Wed Jan 23, 2019 2:10 pm, edited 1 time in total.
Linux Mint 19.2 x64 Cinnamon 4.15.0-72-generic
Gigabyte GA-AB350M-D3H (F20) / Ryzen 5 1600 / Micron Ballistix Sport DDR4 2400 2x8GB / Sapphire Radeon HD6450
NVMe-SSD: Samsung 960 EVO 250GB / SATA-SSD: Samsung 850 EVO 250GB + Toshiba OCZ VX500 512GB

brian_p
Level 5
Level 5
Posts: 698
Joined: Thu Jan 17, 2019 9:20 am

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by brian_p » Wed Jan 23, 2019 2:10 pm

That last is depended on driver/backend. Were there any errors during the install process?
He could also check for an "smfp" entry in /etc/sane.d/dll.conf and the existence of libsane-smfp.so.1.0.1 and libscmssc.so in /usr/lib/x86_64-something-or-other/sane (I do not use a 64-bit OS).
--
Brian.

Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Wed Jan 23, 2019 3:20 pm

inxi -Fxz:
rtep@Stroj:~$ inxi -Fxz
System:
Host: Stroj Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.3.0 Desktop: MATE 1.20.1 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: P8H67-M EVO v: Rev 1.xx
serial: <filter> BIOS: American Megatrends v: 3402 date: 05/07/2012
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i3-2120 bits: 64 type: MT MCP
arch: Sandy Bridge rev: 7 L2 cache: 3072 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 27191
Speed: 1649 MHz min/max: 1600/3300 MHz Core speeds (MHz): 1: 1648
2: 1648 3: 1648 4: 1649
Graphics:
Device-1: NVIDIA GF108 [GeForce GT 430] vendor: ZOTAC driver: nvidia
v: 390.77 bus ID: 01:00.0
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: nvidia
unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: GeForce GT 430/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 390.77
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio
vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
Device-2: NVIDIA GF108 High Definition Audio vendor: ZOTAC
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1
Device-3: JMTek LLC. type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus ID: 2-1.6:3
Sound Server: ALSA v: k4.15.0-43-generic
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK P8P67 and other motherboards driver: r8169
v: 2.3LK-NAPI port: c000 bus ID: 05:00.0
IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 344.68 GiB used: 12.77 GiB (3.7%)
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 840 EVO 250GB
size: 232.89 GiB
ID-2: /dev/sdb vendor: Seagate model: ST3120022A size: 111.79 GiB
Partition:
ID-1: / size: 39.71 GiB used: 12.77 GiB (32.1%) fs: ext4
dev: /dev/sda8
Sensors:
System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C gpu: nvidia temp: 44 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 0 gpu: nvidia fan: 52%
Info:
Processes: 175 Uptime: 6m Memory: 7.76 GiB used: 843.1 MiB (10.6%)
Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.3.0 Shell: bash v: 4.4.19
inxi: 3.0.27
rtep@Stroj:~$

User avatar
ClixTrix
Level 6
Level 6
Posts: 1069
Joined: Wed Dec 09, 2015 11:40 am
Location: Columbus, Ohio, USA

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by ClixTrix » Wed Jan 23, 2019 3:24 pm

Any chance when you ran the bash install script, you didn't use "sudo"?
Linux Mint 19.2 x64 Cinnamon 4.15.0-72-generic
Gigabyte GA-AB350M-D3H (F20) / Ryzen 5 1600 / Micron Ballistix Sport DDR4 2400 2x8GB / Sapphire Radeon HD6450
NVMe-SSD: Samsung 960 EVO 250GB / SATA-SSD: Samsung 850 EVO 250GB + Toshiba OCZ VX500 512GB

Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Wed Jan 23, 2019 3:47 pm

I did not used "sudo".

User avatar
ClixTrix
Level 6
Level 6
Posts: 1069
Joined: Wed Dec 09, 2015 11:40 am
Location: Columbus, Ohio, USA

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by ClixTrix » Wed Jan 23, 2019 4:00 pm

Rtep wrote:
Wed Jan 23, 2019 3:47 pm
I did not used "sudo".
That's probably the problem. Run it with sudo.

Per my earlier link, I used sudo and it installed fine. I have notes from my install last summer under Mint 18.3 when Samsung still hosted the driver. Notes indicated the bash script was to be run with sudo/su.
Linux Mint 19.2 x64 Cinnamon 4.15.0-72-generic
Gigabyte GA-AB350M-D3H (F20) / Ryzen 5 1600 / Micron Ballistix Sport DDR4 2400 2x8GB / Sapphire Radeon HD6450
NVMe-SSD: Samsung 960 EVO 250GB / SATA-SSD: Samsung 850 EVO 250GB + Toshiba OCZ VX500 512GB

Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Wed Jan 23, 2019 4:19 pm

I installed this driver uld_V1.00.39_01.17.tar.gz with sudo, of course. I tough you asking about running inxi -Fxz.Everything installed OK. I even uninstalled both printer and scanner drivers and install them again. Still nothing. Printer is working, scanner not. On LM 18.3 Mate I have no problem. Printing, scanning......working without any problem.

User avatar
ClixTrix
Level 6
Level 6
Posts: 1069
Joined: Wed Dec 09, 2015 11:40 am
Location: Columbus, Ohio, USA

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by ClixTrix » Wed Jan 23, 2019 5:26 pm

The install notes for Mint 19.1 have a link to bug report on Scanner not found. I also looked for any bug with that installer at Ubuntu and found this. I think they are potentially the same bug. You might try that "copy" suggestion from post at Ubuntu and see if that helps.

https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2402628
Linux Mint 19.2 x64 Cinnamon 4.15.0-72-generic
Gigabyte GA-AB350M-D3H (F20) / Ryzen 5 1600 / Micron Ballistix Sport DDR4 2400 2x8GB / Sapphire Radeon HD6450
NVMe-SSD: Samsung 960 EVO 250GB / SATA-SSD: Samsung 850 EVO 250GB + Toshiba OCZ VX500 512GB

brian_p
Level 5
Level 5
Posts: 698
Joined: Thu Jan 17, 2019 9:20 am

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by brian_p » Wed Jan 23, 2019 6:35 pm

Judging by the response to
He could also check for an "smfp" entry in /etc/sane.d/dll.conf and the existence of libsane-smfp.so.1.0.1 and libscmssc.so in /usr/lib/x86_64-something-or-other/sane (I do not use a 64-bit OS).
the OP doesn't seem inclined to look st where the files which uld installs are located.
--
Brian.

Rtep
Level 3
Level 3
Posts: 169
Joined: Sun Sep 04, 2016 2:57 pm

Re: Samsung Express M2070FW trouble with LM 19.1

Post by Rtep » Thu Jan 24, 2019 1:44 pm

ClixTrix I followed that suggestion from link, but it did nothing for me. Scan is still not working. Sad. Thanx anyway.

Post Reply

Return to “Printers & Scanners”