WiFi is not working on a fresh Linux Mint installation

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
saeedbeliever
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Fri May 25, 2018 6:38 pm

WiFi is not working on a fresh Linux Mint installation

Post by saeedbeliever » Fri May 25, 2018 6:47 pm

Folks

I got a new HP laptop "15-bs112ne" I'm including the link below
https://support.hp.com/us-en/document/c05844481

I installed Linux Mint on it but WiFi is not working!

Here is some outputs that I gathered, let me know if you need more

Code: Select all

$ inxi -iFxz
System:    Host: saeed-HP-Laptop-15-bs1xx Kernel: 4.10.0-38-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.6.6 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: HP product: HP Laptop 15-bs1xx v: Type1ProductConfigId
           Mobo: HP model: 832B v: 23.47 Bios: Insyde v: F.34 date: 01/25/2018
CPU:       Quad core Intel Core i7-8550U (-HT-MCP-) cache: 8192 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 15936
           clock speeds: max: 4000 MHz 1: 917 MHz 2: 877 MHz 3: 1417 MHz 4: 955 MHz 5: 2837 MHz 6: 824 MHz
           7: 3104 MHz 8: 914 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Device 5917 bus-ID: 00:02.0
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Topaz XT [Radeon R7 M260/M265] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,intel,amdgpu (unloaded: fbdev,vesa,radeon)
           Resolution: 1920x1080@60.10hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Kabylake GT1.5 GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel Device 9d71 driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3 Sound: ALSA v: k4.10.0-38-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 4000 bus-ID: 02:00.0
           IF: eno1 state: down mac: <filter>
           Card-2: Realtek Device d723 port: 3000 bus-ID: 03:00.0
           IF: N/A state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
           WAN IP: <filter> IF: enp0s20f0u1 ip-v4: <filter> ip-v6: <filter>
           IF: eno1 ip-v4: N/A ip-v6: N/A
Drives:    HDD Total Size: 1000.2GB (2.1% used) ID-1: /dev/sda model: WDC_WD10JPVX size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 46G used: 5.5G (13%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: /home size: 857G used: 121M (1%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
           ID-3: swap-1 size: 16.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda4
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 44.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 254 Uptime: 8 min Memory: 1351.3/7898.3MB Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35 

Code: Select all

$ rfkill list all
0: hci0: Bluetooth
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no

Code: Select all

$ inxi -Nn
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
           IF: eno1 state: down mac: 10:e7:c6:a6:e8:25
           Card-2: Realtek Device d723
           IF: N/A state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Also, I have a working Ethernet connection

Your help is appreciated!

Saeed,

User avatar
WharfRat
Level 20
Level 20
Posts: 11549
Joined: Thu Apr 07, 2011 8:15 pm

Re: WiFi is not working on a fresh Linux Mint installation

Post by WharfRat » Fri May 25, 2018 11:29 pm

The only help I can be with this is to refer you to https://askubuntu.com/questions/983251/ ... d723-issue

You have a card that's not yet supported by the kernel.

There are other results with a "Realtek Device d723" google search.

Good luck :wink:
ImageImage

saeedbeliever
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Fri May 25, 2018 6:38 pm

Re: WiFi is not working on a fresh Linux Mint installation

Post by saeedbeliever » Sat May 26, 2018 12:06 pm

I see, thanks a bunch

saeedbeliever
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Fri May 25, 2018 6:38 pm

Re: WiFi is not working on a fresh Linux Mint installation

Post by saeedbeliever » Sat May 26, 2018 7:48 pm

My WiFi is still not working! :/ really I don't know what to do

saeedbeliever
Level 1
Level 1
Posts: 7
Joined: Fri May 25, 2018 6:38 pm

Re: WiFi is not working on a fresh Linux Mint installation

Post by saeedbeliever » Sat May 26, 2018 8:27 pm

I got my WiFi working, I installed a RTL8723DE module for Linux Kernel 4.10.0-38-generic

Code: Select all

git clone https://github.com/smlinux/rtl8723de.git -b 4.10-down
sudo dkms add ./rtl8723de
sudo dkms install rtl8723de/5.1.1.8_21285.20171026_COEX20170111-1414
sudo depmod -a
reboot
https://github.com/smlinux/rtl8723de

Saeed,

Post Reply

Return to “Wireless”