Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
takaratiki
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Fri May 31, 2013 11:34 am

Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by takaratiki »

Fresh install of Mint 15 64bit on a Lenovo Z570. Previous install with KDE Mint 14 flawless (in the proces of reverting back). After installing 15, wireless will not connect to a WPA2 Enterprise 802.11g AP using the same configuration as worked in 14. Specific hang ups in syslog as follows:

Code: Select all

May 31 10:22:36 egilsholm NetworkManager[1104]: <info> (wlan0): supplicant interface state: associating -> associated
May 31 10:22:36 egilsholm wpa_supplicant[1221]: wlan0: CTRL-EVENT-EAP-PROPOSED-METHOD vendor=0 method=21 -> NAK
May 31 10:22:36 egilsholm wpa_supplicant[1221]: wlan0: CTRL-EVENT-EAP-PROPOSED-METHOD vendor=0 method=25
May 31 10:22:36 egilsholm wpa_supplicant[1221]: wlan0: CTRL-EVENT-EAP-METHOD EAP vendor 0 method 25 (PEAP) selected
May 31 10:22:36 egilsholm wpa_supplicant[1221]: TLS: Certificate verification failed, error 19 (self signed certificate in certificate chain) depth 2 for '/C=US/O=The Go Daddy Group, Inc./OU=Go Daddy Class 2 Certification Authority'
May 31 10:22:36 egilsholm wpa_supplicant[1221]: wlan0: CTRL-EVENT-EAP-TLS-CERT-ERROR reason=1 depth=2 subject='/C=US/O=The Go Daddy Group, Inc./OU=Go Daddy Class 2 Certification Authority' err='self signed certificate in certificate chain'
May 31 10:22:36 egilsholm wpa_supplicant[1221]: SSL: SSL3 alert: write (local SSL3 detected an error):fatal:unknown CA
May 31 10:22:36 egilsholm wpa_supplicant[1221]: OpenSSL: openssl_handshake - SSL_connect error:14090086:SSL routines:SSL3_GET_SERVER_CERTIFICATE:certificate verify failed
May 31 10:22:37 egilsholm wpa_supplicant[1221]: wlan0: CTRL-EVENT-EAP-FAILURE EAP authentication failed
May 31 10:22:39 egilsholm wpa_supplicant[1221]: wlan0: Authentication with xxxxxxxxxxxx timed out.
And then it reasks for username/password and begins to try and authenticate again.
Adding the public root or the intermediate certificate to nm are of no use.
There seem to be a number of issues using iwlwifi and WPA2 Enterprise on other distros that resemble this, though the solutions offered (modprobe to remove 802.11n/turn off hardware crypto/bt_coex_active=n) have all failed.
Outputs to follow.

lspci:

Code: Select all

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N + WiMAX 6150 (rev 67)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
mintWifi:

Code: Select all

-------------------------
* I. scanning WIFI PCI devices...
  -- Intel Corporation Centrino Wireless-N + WiMAX 6150 (rev 67)
      ==> PCI ID = 8086:0886 (rev 67)
-------------------------
* II. querying ndiswrapper...
-------------------------
* III. querying iwconfig...
wmx0      no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

lo        no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11bgn  ESSID:off/any  
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=15 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          
-------------------------
* IV. querying ifconfig...
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr f0:de:f1:ea:4b:b7  
          inet6 addr: fe80::f2de:f1ff:feea:4bb7/64 Scope:Link
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:792021 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:403106 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:1164601481 (1.1 GB)  TX bytes:28778828 (28.7 MB)

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:703 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:703 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:62042 (62.0 KB)  TX bytes:62042 (62.0 KB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 40:25:c2:d8:74:58  
          inet6 addr: fe80::4225:c2ff:fed8:7458/64 Scope:Link
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:260 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:236 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:117496 (117.4 KB)  TX bytes:16702 (16.7 KB)

wmx0      Link encap:Ethernet  HWaddr 64:d4:da:70:4c:a3  
          UP NOARP  MTU:1400  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:20 
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

-------------------------
* V. querying DHCP...
-------------------------
* VI. querying nslookup google.com...
;; connection timed out; no servers could be reached
inxi -N:

Code: Select all

Network:   Card-1: Intel Centrino Wireless-N + WiMAX 6150 driver: iwlwifi 
           Card-2: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller driver: r8169 

dmbake88
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Mon Jun 03, 2013 4:04 pm

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by dmbake88 »

Seeing the same thing here. WPA2 Enterprise with cert authentication. When I create the key file with openssl I enter the private key password. It seems this is what it's getting stuck on as it keeps asking for this password when trying to authenticate to the wireless. I can log into our guest wireless and VPN in but that is kind of a pain. These settings worked with Ubuntu 11.04 which is what I was on before I hopped to Mint 15.

Cyky
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Jun 04, 2013 6:44 am

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by Cyky »

I'm having same problems here with WPA2 Enterprise + Intel Centrino Advanced-N 6235 card and Mint 15. Connection was stable with mint 14 but with the new release authentication fails from time to time and only way to fix this is to reboot and try again. I'm guessing that it has something to do with "per user" wifi passwords. Connection to non-enterprise WPA2 works well and I haven't had similar problems with it.

Other wireless related problem introduced with the mint 15 is wireless not waking up after turning it on and off again with airplane mode or with the wireless on off button.

sahdavies
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Wed Jun 05, 2013 6:28 am

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by sahdavies »

Having same problem here with Railtek usb 'N' adaptor. Works fine under LM13 Mate.......... :(

dmbake88
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Mon Jun 03, 2013 4:04 pm

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by dmbake88 »

Opened up a bug for this issue. If somebody wants to hop on there and confirm that might help push things along.

https://bugs.launchpad.net/linuxmint/+bug/1187483

vigneshwaranr
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Fri Jun 07, 2013 5:10 am

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by vigneshwaranr »

I'm having the same problem in my Thinkpad SL410 with WPA2 Enterprise + Intel PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection after upgrading from LM13 to 15. When I tried connecting to my Android hotspot tethering, wifi works fine.

The strange thing is when I do

Code: Select all

sudo modprobe -r iwlwifi
it returns

Code: Select all

"FATAL: Module iwlwifi is in use."
My /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf:

Code: Select all

# /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf
# iwlwifi will dyamically load either iwldvm or iwlmvm depending on the
# microcode file installed on the system.  When removing iwlwifi, first
# remove the iwl?vm module and then iwlwifi.
remove iwlwifi \
(/sbin/lsmod | grep -o -e ^iwlmvm -e ^iwldvm -e ^iwlwifi | xargs /sbin/rmmod) \
&& /sbin/modprobe -r mac80211

ghendricks
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Mon May 20, 2013 12:51 pm

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by ghendricks »

I am having the same issue on my Lenovo W510 WPA2 Enterprise. It asks repeatedly for a CA certificate but I have never had to use one in the past. I am upgrading from Ubuntu 12.04 which worked.
lspci:

Code: Select all

03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6200 (rev 35)

TBABill
Level 6
Level 6
Posts: 1361
Joined: Wed Dec 30, 2009 1:02 pm
Location: Leonardtown, MD

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by TBABill »

Looks like it's a driver issue. Perhaps trying https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1110139 (last post on the thread)


sherar
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Thu Jun 13, 2013 10:04 am

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by sherar »

https://bugs.launchpad.net/linuxmint/+b ... comments/3 worked for me too!

Thanks!!

kajkob
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Jun 18, 2013 12:48 pm

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by kajkob »

Unfortunately the above solution seems to be hit and miss, as it failed for my card which is:

Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller [14e4:4727] (rev 01)

RosePet
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Tue Sep 24, 2013 11:29 am

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by RosePet »

I chime in here too, using my fresh Mint 15 on a refurnished LG X110.
Had also experienced unsuccessful wireless connect to WPA2 Enterprise, using EAP-PEAP and MSCHAPV2
(In my case, I have to use the MS Windows Login name for authentication).

I also found the circumvention here worked for me:
https://bugs.launchpad.net/linuxmint/+b ... comments/3
except that I had to use the nano editor instead.

eeptman
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Thu Mar 14, 2013 10:15 pm

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by eeptman »

Hi,

I have some problem connect WiFi via my schools's WPA2 wireless service which uses EAP-PEAP and MSCHAPV2 without CA.

I installed Mint 15 XFCE 64-bit on HP Envy 15z-j000. I use NetworkManager to check my network status under Xmonad.

Code: Select all

nmcli dev list
The result shows that Xmonad cannot capture my WiFi device's iFace name (missing GENERAL.IP-IFACE). The GENERAL.IP-IFACE is supposed to be "wlan0" in my case. But if I log into XFCE session to connect WiFi first, the iFace will be captured by XFCE. I can connect to WiFi without problem. Does anyone know how to set up the iface device name? Thanks.

Code: Select all

GENERAL.DEVICE:                         wlan0
GENERAL.TYPE:                           802-11-wireless
GENERAL.VENDOR:                         Atheros Communications Inc.
GENERAL.PRODUCT:                        AR9485 Wireless Network Adapter
GENERAL.DRIVER:                         ath9k
GENERAL.DRIVER-VERSION:                 3.8.0-31-generic
GENERAL.FIRMWARE-VERSION:               N/A
GENERAL.STATE:                          30 (disconnected)
GENERAL.REASON:                         0 (No reason given)
GENERAL.UDI:                            /sys/devices/pci0000:00/0000:00:15.1/0000:05:00.0/net/wlan0
GENERAL.IP-IFACE:                       
GENERAL.NM-MANAGED:                     yes
GENERAL.AUTOCONNECT:                    yes
GENERAL.FIRMWARE-MISSING:               no
GENERAL.CONNECTION:                     not connected
CAPABILITIES.CARRIER-DETECT:            no
CAPABILITIES.SPEED:                     unknown
CONNECTIONS.AVAILABLE-CONNECTION-PATHS: /org/freedesktop/NetworkManager/Settings/{0}
WIFI-PROPERTIES.WEP:                    yes
WIFI-PROPERTIES.WPA:                    yes
WIFI-PROPERTIES.WPA2:                   yes
WIFI-PROPERTIES.TKIP:                   yes
WIFI-PROPERTIES.CCMP:                   yes
WIFI-PROPERTIES.AP:                     yes
WIFI-PROPERTIES.ADHOC:                  yes

linux247
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Mon Nov 11, 2013 1:51 pm

Re: Mint 15 - WPA2 Not Connecting on Intel Wireless

Post by linux247 »

by TBABill on Tue Jun 11, 2013 8:26 pm
Looks like it's a driver issue. Perhaps trying https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1110139 (last post on the thread)
really nice save, thought i was gonna have to go back to 13! THANK YOU!!!!!!!!!!

Post Reply

Return to “Wireless”