Can't connect on a build-in modem

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
erulisse
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Mon Nov 30, 2015 11:11 am

Can't connect on a build-in modem

Post by erulisse » Mon Nov 30, 2015 12:03 pm

Hello,
My first post, and my 1st linux aswell ;)
The answer to this question most likely is here somewhere on this forums but i'm linux noob so ;)

So i installed Mint 17.2 on CF-card on my Toshiba Portege r400 and almost everything is working and was installed from the start.
Beside the build-in 3G modem which, is installed, saying its Novatel Wireless HSDPA Modem (same name it had under windows - and it was connecting there without any problems on the same apn/numer etc) however here when i try to connect it's doing something for about 1min and then its just saying "disconnected" tried to change some of the settings but the result was the same ending in disconnect (wi-fi is working without problems)

anyone have a solution to this or similar problem or can point me to easy "how to"

erulisse
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Mon Nov 30, 2015 11:11 am

Re: Can't connect on a build-in modem

Post by erulisse » Wed Dec 02, 2015 2:46 pm

Ok so as connecting through build-in modem manager wont do (tested on two different SIM cards) i tried to get some help and found sakis3g app but, nothing changed

when i try using it to connect it asks me to choose the modem from the list either USB or BT one, i choose USB, and its there as Novatel Wireless HSDPA Modem then it's going like

locating device -> locating tty -> preparing modem -> registering network (and here it's doing something for like a minute or two then it goes) -> unable to register a network -> try manual choosing? (when i click yes then) -> scanning networks (which takes another two minutes) -> please select network (but it gives none to choose) -> failed to connect

if i try to connect again after that fail, at the preparing modem phase the app goes "error, device did not report gsm capabilities"

any ideas? :)

Distro-Don
Level 3
Level 3
Posts: 149
Joined: Thu May 23, 2013 8:43 pm

Re: Can't connect on a build-in modem

Post by Distro-Don » Wed Dec 02, 2015 5:13 pm

That sounds like it is one of those old Windows only modems.

erulisse
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Mon Nov 30, 2015 11:11 am

Re: Can't connect on a build-in modem

Post by erulisse » Thu Dec 03, 2015 10:03 am

sigh... tried to set up wvdial with config other ppl use for this provider and now im getting "Modem hung up the phone (exit code = 16)"

Post Reply

Return to “Wireless”