Page 2 of 3

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Sat Mar 19, 2016 4:35 pm
by JeremyB
I may have found the answer thanks to someone I was helping on ubuntu forums

Code: Select all

sudo mv /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board.bin /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board.bin.bak
sudo mv /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board-2.bin /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board.bin
Reboot

If you already renamed the board-2.bin to board-2.bin.bak from the previous post do the following instead

Code: Select all

sudo mv /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board-2.bin.bak /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board.bin
reboot

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Mon Mar 21, 2016 9:07 am
by Minterator
Can you re-state the complete command lines for LM 17.x with stock kernel? Or better still, could the LM team distribute a script file along with regular updates?

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Mon Mar 21, 2016 9:37 am
by JeremyB

Code: Select all

sudo apt-get install git

Code: Select all

git clone https://github.com/kvalo/ath10k-firmware.git

Code: Select all

sudo cp -r ath10k-firmware/QCA6174 /lib/firmware/ath10k/

Code: Select all

sudo cp /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-4.bin_WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1 /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-4.bin

Code: Select all

sudo mv /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board.bin /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board.bin.bak

Code: Select all

sudo mv /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board-2.bin /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board.bin

Code: Select all

echo "options ath10k_core skip_otp=Y" | sudo tee /etc/modprobe.d/ath10k_core.conf
With the stock kernel, you would need to install backports also unless you used the update manager to install a 4.2 or 4.4 kernel

To install backports

Code: Select all

sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential

Code: Select all

wget https://www.kernel.org/pub/linux/kernel/projects/backports/stable/v4.4.2/backports-4.4.2-1.tar.gz

Code: Select all

tar -zxvf backports-4.4.2-1.tar.gz

Code: Select all

cd backports-4.4.2-1

Code: Select all

make defconfig-ath10k

Code: Select all

make

Code: Select all

sudo make install
Reboot

It is strange that the board.bin from the github didn't work as kvalo is a kernel developer that works on the ath10k project

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Mon Mar 21, 2016 11:51 am
by Minterator
Thank you, this would be helpful for those of us with new Asus mobos on intel Skylake platform.

My previous attempts (above) caused long bootup delays with eth0 refusing to connect as well. So, I'm gonna have to try this on a flash drive installation, unless others with this Atheros wi-fi want to test it out first.

Also, lm-sensors is getting no readouts from these mobos still, not even CPU fan.

From my previous attempts, for kernels 4.2+ CPU frequency scaling defaults to: powersave, performance only. To change back to the ACPI driver, need to set kernel arg intel_pstate=disable. GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=quiet splash intel_pstate=disable

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Mon Mar 21, 2016 1:39 pm
by JeremyB
Hopefully skylake will function on LM18 with the 4.4 kernel

I think the board-2.bin will have to be downloaded and renamed as it hasn't been pushed upstream as of yet

I did an edit of the post to correct a command that spanned 2 lines.

I don't doubt that you had some issues seeing that the error was spamming dmesg so often

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Tue Mar 22, 2016 7:23 am
by Minterator
OK, I have a fresh 17.3 + 4.4.0-13-generic from update mgr. Will try from scratch.

I'm noticing some weirdness in the OS. This says, "command not found".

Code: Select all

sudo sensors-detect
but this works

Code: Select all

sudo /usr/sbin/sensors-detect
Something wrong with the path?

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Tue Mar 22, 2016 7:33 am
by JeremyB
Could be, check

Code: Select all

$PATH

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Tue Mar 22, 2016 8:41 am
by Minterator
OK I got it working.

You have some filename errors above:

Code: Select all

sudo cp -r ath10k-firmware/QCA9377 /lib/firmware/ath10k/
should be

Code: Select all

sudo cp -r ath10k-firmware/QCA6174 /lib/firmware/ath10k/
Also, based on bootup errors from dmesg | grep ath10k, I manually renamed 2 files. Dir /hw3.0 should look like this:

Code: Select all

ls -l /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0
total 1796
-rw-r--r-- 1 root root 271412 Mar 22 07:48 board-2.bin
-rw-r--r-- 1 root root   8124 Mar 22 07:48 board.bin.bak
-rw-r--r-- 1 root root 733784 Mar 22 07:48 firmware-4.bin_WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1
-rw-r--r-- 1 root root 733784 Mar 22 07:51 firmware-5.bin
-rw-r--r-- 1 root root  79801 Mar 22 07:48 notice.txt_WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1
EDIT: Everything works now, though dmesg still shows an error:

Code: Select all

dmesg | grep ath10k
[    2.572546] ath10k_pci 0000:01:00.0: pci irq msi interrupts 1 irq_mode 0 reset_mode 0
[    2.808278] ath10k_pci 0000:01:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:01:00.0.bin failed with error -2
[    5.040341] ath10k_pci 0000:01:00.0: qca6174 hw3.2 (0x05030000, 0x00340aff sub 1043:86e0) fw WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1 fwapi 5 bdapi 2 htt-ver 3.26 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1 features wowlan,ignore-otp,no-4addr-pad
[    5.040342] ath10k_pci 0000:01:00.0: debug 0 debugfs 1 tracing 1 dfs 0 testmode 0
[  292.555267] ath10k_pci 0000:01:00.0 wlan0: disabling HT/VHT due to WEP/TKIP use
[  292.555269] ath10k_pci 0000:01:00.0 wlan0: disabling HT as WMM/QoS is not supported by the AP
[  292.555270] ath10k_pci 0000:01:00.0 wlan0: disabling VHT as WMM/QoS is not supported by the AP
[  597.143325] ath10k_pci 0000:01:00.0 wlan0: disabling HT/VHT due to WEP/TKIP use
[  597.143330] ath10k_pci 0000:01:00.0 wlan0: disabling HT as WMM/QoS is not supported by the AP
[  597.143332] ath10k_pci 0000:01:00.0 wlan0: disabling VHT as WMM/QoS is not supported by the AP

Kids, don't do this at home.

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Wed Mar 23, 2016 2:03 pm
by Minterator
JeremyB wrote:Hopefully skylake will function on LM18 with the 4.4 kernel

I think the board-2.bin will have to be downloaded and renamed as it hasn't been pushed upstream as of yet

I did an edit of the post to correct a command that spanned 2 lines.

I don't doubt that you had some issues seeing that the error was spamming dmesg so often
Thank you. Wifi works fine now, except for the dmesg above ("failed with error -2"). It didn't work with the original filenames, dmesg complained of missing board-2.bin & firmware-5.bin , so I just renamed firmware-4.bin to 5 and board.bin to board-2.bin. I rebooted and wifi connected OK. It seems your line renaming board-2.bin is unnecessary, though I'm not sure where the kernel gets these names.

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Wed Mar 23, 2016 3:29 pm
by JeremyB
Minterator wrote:
JeremyB wrote:Hopefully skylake will function on LM18 with the 4.4 kernel

I think the board-2.bin will have to be downloaded and renamed as it hasn't been pushed upstream as of yet

I did an edit of the post to correct a command that spanned 2 lines.

I don't doubt that you had some issues seeing that the error was spamming dmesg so often
Thank you. Wifi works fine now, except for the dmesg above ("failed with error -2"). It didn't work with the original filenames, dmesg complained of missing board-2.bin & firmware-5.bin , so I just renamed firmware-4.bin to 5 and board.bin to board-2.bin. I rebooted and wifi connected OK. It seems your line renaming board-2.bin is unnecessary, though I'm not sure where the kernel gets these names.
It should have worked just stripping all the extra after firmware-4.bin and I had to rename board-2.bin for a poster on ubuntu forums or dmesg was like yours will all the

Code: Select all

[   11.661595] ath10k_pci 0000:01:00.0: failed to enable ani by default: -11
[   14.663421] ath10k_pci 0000:01:00.0: could not suspend target (-11)
[   22.988522] ath10k_pci 0000:01:00.0: failed to enable dynamic BW: -11
But there is a chance that just renaming board.bin to board.bin.bak may have been enough

I think Kalle named the firmware this way so he could keep track of the versions without having to disassemble them

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter [SOLVED]

Posted: Wed Apr 13, 2016 7:58 am
by Minterator
I did a couple more installations for friends, so here is how to make Atheros QCA6174 wi-fi work in your new Asus Skylake mobo, with thanks to JeremyB.

Install Kernel 4.4.0-18 in Update Manager. Reboot.

Run 4 commands in Terminal, the last command is a single line.

Code: Select all

sudo apt-get install git
git clone https://github.com/kvalo/ath10k-firmware.git
sudo cp -r ath10k-firmware/QCA6174 /lib/firmware/ath10k/
sudo cp /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-4.bin_WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1 /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-5.bin
Reboot.

The 4 commands above will download the new firmware and copy it to the system area. You can optionally delete dir "ath10k-firmware" in your home folder.

Firmware folder will look like this:

Code: Select all

ls -l /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0
total 1796
-rw-r--r-- 1 root root 271412 Apr 12 17:56 board-2.bin
-rw-r--r-- 1 root root   8124 Apr 12 17:56 board.bin
-rw-r--r-- 1 root root 733784 Apr 12 17:56 firmware-4.bin_WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1
-rw-r--r-- 1 root root 733784 Apr 12 18:08 firmware-5.bin
-rw-r--r-- 1 root root  79801 Apr 12 17:56 notice.txt_WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter

Posted: Sat Jun 18, 2016 10:10 am
by Minterator
JeremyB wrote:Hopefully skylake will function on LM18 with the 4.4 kernel

...
I just tried LM18 BETA live desktop, the network button in the panel lists Atheros QCA6174 Wireless Network Adapter but it is dimmed, there is no "enable Wi-Fi".

lshw shows "disabled":

Code: Select all

          *-network DISABLED
                description: Wireless interface
                product: QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter
                vendor: Qualcomm Atheros
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:01:00.0
                logical name: wlp1s0
                version: 32
                serial: XX:XX:XX
                width: 64 bits
                clock: 33MHz
                capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical wireless
                configuration: broadcast=yes driver=ath10k_pci driverversion=4.4.0-21-generic firmware=WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1 latency=0 link=no multicast=yes wireless=IEEE 802.11abgn
                resources: irq:126 memory:f7000000-f71fffff
The OS is still looking for "WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1"... what do you think?

Should I start a new thread, "LM 18 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter"?

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter [SOLVED]

Posted: Sat Jun 18, 2016 10:20 am
by JeremyB
For the firmware

Code: Select all

wget http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/l/linux-firmware/linux-firmware_1.158_all.deb
sudo dpkg -i linux-firmware_1.158_all.deb
This has been working well in Ubuntu 16.04. If it still shows disabled after a reboot

Code: Select all

wget -N -t 5 -T 10 https://github.com/UbuntuForums/wireless-info/raw/master/wireless-info && chmod +x wireless-info && ./wireless-info
Post the wireless-info.txt file

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter [SOLVED]

Posted: Sat Jun 18, 2016 12:00 pm
by Minterator
JeremyB wrote:For the firmware

Code: Select all

wget http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/l/linux-firmware/linux-firmware_1.158_all.deb
sudo dpkg -i linux-firmware_1.158_all.deb
This has been working well in Ubuntu 16.04. If it still shows disabled after a reboot

Code: Select all

wget -N -t 5 -T 10 https://github.com/UbuntuForums/wireless-info/raw/master/wireless-info && chmod +x wireless-info && ./wireless-info
Post the wireless-info.txt file
Thank you. The firmware worked, even booting from a persistent USB flash drive.

Does that mean that LM18 does not ship with drivers for Atheros QCA6174 ?

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter [SOLVED]

Posted: Sat Jun 18, 2016 12:06 pm
by JeremyB
Minterator wrote:
JeremyB wrote:For the firmware

Code: Select all

wget http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/l/linux-firmware/linux-firmware_1.158_all.deb
sudo dpkg -i linux-firmware_1.158_all.deb
This has been working well in Ubuntu 16.04. If it still shows disabled after a reboot

Code: Select all

wget -N -t 5 -T 10 https://github.com/UbuntuForums/wireless-info/raw/master/wireless-info && chmod +x wireless-info && ./wireless-info
Post the wireless-info.txt file
Thank you. The firmware worked, even booting from a persistent USB flash drive.

Does that mean that LM18 does not ship with drivers for Atheros QCA6174 ?
The drivers are good but the linux-firmware package for Ubuntu 16.04 hasn't been updated yet with the Atheros firmware. The linux-firmware package I linked to is for Ubuntu 16.10 which is in development. Bug reports indicate that they might be close to getting this fixed for 16.04, hopefully before the release of LM 18

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter [SOLVED]

Posted: Sat Jun 18, 2016 12:25 pm
by Minterator
JeremyB wrote: ...
The drivers are good but the linux-firmware package for Ubuntu 16.04 hasn't been updated yet with the Atheros firmware. The linux-firmware package I linked to is for Ubuntu 16.10 which is in development. Bug reports indicate that they might be close to getting this fixed for 16.04, hopefully before the release of LM 18
I see, so the final release of LM18 will probably include the drivers. That's good because there are millions out there with Skylake Asus mobos. I see that LM18 even has a firmware update for Skylake CPUs. I wonder what's wrong with my i7-6700 :shock:

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter [SOLVED]

Posted: Sun Jun 19, 2016 7:01 pm
by ederpcf
Minterator wrote:I did a couple more installations for friends, so here is how to make Atheros QCA6174 wi-fi work in your new Asus Skylake mobo, with thanks to JeremyB.

Install Kernel 4.4.0-18 in Update Manager. Reboot.

Run 4 commands in Terminal, the last command is a single line.

Code: Select all

sudo apt-get install git
git clone https://github.com/kvalo/ath10k-firmware.git
sudo cp -r ath10k-firmware/QCA6174 /lib/firmware/ath10k/
sudo cp /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-4.bin_WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1 /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/firmware-5.bin
Reboot.

The 4 commands above will download the new firmware and copy it to the system area. You can optionally delete dir "ath10k-firmware" in your home folder.

Firmware folder will look like this:

Code: Select all

ls -l /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0
total 1796
-rw-r--r-- 1 root root 271412 Apr 12 17:56 board-2.bin
-rw-r--r-- 1 root root   8124 Apr 12 17:56 board.bin
-rw-r--r-- 1 root root 733784 Apr 12 17:56 firmware-4.bin_WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1
-rw-r--r-- 1 root root 733784 Apr 12 18:08 firmware-5.bin
-rw-r--r-- 1 root root  79801 Apr 12 17:56 notice.txt_WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1
Hello guys, i'm new here, can you help me? I have the same problem and did the steps above but it does not work.
In this case i'm using kernel version 4.4.0-21-generic (the minor 4.4.0-x version available for me)
My notebook is a dell inspirion 14 5457.

Code: Select all

$ dmesg | grep ath10k
[    4.739476] ath10k_pci 0000:02:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    4.744476] ath10k_pci 0000:02:00.0: pci irq msi-x interrupts 8 irq_mode 0 reset_mode 0
[    5.013113] ath10k_pci 0000:02:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:02:00.0.bin failed with error -2
[    5.117403] ath10k_pci 0000:02:00.0: failed to fetch board data for ath10k/QCA6174/hw3.0 from bus=pci,vendor=168c,device=003e,subsystem-vendor=1028,subsystem-device=0310/board-2.bin
[    7.281898] ath10k_pci 0000:02:00.0: qca6174 hw3.2 (0x05030000, 0x00340aff sub 1028:0310) fw WLAN.RM.2.0-00180-QCARMSWPZ-1 fwapi 5 bdapi 1 htt-ver 3.26 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1 features wowlan,ignore-otp,no-4addr-pad
[    7.281901] ath10k_pci 0000:02:00.0: debug 0 debugfs 1 tracing 1 dfs 0 testmode 0
[   10.278436] ath10k_pci 0000:02:00.0: could not suspend target (-11)
[   15.638578] ath10k_pci 0000:02:00.0: failed to enable dynamic BW: -11
[  756.140299] ath10k_pci 0000:02:00.0: failed to set tx-chainmask: -11, req 0x3
[  759.138736] ath10k_pci 0000:02:00.0: failed to set arp ac override parameter: -11


Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter [SOLVED]

Posted: Mon Jun 20, 2016 5:19 am
by JeremyB

Code: Select all

sudo rm /lib/firmware/ath10k/QCA6174/hw3.0/board-2.bin
Reboot

If it still doesn't work see viewtopic.php?f=53&t=223828&p=1179157#p1179130

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter [SOLVED]

Posted: Mon Jun 20, 2016 11:24 pm
by ederpcf
Thank you so much! I cant belive!
The first suggestion did not work, but i followed the solution described at link you sent and works.

Re: LM 17.3 and Atheros QCA6174 Wireless Adapter [SOLVED]

Posted: Mon Oct 24, 2016 1:34 pm
by Minterator
JeremyB wrote:For the firmware

Code: Select all

wget http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/l/linux-firmware/linux-firmware_1.158_all.deb
sudo dpkg -i linux-firmware_1.158_all.deb
This has been working well in Ubuntu 16.04. If it still shows disabled after a reboot

Code: Select all

wget -N -t 5 -T 10 https://github.com/UbuntuForums/wireless-info/raw/master/wireless-info && chmod +x wireless-info && ./wireless-info
Post the wireless-info.txt file

linux-firmware_1.158_all.deb is no longer available, ERROR 404: Not Found

Is this still the right way to get this wifi working in LM18?

Maybe just update the kernel?