problem with Qualcomm Atheros

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

problem with Qualcomm Atheros

Post by sebtux » Mon Nov 13, 2017 3:07 pm

I've installed latest Mint to an Acer Aspire notebook, have updated Mint software throught Ethernet connection but can't setup it's wireless adapter.

According to it's datasheet https://www.acer.com/datasheets/2015/48 ... L.011.html it's a Qualcomm Atheros NFA435

lspci shows the chipset listed but probing several drivers with modprobe doesn't show the kernel detecting anything.

Any help would be very appreciated. TIA,

--
seb

User avatar
kc1di
Level 11
Level 11
Posts: 3656
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: problem with Qualcomm Atheros

Post by kc1di » Mon Nov 13, 2017 5:19 pm

Hello Seb and Welcome to Linux Mint Forums,
Could you go to a terminal and type the following commands and post back here the outputs.

Code: Select all

inxi -nn

Code: Select all

rfkill list
This will help set up your card.
Alternatively you can run the wireless script in my signature and post the output.
Easy tips : https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/
Linux Mint Installation Guide: http://linuxmint-installation-guide.rea ... en/latest/
Registered Linux User #462608

JeremyB
Level 17
Level 17
Posts: 7892
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Post by JeremyB » Mon Nov 13, 2017 5:48 pm

A couple things could be happening, lack of firmware and power management

Code: Select all

sudo sed -i 's/wifi.powersave = 3/wifi.powersave = 2/' /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf
To disable power management

Code: Select all

sudo apt-get install linux-firmware
Reboot

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Post by sebtux » Wed Nov 15, 2017 7:36 am

Hi,

Here the oiutputs.

Code: Select all

inxi -nn output:
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros Device 0042 driver: ath10k_pci
           IF: N/A state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
           Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169
           IF: eth0 state: down mac: 54:ab:3a:5b:51:32

rfkill list output:
	0: hci0: Bluetooth
		Soft blocked: no
		Hard blocked: no
	1: acer-wireless: Wireless LAN
		Soft blocked: no
		Hard blocked: no
Thanks!

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Post by sebtux » Wed Nov 15, 2017 7:40 am

JeremyB wrote:A couple things could be happening, lack of firmware and power management

Code: Select all

sudo sed -i 's/wifi.powersave = 3/wifi.powersave = 2/' /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf
To disable power management

Code: Select all

sudo apt-get install linux-firmware
Reboot
I think neither of them, the file you try to modify (/etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf) doesn't exist and firmware-linux and firmware-linux-nonfree are installed.

Thanks!

User avatar
kc1di
Level 11
Level 11
Posts: 3656
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: problem with Qualcomm Atheros

Post by kc1di » Wed Nov 15, 2017 7:13 pm

please run the wireless script in my signature and post the results.
Easy tips : https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/
Linux Mint Installation Guide: http://linuxmint-installation-guide.rea ... en/latest/
Registered Linux User #462608

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Post by sebtux » Fri Nov 17, 2017 9:44 am

As far as I could see firmware for ath10k isn't installed.

I tried to install ath10k_firmware from github but couldn't get it loaded by the module.

I've attached the wireless-info script output.

--
sebtux

User avatar
kc1di
Level 11
Level 11
Posts: 3656
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: problem with Qualcomm Atheros

Post by kc1di » Fri Nov 17, 2017 11:13 am

I see in your script out put your using LMDE2 you should have posted in the LMDE section as it's quite a bit different form the main version.

you can try downloading the firmware from here : https://packages.debian.org/sid/all/fir ... s/download
and then install via dpkg with this command

Code: Select all

sudo dpkg -i firmware-atheros_20170823-1_all.deb
good luck.
Easy tips : https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/
Linux Mint Installation Guide: http://linuxmint-installation-guide.rea ... en/latest/
Registered Linux User #462608

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Post by sebtux » Fri Nov 17, 2017 2:33 pm

There's 10 seconds I realized the same thing, trying to install - without luck - Virtualbox for Ubuntu... I installed the wrong version of the distro, I was sure I've installed the Ubuntu version... my apologies for the mistake.

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

User mistake - Re: problem with Qualcomm Atheros

Post by sebtux » Fri Nov 17, 2017 4:02 pm

Installing Linux Mint Sonya I can use wireless network from the start, even from the installer.

Thanks again,

--
sebtux

Post Reply

Return to “Wireless”