problem with Qualcomm Atheros

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

problem with Qualcomm Atheros

Postby sebtux » Mon Nov 13, 2017 3:07 pm

I've installed latest Mint to an Acer Aspire notebook, have updated Mint software throught Ethernet connection but can't setup it's wireless adapter.

According to it's datasheet https://www.acer.com/datasheets/2015/48 ... L.011.html it's a Qualcomm Atheros NFA435

lspci shows the chipset listed but probing several drivers with modprobe doesn't show the kernel detecting anything.

Any help would be very appreciated. TIA,

--
seb

User avatar
kc1di
Level 10
Level 10
Posts: 3365
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: problem with Qualcomm Atheros

Postby kc1di » Mon Nov 13, 2017 5:19 pm

Hello Seb and Welcome to Linux Mint Forums,
Could you go to a terminal and type the following commands and post back here the outputs.

Code: Select all

inxi -nn

Code: Select all

rfkill list


This will help set up your card.
Alternatively you can run the wireless script in my signature and post the output.

JeremyB
Level 17
Level 17
Posts: 7553
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Postby JeremyB » Mon Nov 13, 2017 5:48 pm

A couple things could be happening, lack of firmware and power management

Code: Select all

sudo sed -i 's/wifi.powersave = 3/wifi.powersave = 2/' /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf

To disable power management

Code: Select all

sudo apt-get install linux-firmware

Reboot

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Postby sebtux » Wed Nov 15, 2017 7:36 am

Hi,

Here the oiutputs.

Code: Select all

inxi -nn output:
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros Device 0042 driver: ath10k_pci
           IF: N/A state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
           Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169
           IF: eth0 state: down mac: 54:ab:3a:5b:51:32

rfkill list output:
   0: hci0: Bluetooth
      Soft blocked: no
      Hard blocked: no
   1: acer-wireless: Wireless LAN
      Soft blocked: no
      Hard blocked: no

Thanks!

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Postby sebtux » Wed Nov 15, 2017 7:40 am

JeremyB wrote:A couple things could be happening, lack of firmware and power management

Code: Select all

sudo sed -i 's/wifi.powersave = 3/wifi.powersave = 2/' /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf

To disable power management

Code: Select all

sudo apt-get install linux-firmware

Reboot


I think neither of them, the file you try to modify (/etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf) doesn't exist and firmware-linux and firmware-linux-nonfree are installed.

Thanks!

User avatar
kc1di
Level 10
Level 10
Posts: 3365
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: problem with Qualcomm Atheros

Postby kc1di » Wed Nov 15, 2017 7:13 pm

please run the wireless script in my signature and post the results.

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Postby sebtux » Fri Nov 17, 2017 9:44 am

As far as I could see firmware for ath10k isn't installed.

I tried to install ath10k_firmware from github but couldn't get it loaded by the module.

I've attached the wireless-info script output.

--
sebtux

User avatar
kc1di
Level 10
Level 10
Posts: 3365
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: problem with Qualcomm Atheros

Postby kc1di » Fri Nov 17, 2017 11:13 am

I see in your script out put your using LMDE2 you should have posted in the LMDE section as it's quite a bit different form the main version.

you can try downloading the firmware from here : https://packages.debian.org/sid/all/firmware-atheros/download
and then install via dpkg with this command

Code: Select all

sudo dpkg -i firmware-atheros_20170823-1_all.deb

good luck.

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

Re: problem with Qualcomm Atheros

Postby sebtux » Fri Nov 17, 2017 2:33 pm

There's 10 seconds I realized the same thing, trying to install - without luck - Virtualbox for Ubuntu... I installed the wrong version of the distro, I was sure I've installed the Ubuntu version... my apologies for the mistake.

sebtux
Level 1
Level 1
Posts: 8
Joined: Fri Sep 02, 2016 11:56 am

User mistake - Re: problem with Qualcomm Atheros

Postby sebtux » Fri Nov 17, 2017 4:02 pm

Installing Linux Mint Sonya I can use wireless network from the start, even from the installer.

Thanks again,

--
sebtux


Return to “Wireless”