Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter (SOLVED)

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Tzalim
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Thu Nov 16, 2017 3:23 pm

Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter (SOLVED)

Postby Tzalim » Fri Nov 17, 2017 6:29 pm

Hello,

I'm a newbie when it comes to all things Linux. I had windows 10 and wanted to go pure Linux Mint. Now my problem is the wifi. I have a similar problem that this person had, https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=53&t=204172&sid=ed99af72381c7bb069f1ff5c46f980a9#p1061250 Same Reltec driver. And I tried some commands that is said but no luck. Honestly a little bit weary at times because I do know that Linux is a lot safer than windows but also if you put a command wrong, is likely to mess up your system. The router is not in my room, it's in another room that I can't get to all the time. Now, I have no idea where to start, like what to post, like commands and such. But I do know where my problem lies, with the wifi. I tried Mint in Vbox on Windows 10 and everything just worked. So, I tried the Mint Live and the wifi settings never changed. So, I thought everything was going good. I've used Windows from 95 to Windows 10, about 30 years. And yesterday I said 'that's it, now is the perfect time to plunge into Linux. So, I installed Mint and I went into the update manager and no signal. So, I went on my phone and started searching for my wifi problem. I was not able to get on my router at that time. So, I just continued to search on my phone. I found a few links to the wifi problem until I found this link, where I referenced above. This seems to be a big hit on the wifi settings or adapter that Linux has. So, without further adieu, this is my problem.

Code: Select all

System:    Host: tzalim-HP-Notebook Kernel: 4.10.0-38-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.4.6 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
           Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine:   System: HP (portable) product: HP Notebook v: Type1ProductConfigId
           Mobo: HP model: 8224 v: 84.26 Bios: Insyde v: F.38 date: 03/13/2017
CPU:       Quad core AMD A8-7410 APU with AMD Radeon R5 Graphics (-MCP-) cache: 8192 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm) bmips: 17568
           clock speeds: max: 2200 MHz 1: 1000 MHz 2: 1300 MHz 3: 1600 MHz
           4: 1000 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Mullins [Radeon R4/R5 Graphics]
           bus-ID: 00:01.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1600x900@60.07hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD MULLINS (DRM 2.49.0 / 4.10.0-38-generic, LLVM 4.0.0)
           GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:14.2
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Kabini HDMI/DP Audio
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:01.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-38-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 02:00.0
           IF: eno1 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter
           driver: rtl8723be port: 2000 bus-ID: 03:00.0
           IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1000.2GB (1.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD10JPVX size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 910G used: 6.8G (1%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: swap-1 size: 7.47GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 43.0C mobo: 34.0C gpu: 45.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 204 Uptime: 1 day Memory: 1196.9/6927.1MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35



My Card-2: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter
driver: rtl8723be

CPU~Quad core AMD A8-7410 APU with AMD Radeon R5 Graphics (-MCP-) speed/max~1000/2200 MHz Kernel~4.10.0-38-generic x86_64 Up~1 day Mem~1155.7/6927.1MB HDD~1000.2GB(1.4% used) Procs~202 Client~Shell inxi~2.2.35

And thanks for the help.
Last edited by Tzalim on Sun Nov 19, 2017 5:26 am, edited 1 time in total.

JeremyB
Level 17
Level 17
Posts: 7573
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter

Postby JeremyB » Fri Nov 17, 2017 6:35 pm


Tzalim
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Thu Nov 16, 2017 3:23 pm

Re: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter

Postby Tzalim » Sun Nov 19, 2017 1:39 am

Thx Jeremy, I guess I didn't go down far enough. But the commands worked. Know I'm a my room and the wifi is between 90 to 96, sometimes 100 %.

You can put this as solved. And thx again!

User avatar
Moem
Level 12
Level 12
Posts: 4041
Joined: Tue Nov 17, 2015 9:14 am
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter

Postby Moem » Sun Nov 19, 2017 5:17 am

Tzalim wrote:TYou can put this as solved.

It's a lot faster if you do that yourself. Just edit the first post, like you can edit all your posts, and add [SOLVED] to the title. That's all.
Image

If your issue is solved, kindly indicate that by editing the first post in the topic, and adding [SOLVED] to the title. Thanks!

Tzalim
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Thu Nov 16, 2017 3:23 pm

Re: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter

Postby Tzalim » Sun Nov 19, 2017 5:25 am

Thanks Moem


Return to “Wireless”