[Solved] Lost Wifi and Ethernet connection

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
User avatar
ineuw
Level 4
Level 4
Posts: 213
Joined: Sun Nov 13, 2016 12:27 am
Location: Canada

[Solved] Lost Wifi and Ethernet connection

Post by ineuw » Thu Dec 14, 2017 11:40 pm

A couple of days ago updated to Linux kernel 4.4.0-103-generic x86_64 and lost the internet access with both WiFi and Ethernet. I provided the details below of inxi, ifconfig and iwconfig. Can someone please help? I have no idea what to do.

inxi -Fxz
System: Host: maccin18 Kernel: 4.4.0-103-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.6.6 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: System: Apple (portable) product: MacBook3 1 v: 1.0
Mobo: Apple model: Mac-F22788C8 v: PVT
Bios: Apple v: MB31.88Z.008E.B02.0803051832 date: 03/05/08
CPU: Dual core Intel Core2 Duo T7300 (-MCP-) cache: 4096 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3 vmx) bmips: 7979
clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1200 MHz 2: 1600 MHz
Graphics: Card: Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary)
bus-ID: 00:02.0
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x800@59.91hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel 965GM
GLX Version: 2.1 Mesa 17.0.7 Direct Rendering: Yes
Audio: Card Intel 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-103-generic
Network: Card-1: Broadcom BCM4321 802.11a/b/g/n driver: wl bus-ID: 02:00.0
IF: wls4 state: up mac: <filter>
Card-2: Marvell 88E8058 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
driver: sky2 v: 1.30 port: 2000 bus-ID: 03:00.0
IF: ens5 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (12.4% used)
ID-1: /dev/sda model: Patriot_Torch_LE size: 120.0GB
Partition: ID-1: / size: 53G used: 9.4G (19%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
ID-2: swap-1 size: 4.27GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 56.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 189 Uptime: 1:21 Memory: 708.1/3932.1MB
Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35


ifconfig -all
ens5 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1b:63:ae:20:32
inet addr:192.168.1.72 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::d830:85fb:b28b:ea87/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:14359 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:13658 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:12615121 (12.6 MB) TX bytes:1792203 (1.7 MB)
Interrupt:17

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:36980 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:36980 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1
RX bytes:2877900 (2.8 MB) TX bytes:2877900 (2.8 MB)

wls4 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1d:4f:fc:4d:af
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:16


iwconfig
lo no wireless extensions.

ens5 no wireless extensions.

wls4 IEEE 802.11abg ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated
Retry short limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off
Windows 10 and Linux Mint 18.3 Cinnamon 16gb RAM and a Macbook 3.1 laptop, 64bit 4gb RAM.

josephkchavez
Level 1
Level 1
Posts: 2
Joined: Fri Dec 15, 2017 11:10 am

Re: [Solved] Lost Wifi and Ethernet connection

Post by josephkchavez » Fri Dec 15, 2017 11:14 am

This is marked as solved, what did you do? I have the same issue after updating the kernal I can't get online.

User avatar
ineuw
Level 4
Level 4
Posts: 213
Joined: Sun Nov 13, 2016 12:27 am
Location: Canada

Re: [Solved] Lost Wifi and Ethernet connection

Post by ineuw » Fri Dec 15, 2017 8:18 pm

josephkchavez, sorry for the delayed reply, but I was nowhere near a computer all day. My concern was that there was a chip failure, so I booted from the Mint live USB and the Ethernet worked, but not the wireless, but still couldn't get the Ethernet working on the hard drive installation. Since my home folder is on a separate partition, and have the installed software list, I reinstalled LM 18.3 fresh because the original was an upgrade of LM 18.1 and then, LM 18.2.

As for the Wireless, I reinstalled the Broadcom Corporation BCM4321 802.11a/b/g/n (rev 03) driver with the following command.

Code: Select all

sudo apt-get --reinstall install bcmwl-kernel-source
Advisory: The 18.3 kernel of the installation is old and still haven't updated it yet, but will bypass the installation of kernel 4.4.0-103-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)

I hope this helps.
Windows 10 and Linux Mint 18.3 Cinnamon 16gb RAM and a Macbook 3.1 laptop, 64bit 4gb RAM.

Post Reply

Return to “Wireless”