No wifi connection

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
hvanessen
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Sun Jul 02, 2017 4:08 pm

No wifi connection

Post by hvanessen » Sun Mar 18, 2018 10:36 am

I have a comfast CF-W815N usb netwerkadapter but i can"t get any connection with my linux mint. In windows 10 works it very well and gives me the information that he uses a realtek 8188GU Wireless lan 802.11n USB Nic (without IPv6 connectivitie)
But on linux nothing shows up, look at my terminal output

hvanessen@hvanessen-K30BF-M32BF-A-F-K31BF ~ $ lsusb
Bus 003 Device 004: ID 0bda:1a2b Realtek Semiconductor Corp.
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 002: ID 0461:4dbf Primax Electronics, Ltd
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 058f:6366 Alcor Micro Corp. Multi Flash Reader
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 145f:01ac Trust
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
hvanessen@hvanessen-K30BF-M32BF-A-F-K31BF ~ $ inxi -nN
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
IF: N/A state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
hvanessen@hvanessen-K30BF-M32BF-A-F-K31BF ~ $ rfkill list all
hvanessen@hvanessen-K30BF-M32BF-A-F-K31BF ~ $ iwconfig
lo no wireless extensions.

hvanessen@hvanessen-K30BF-M32BF-A-F-K31BF ~ $

What is the problem, and how do i get it working.
Now i have wireless connection with a sweex usb adapter, slow but working

User avatar
Pjotr
Level 20
Level 20
Posts: 10425
Joined: Mon Mar 07, 2011 10:18 am
Location: The Netherlands (Holland)
Contact:

Re: No wifi connection

Post by Pjotr » Sun Mar 18, 2018 10:39 am

Please generate an overview of your system like this:
- Launch a terminal window (this is how to launch a terminal window);
- make the terminal window full screen, to avoid chopped lines;
- Copy/paste this command into the terminal:

Code: Select all

inxi -Fxz
(if you type: the letter F is a capital letter)

Press Enter.

Copy/paste the output in your next message.
Tip: 10 things to do after installing Linux Mint 19 Tara
Keep your Linux Mint healthy: Avoid these 10 fatal mistakes
Twitter: twitter.com/easylinuxtips
All in all, horse sense simply makes sense.

hvanessen
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Sun Jul 02, 2017 4:08 pm

Re: No wifi connection

Post by hvanessen » Sun Mar 18, 2018 10:45 am

This is the output

hvanessen@hvanessen-K30BF-M32BF-A-F-K31BF ~ $ inxi -Fxz
System: Host: hvanessen-K30BF-M32BF-A-F-K31BF Kernel: 4.13.0-37-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3)
Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: Mobo: ASUSTeK model: K30BF_M32BF_A_F_K31BF v: Rev X.0x
Bios: American Megatrends v: 0602 date: 07/31/2015
CPU: Quad core AMD A8-6500 APU with Radeon HD Graphics (-MCP-) cache: 8192 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm) bmips: 27928
clock speeds: max: 3500 MHz 1: 1700 MHz 2: 1700 MHz 3: 2200 MHz
4: 1700 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Caicos XTX [Radeon HD 8490 / R5 235X OEM]
bus-ID: 01:00.0
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: AMD CAICOS (DRM 2.50.0 / 4.13.0-37-generic, LLVM 5.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8 Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:14.2
Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Caicos HDMI Audio [Radeon HD 6400 Series]
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-37-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
port: d000 bus-ID: 05:00.0
IF: N/A state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Drives: HDD Total Size: 3500.7GB (0.5% used)
ID-1: /dev/sda model: WDC_WD10EZEX size: 1000.2GB
ID-2: /dev/sdb model: WDC_WD25EZRX size: 2500.5GB
Partition: ID-1: / size: 20G used: 6.7G (36%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
ID-2: /home size: 2.3T used: 1.1G (1%) fs: ext4 dev: /dev/sdb3
ID-3: swap-1 size: 8.19GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sdb2
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 2.5C mobo: N/A gpu: 44.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info: Processes: 202 Uptime: 40 min Memory: 1182.9/5908.2MB
Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35
hvanessen@hvanessen-K30BF-M32BF-A-F-K31BF ~ $

icefir
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Thu Jun 07, 2018 1:55 pm

Re: No wifi connection

Post by icefir » Thu Jun 07, 2018 1:59 pm

I think
Bus 003 Device 004: ID 0bda:1a2b Realtek Semiconductor Corp.
is a storage device buildin with the wifi dongle, and you probably needs usb_modeswitch to switch it into wifi mode
I am using TP-Link TL-WDN5200 drverliess version which has a similar behaviour

Code: Select all

sudo usb_modeswitch -KW -v 0bda -p 1a2b
What does

Code: Select all

lsusb
print afterward?

Post Reply

Return to “Wireless”