wifi not working LM 18 xfce [solved]

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
dome77
Level 1
Level 1
Posts: 13
Joined: Sat Dec 30, 2017 1:42 pm

wifi not working LM 18 xfce [solved]

Post by dome77 » Tue May 22, 2018 7:07 pm

Our wifi went down today. I have attempted to revert to a previous kernel but have not been successful. Pressing ESC to access the GRUB takes me to a page with many commands suggested. I don't know how to proceed. Here is an overview of my system.

Code: Select all

wally@wally-Satellite-S55-A ~ $ inxi -Fxz
System:    Host: wally-Satellite-S55-A Kernel: 4.4.0-109-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.28) Distro: Linux Mint 18 Sarah
Machine:   System: TOSHIBA (portable) product: Satellite S55-A v: PSKJJU-02200T
           Mobo: Intel model: VG10F v: Type2 - Board Version
           Bios: Insyde v: 1.80 date: 11/20/2014
CPU:       Quad core Intel Core i7-3630QM (-HT-MCP-) cache: 6144 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 19157
           clock speeds: max: 3400 MHz 1: 1477 MHz 2: 1400 MHz 3: 1219 MHz
           4: 2053 MHz 5: 1375 MHz 6: 1299 MHz 7: 1261 MHz 8: 1205 MHz
Graphics:  Card: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller
           bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.Org 1.18.3 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@59.96hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile
           GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel 7 Series/C210 Series Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-109-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8188EE Wireless Network Adapter
           driver: rtl8188ee port: 3000 bus-ID: 02:00.0
           IF: wlp2s0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet
           driver: alx port: 2000 bus-ID: 03:00.0
           IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1000.2GB (3.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA_MQ01ABD1 size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 901G used: 17G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: swap-1 size: 17.05GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 44.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 224 Uptime: 2 min Memory: 360.5/15922.5MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35 
wally@wally-Satellite-S55-A ~ $

Code: Select all

wally@wally-Satellite-S55-A ~ $ inxi -Nn
Network:   Card-1: Realtek RTL8188EE Wireless Network Adapter
           driver: rtl8188ee
           IF: wlp2s0 state: down mac: a4:db:30:5e:ba:bb
           Card-2: Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet driver: alx
           IF: enp3s0 state: down mac: 54:be:f7:81:f6:94
wally@wally-Satellite-S55-A ~ $ 
wally@wally-Satellite-S55-A ~ $ rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
	Soft blocked: no
	Hard blocked: yes
wally@wally-Satellite-S55-A ~ $


Code: Select all

wally@wally-Satellite-S55-A ~ $ dkms status; modinfo wl | grep vermagic
ndiswrapper, 1.60, 4.4.0-109-generic, x86_64: installed
modinfo: ERROR: Module wl not found.
wally@wally-Satellite-S55-A ~ $


Thank you in advance for your patience and help.

User avatar
karlchen
Level 19
Level 19
Posts: 9320
Joined: Sat Dec 31, 2011 7:21 am
Location: Germany

Re: wifi not working LM 18 xfce

Post by karlchen » Tue May 22, 2018 7:14 pm

Hello, dome77.

Code: Select all

wally@wally-Satellite-S55-A ~ $ rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
	Soft blocked: no
	Hard blocked: yes
wally@wally-Satellite-S55-A ~ $
The last line but one reads Hard blocked: yes This means that you must have disabled the wifi adapter e.g. by pressing the <Fn><Antennae> keyboard shorcut, which will be available on most notebooks. It acts as a toggle, pressing it repeatedly will switch from on to off, back to on and so on.
So there should be no need to revert to any older kernel. Switching back on the wifi adapter hardware should be sufficient.

Regards,
Karl
Image
Linux Mint 18.1 64-bit Cinnamon Desktop, Total Commander 9.21a 64-bit
Ubuntu 18.04.1 32-bit Mate Desktop, Total Commander 9.21a 32-bit
Windows? - 1 window in every room

dome77
Level 1
Level 1
Posts: 13
Joined: Sat Dec 30, 2017 1:42 pm

Re: wifi not working LM 18 xfce [SOLVED]

Post by dome77 » Tue May 22, 2018 7:24 pm

You were right. I toggled the key, and the problem is fixed. Will mark this as SOLVED.

Thank you, Karl!

User avatar
karlchen
Level 19
Level 19
Posts: 9320
Joined: Sat Dec 31, 2011 7:21 am
Location: Germany

Re: wifi not working LM 18 xfce [solved]

Post by karlchen » Wed May 23, 2018 8:18 am

You're welcome, dome77. Cheers, Karl.
Image
Linux Mint 18.1 64-bit Cinnamon Desktop, Total Commander 9.21a 64-bit
Ubuntu 18.04.1 32-bit Mate Desktop, Total Commander 9.21a 32-bit
Windows? - 1 window in every room

Post Reply

Return to “Wireless”