LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
francky
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Fri Aug 17, 2018 10:58 am

LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by francky » Tue Oct 09, 2018 2:19 am

Hello !

I have installed LinuxMint19 since two weeks and I noticed that wifi is often disconnecting.

This happens about every quarter of an hour, sometimes sooner.

To reconnect, I switch wifi off and switch again on. A few times, this manipulation does not work and I have to reboot my computer.

I don't know if it's related to this wifi problem but when I start the computer, it's written "error : cannot find the table of symbols, please type a key to continue ..."

Thank you for your support !

My system :
Linux Mint 19 Cinnamon 3.8.6
Linux core 4.15.0-20-generic
Processor : Intel© Pentium© CPU G3220 @ 3.00GHz × 2
Graphic hardware : Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series] (prog-if 00 [VGA controller])

:)

Anoep
Level 1
Level 1
Posts: 35
Joined: Sat Jan 13, 2018 7:56 am

Re: LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by Anoep » Tue Oct 09, 2018 4:15 am

Hi,

Your system overview is a bit shortlisted. can you do this for us:
  • open a terminal
  • type the following command: sudo inxi -Nn
  • copy the output and paste it here
This information will tell us more about your network cards, etc.

User avatar
catweazel
Level 17
Level 17
Posts: 7751
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by catweazel » Tue Oct 09, 2018 4:31 am

francky wrote:
Tue Oct 09, 2018 2:19 am
I have installed LinuxMint19 since two weeks and I noticed that wifi is often disconnecting.

This happens about every quarter of an hour, sometimes sooner.
Hi, @francky

All the commands and code can be copied from this post and pasted into your terminal. Run this terminal command: iwconfig

It will print two columns of information, much like this:

Code: Select all

enp6s0    no wireless extensions.

wlp9s0    IEEE 802.11  ESSID:off/any  
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=0 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          
lo        no wireless extensions.

enp5s0    no wireless extensions.
In the example above, my wireless device is identified as wlp9s0. You need to identify your device. While still in the terminal:

sudo nano /usr/bin/wireless

Paste this code in and replace wlp9s0 with the name of your device from above:

Code: Select all

#!/bin/sh
/sbin/iwconfig wlp9s0 power off
ctrl-s to save, ctrl-x to exit. Then:

sudo nano /etc/systemd/system/wireless.service

Paste this code in:

Code: Select all

[Unit]
After=network.target

[Service]
ExecStart=/usr/bin/wireless

[Install]
WantedBy=default.target
ctrl-s to save, ctrl-x to exit. Then issue these commands:

Code: Select all

sudo chmod 744 /usr/bin/wireless
sudo chmod 664 /etc/systemd/system/wireless.service
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable wireless.service
sudo systemctl start wireless.service
Finally, reboot. When the machine comes back up, run this terminal command again: iwconfig. It should tell you this:

Power Management:off

All of the above commands and code set your wireless device into full power mode. That should stop the disconnections. If it doesn't then we'll need to know more about your machine so please post the output of this terminal command:

Code: Select all

inxi -Fxz
Enclose the results between [ⅽode] and [/ⅽode] code markers by selecting </> from the mini toolbar above the textbox where you type your reply. Note that it's a capital F in that command, followed by lower case xz.
¡uʍop ǝpısdn sı buıɥʇʎɹǝʌǝ os ɐıןɐɹʇsnɐ ɯoɹɟ ɯ,ı

francky
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Fri Aug 17, 2018 10:58 am

Re: LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by francky » Tue Oct 09, 2018 5:10 am

Hello,

Thanks for trying to help me !

First, here is the result of "sudo inxi -Nn"

Code: Select all

Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169
           IF: enp3s0 state: down mac: 44:8a:5b:2b:6f:42
           Card-2: Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI driver: rt61pci
           IF: wlp5s1 state: up mac: 00:04:69:14:68:c0
I will now try to follow the catweazel's guide ;)

Thanks,

francky
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Fri Aug 17, 2018 10:58 am

Re: LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by francky » Tue Oct 09, 2018 5:15 am

Hi catweazel !

I do not have a /usr/bin/wireless folder or file on my system !

Is this normal ?

francky
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Fri Aug 17, 2018 10:58 am

Re: LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by francky » Tue Oct 09, 2018 5:24 am

Yeap !

I did all the things written by Catweazel and I reboot my computer.
I type the iwconfig command and I can see power management off in the result !

So, for now I will see how it runs !

Thank you !

francky
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Fri Aug 17, 2018 10:58 am

Re: LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by francky » Tue Oct 09, 2018 5:34 am

OK, it just disconnect the wifi so I can say that all we do did not work.

So here is the result of "inxi -Fxz" :

Code: Select all

System:    Host: franckymint-MS-7816 Kernel: 4.15.0-20-generic i686
           bits: 32 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.6 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
           Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: desktop Mobo: MSI model: Z87-G43 (MS-7816) v: 1.0 serial: N/A
           BIOS: American Megatrends v: V1.5 date: 09/23/2013
CPU:       Dual core Intel Pentium G3220 (-MCP-) 
           arch: Haswell rev.3 cache: 3072 KB
           
           flags: (lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 12000
           clock speeds: max: 3000 MHz 1: 1181 MHz 2: 1282 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series]
           bus-ID: 01:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
           Resolution: 1280x1024@60.02hz
           OpenGL: renderer: AMD CEDAR (DRM 2.50.0 / 4.15.0-20-generic, LLVM 6.0.0)
           version: 3.3 Mesa 18.0.0-rc5 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Intel 8 Series/C220 Series High Def. Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300/7300 Series]
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Card-3 VIA VT1720/24 [Envy24PT/HT] PCI Multi-Channel Audio Controller
           driver: snd_ice1724 ports: c080 c000 bus-ID: 05:00.0
           Card-4 Sennheiser driver: USB Audio usb-ID: 003-007
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-20-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 03:00.0
           IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
           driver: rt61pci v: 2.3.0 bus-ID: 05:01.0
           IF: wlp5s1 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1321.3GB (0.9% used)
           ID-1: /dev/sdb model: Hitachi_HUA72101 size: 1000.2GB
           ID-2: /dev/sda model: WDC_WD3200AAJS size: 320.1GB
           ID-3: USB /dev/sdc model: USB_DISK_2.0 size: 1.0GB
Partition: ID-1: / size: 880G used: 7.2G (1%) fs: ext4 dev: /dev/sdb5
           ID-2: swap-1 size: 4.24GB used: 0.00GB (0%)
           fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 35.5
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 184 Uptime: 2 min Memory: 625.9/3984.6MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56
Thanks for helping !

JeremyB
Level 19
Level 19
Posts: 9304
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by JeremyB » Tue Oct 09, 2018 6:25 am

See the wireless script link in my signature and post results

francky
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Fri Aug 17, 2018 10:58 am

Re: LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by francky » Tue Oct 09, 2018 7:08 am

Hi Jeremy !

The script do not work (not able to connect by SSl).

Where can I change the settings on the wifi router to wireless B/G rather than B/G/N? as it is written in the post.

Thank you !

francky
Level 1
Level 1
Posts: 16
Joined: Fri Aug 17, 2018 10:58 am

Re: LinuxMint19 - Wifi often disconnect

Post by francky » Sat Oct 20, 2018 6:30 am

Hello :)

I have solved the problem with this solution that has arriver in another post :
Turn of power saving in Network Manager, you do that by opening the file manager and navigating to /etc/NetworkManager/
once there right click on conf.d and open as administrator change the wifi.powersave = 3 line to wifi.powersave=2 then reboot. If it does not help you can change it back
To open the conf.d file as administrator, we need to open a terminal and type

Code: Select all

sudo nano /etc/NetworkManager/conf.d
Thank you,

Post Reply

Return to “Wireless”