WiFi stopped working: Dell XPS [solved]

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
jean.jordaan
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Sun Oct 04, 2015 5:01 am

WiFi stopped working: Dell XPS [solved]

Post by jean.jordaan » Tue Jun 04, 2019 1:20 am

After the latest kernel update, I lost wifi.
There seems to be quite a few more "lost wifi" posts cropping up, on realtek and broadcom cards. Mine is an Atheros.

The wifi tray widget does show the wireless card, but clicking to enable it does nothing.
Screenshot from 2019-06-04 12-16-33.png

Code: Select all

12:12 john@john:~$ dmesg | grep -i "ath10k\|error\|warn"
[    0.000000] ACPI Error: [\_SB_.PCI0.XHC_.RHUB.HS11] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20170831/dswload-210)
[    0.000000] ACPI Error: 1 table load failures, 12 successful (20170831/tbxfload-246)
[    6.220751] i8042: Warning: Keylock active
[    6.240856] RAS: Correctable Errors collector initialized.
[    8.768190] usb 1-2.4: device descriptor read/64, error -71
[   16.186417] random: 7 urandom warning(s) missed due to ratelimiting
[   16.402014] EXT4-fs (dm-1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[   16.530139] ACPI Warning: \_SB.IETM._TRT: Return Package has no elements (empty) (20170831/nsprepkg-130)
[   16.622318] ath10k_pci 0000:02:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   16.623957] ath10k_pci 0000:02:00.0: pci irq msi oper_irq_mode 2 irq_mode 0 reset_mode 0
[   16.929780] ath10k_pci 0000:02:00.0: Direct firmware load for ath10k/pre-cal-pci-0000:02:00.0.bin failed with error -2
[   16.929792] ath10k_pci 0000:02:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:02:00.0.bin failed with error -2
[   16.933045] ath10k_pci 0000:02:00.0: qca6174 hw3.2 target 0x05030000 chip_id 0x00340aff sub 1a56:1535
[   16.933047] ath10k_pci 0000:02:00.0: kconfig debug 0 debugfs 1 tracing 1 dfs 0 testmode 0
[   16.933492] ath10k_pci 0000:02:00.0: firmware ver WLAN.RM.4.4.1-00079-QCARMSWPZ-1 api 6 features wowlan,ignore-otp crc32 fd869beb
[   16.965947] ACPI Warning: \_SB.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20170831/nsarguments-100)
[   17.000329] ath10k_pci 0000:02:00.0: board_file api 2 bmi_id N/A crc32 20d869c3
[   17.592151] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 118809
[   17.595060] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 90118
[   17.595727] ath10k_pci 0000:02:00.0: htt-ver 3.47 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1
[   17.690438] ath10k_pci 0000:02:00.0 wlp2s0: renamed from wlan0
[   18.608314] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 118809
[   18.611226] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 90118
[   69.231487] usb 4-1: device not accepting address 2, error -71
inxi

Code: Select all

System:    Host: john Kernel: 4.15.0-50-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0) Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 2.24.30)
           Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: Dell (portable) product: XPS 15 9560
           Mobo: Dell model: 05FFDN v: A00 Bios: Dell v: 1.3.4 date: 06/08/2017
CPU:       Quad core Intel Core i7-7700HQ (-HT-MCP-) cache: 6144 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 22464
           clock speeds: max: 3800 MHz 1: 1489 MHz 2: 1664 MHz 3: 1704 MHz 4: 2003 MHz 5: 1846 MHz 6: 1891 MHz
           7: 1758 MHz 8: 2003 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Device 591b bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 driver: nvidia
           Resolution: 1920x1080@59.93hz, 1920x1080@60.00hz, 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: GeForce GTX 1050/PCIe/SSE2 GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 384.130 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel CM238 HD Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-50-generic
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter driver: ath10k_pci bus-ID: 02:00.0
           IF: wlp2s0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Atheros usb-ID: 001-004
           IF: null-if-id state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: NA (-) ID-1: /dev/nvme0n1 model: N/A size: 512.1GB
Partition: ID-1: / size: 453G used: 401G (94%) fs: ext4 dev: /dev/dm-1
           ID-2: /boot size: 473M used: 179M (40%) fs: ext2 dev: /dev/nvme0n1p2
           ID-3: swap-1 size: 17.03GB used: 0.01GB (0%) fs: swap dev: /dev/dm-2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 63.0C mobo: N/A gpu: 0.0:59C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 343 Uptime: 58 min Memory: 8445.2/15894.4MB Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35 
rfkill:

Code: Select all

0: hci0: Bluetooth
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
        Soft blocked: yes
        Hard blocked: no
iwconfig

Code: Select all

br-3db1ee9b6ad9  no wireless extensions.
lxcbr0    no wireless extensions.
lo        no wireless extensions.
wlp2s0    IEEE 802.11  ESSID:off/any  
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=off   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:on
enp0s20f0u1  no wireless extensions.
docker0   no wireless extensions.
lsusb

Code: Select all

Bus 004 Device 002: ID 0bda:0412 Realtek Semiconductor Corp. 
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 008: ID 04f3:24a0 Elan Microelectronics Corp. 
Bus 001 Device 006: ID 138a:0091 Validity Sensors, Inc. 
Bus 001 Device 004: ID 0cf3:e301 Atheros Communications, Inc. 
Bus 001 Device 007: ID 1a2c:2124 China Resource Semico Co., Ltd 
Bus 001 Device 005: ID 045e:00cb Microsoft Corp. Basic Optical Mouse v2.0
Bus 001 Device 003: ID 05e3:0606 Genesys Logic, Inc. USB 2.0 Hub / D-Link DUB-H4 USB 2.0 Hub
Bus 001 Device 010: ID 0c45:6713 Microdia 
Bus 001 Device 012: ID 12d1:108a Huawei Technologies Co., Ltd. 
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
lspci

Code: Select all

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v6/7th Gen Core Processor Host Bridge/DRAM Registers (rev 05)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor PCIe Controller (x16) (rev 05)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 591b (rev 04)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem (rev 05)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family USB 3.0 xHCI Controller (rev 31)
00:14.2 Signal processing controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family Thermal Subsystem (rev 31)
00:15.0 Signal processing controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family Serial IO I2C Controller #0 (rev 31)
00:15.1 Signal processing controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family Serial IO I2C Controller #1 (rev 31)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 31)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation HM170/QM170 Chipset SATA Controller [AHCI Mode] (rev 31)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev f1)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family PCI Express Root Port #2 (rev f1)
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family PCI Express Root Port #9 (rev f1)
00:1d.4 PCI bridge: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family PCI Express Root Port #13 (rev f1)
00:1d.6 PCI bridge: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family PCI Express Root Port #15 (rev f1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM175 Chipset LPC/eSPI Controller (rev 31)
00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family Power Management Controller (rev 31)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation CM238 HD Audio Controller (rev 31)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation 100 Series/C230 Series Chipset Family SMBus (rev 31)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] (rev a1)
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 32)
03:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS525A PCI Express Card Reader (rev 01)
04:00.0 Non-Volatile memory controller: Toshiba America Info Systems XG4 NVMe SSD Controller (rev 01)
06:00.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6340 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 2C 2015]
07:00.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6340 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 2C 2015]
07:01.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6340 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 2C 2015]
07:02.0 PCI bridge: Intel Corporation DSL6340 Thunderbolt 3 Bridge [Alpine Ridge 2C 2015]
3e:00.0 USB controller: Intel Corporation DSL6340 USB 3.1 Controller [Alpine Ridge]
Last edited by jean.jordaan on Tue Jun 04, 2019 11:23 pm, edited 1 time in total.

User avatar
administrollaattori
Level 15
Level 15
Posts: 5881
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: WiFi stopped working: Dell XPS

Post by administrollaattori » Tue Jun 04, 2019 2:57 am

jean.jordaan wrote:
Tue Jun 04, 2019 1:20 am
fkill:

Code: Select all

0: hci0: Bluetooth
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
        Soft blocked: yes
        Hard blocked: no
Unblock Wlan.

Code: Select all

sudo rfkill unblock all

jean.jordaan
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Sun Oct 04, 2015 5:01 am

Re: WiFi stopped working: Dell XPS

Post by jean.jordaan » Tue Jun 04, 2019 5:07 am

Unblocked (how did it get blocked?):

Code: Select all

12:17 john@john:~$ sudo rfkill unblock all
[sudo] password for john: 
15:48 john@john:~$ rfkill list all
0: hci0: Bluetooth
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN
        Soft blocked: no
        Hard blocked: no
Now when I click to activate "Qualcom Atheros ..." in the tray icon, it shows "connecting ..." for a while before failing.

The following two lines are added to the `dmesg` output (repeat of lines 18.608314 and 18.611226):

Code: Select all

[16639.096499] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 118809
[16639.099415] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 90118

User avatar
administrollaattori
Level 15
Level 15
Posts: 5881
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am
Location: Finland
Contact:

Re: WiFi stopped working: Dell XPS

Post by administrollaattori » Tue Jun 04, 2019 10:14 am

jean.jordaan wrote:
Tue Jun 04, 2019 5:07 am

Code: Select all

[16639.096499] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 118809
[16639.099415] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 90118
It is a bug.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1807974

https://askubuntu.com/questions/1063679 ... tion-drops

JeremyB
Level 20
Level 20
Posts: 10877
Joined: Fri Feb 21, 2014 8:17 am

Re: WiFi stopped working: Dell XPS

Post by JeremyB » Tue Jun 04, 2019 4:42 pm

I would keep Network Manager from enabling wifi power management on any chipset that uses Atheros

Code: Select all

sudo sed -i 's/3/2/' /etc/NetworkManager/conf.d/*
Reboot

jean.jordaan
Level 2
Level 2
Posts: 58
Joined: Sun Oct 04, 2015 5:01 am

Re: WiFi stopped working: Dell XPS

Post by jean.jordaan » Tue Jun 04, 2019 11:23 pm

Ah, thanks both administrollaattori and JeremyB for clarifying what's going on.
After another reboot this morning, wifi is working as if nothing was ever wrong. I'm still seeing the same noise from ath10k_pci during startup, but wifi is up and running.

Code: Select all

10:13 john@john:~$ dmesg | grep -i "ath10k\|error\|warn"
[    0.000000] ACPI Error: [\_SB_.PCI0.XHC_.RHUB.HS11] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20170831/dswload-210)
[    0.000000] ACPI Error: 1 table load failures, 12 successful (20170831/tbxfload-246)
[    1.182488] i8042: Warning: Keylock active
[    1.202718] RAS: Correctable Errors collector initialized.
[   11.466305] random: 7 urandom warning(s) missed due to ratelimiting
[   11.693760] EXT4-fs (dm-1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[   11.814830] ACPI Warning: \_SB.IETM._TRT: Return Package has no elements (empty) (20170831/nsprepkg-130)
[   12.060400] ath10k_pci 0000:02:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   12.062078] ath10k_pci 0000:02:00.0: pci irq msi oper_irq_mode 2 irq_mode 0 reset_mode 0
[   12.196035] ACPI Warning: \_SB.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20170831/nsarguments-100)
[   12.338442] ath10k_pci 0000:02:00.0: Direct firmware load for ath10k/pre-cal-pci-0000:02:00.0.bin failed with error -2
[   12.338453] ath10k_pci 0000:02:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:02:00.0.bin failed with error -2
[   12.341506] ath10k_pci 0000:02:00.0: qca6174 hw3.2 target 0x05030000 chip_id 0x00340aff sub 1a56:1535
[   12.341508] ath10k_pci 0000:02:00.0: kconfig debug 0 debugfs 1 tracing 1 dfs 0 testmode 0
[   12.341918] ath10k_pci 0000:02:00.0: firmware ver WLAN.RM.4.4.1-00079-QCARMSWPZ-1 api 6 features wowlan,ignore-otp crc32 fd869beb
[   12.410247] ath10k_pci 0000:02:00.0: board_file api 2 bmi_id N/A crc32 20d869c3
[   13.002687] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 118809
[   13.005625] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 90118
[   13.006309] ath10k_pci 0000:02:00.0: htt-ver 3.47 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1
[   13.115578] ath10k_pci 0000:02:00.0 wlp2s0: renamed from wlan0
[   13.897046] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 118809
[   13.899961] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 90118
[   76.050735] usb 4-1: device not accepting address 2, error -71
I'll disable wifi power management:

Code: Select all

$ cat /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf 
[connection]
wifi.powersave = 310:18

Post Reply

Return to “Wireless”