[SOLVED] qualcomm atheros qca9377 5GHz issue

Questions about Wi-Fi and other network devices, file sharing, firewalls, connection sharing etc
Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
dazdylz
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Sun Mar 15, 2020 5:23 am

[SOLVED] qualcomm atheros qca9377 5GHz issue

Post by dazdylz »

Hi there,

Just installed Linux Mint 19.3 on my Asus Vivbook S15 (laptop) and I have an issue with 5GHz wifi. 2.4GHz works fine, but when I'm connected to my 5GHz network, launch a ping 8.8.8.8 and watch youtube video (or download THE UPDATES!!), internet goes away after a few seconds. I can see in the ping I sometimes have "No buffer space available".

I really want 5GHz to work. On Windows it works. Why not on Linux Mint out of the box? I am not an expert on Linux yet.

I tried few things:
- Kernel from 5.3.0.40 to 4.15.88 (i didn't update back to 5.3.0.40 yet, but want to use the latest kernel preferably)
- Turned off Power Management
- I installed some backport but it crashed my kernel so I had to reinstall (https://askubuntu.com/a/702443)
- Change my modem settings to use 20MHz instead of auto, still same problem and I want it work on different networks!!

I don't know what to do any more. I'm stuck and I would like to use Linux Mint, I have it on my PC and now I want it on my laptop.

Code: Select all

System:
  Host: dylan-mint-laptop Kernel: 4.15.0-88-generic x86_64 bits: 64 
  compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.4.5 
  Distro: Linux Mint 19.3 Tricia base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:
  Type: Laptop System: ASUSTeK product: VivoBook_ASUSLaptop X512FL_S512FL 
  v: 1.0 serial: <filter> 
  Mobo: ASUSTeK model: X512FL v: 1.0 serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: X512FL.301 date: 06/19/2019 
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 10.1 Wh condition: 33.0/37.1 Wh (89%) 
  model: ASUSTeK ASUS Battery status: Discharging 
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core i7-8565U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Kaby Lake rev: C L2 cache: 8192 KiB 
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 31872 
  Speed: 900 MHz min/max: 400/4600 MHz Core speeds (MHz): 1: 900 2: 900 
  3: 900 4: 900 5: 900 6: 900 7: 900 8: 900 
Graphics:
  Device-1: Intel vendor: ASUSTeK driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 
  Device-2: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: nouveau v: kernel bus ID: 02:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
  resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel UHD Graphics (Whiskey Lake 3x8 GT2) 
  v: 4.5 Mesa 19.0.8 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel 
  bus ID: 00:1f.3 
  Sound Server: ALSA v: k4.15.0-88-generic 
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter 
  vendor: AzureWave driver: ath10k_pci v: kernel port: 3000 bus ID: 03:00.0 
  IF: wlo1 state: up mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 9.08 GiB (1.9%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Intel model: SSDPEKNW512G8 size: 476.94 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 229.24 GiB used: 8.90 GiB (3.9%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0 
  ID-2: /boot size: 453.9 MiB used: 153.4 MiB (33.8%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme0n1p5 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 43.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 35 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 254 Uptime: 22m Memory: 15.52 GiB used: 1.75 GiB (11.3%) 
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.4.0 Shell: bash v: 4.4.20 
  inxi: 3.0.32 

Code: Select all

0: asus-wlan: Wireless LAN
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no
1: asus-bluetooth: Bluetooth
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no
2: hci0: Bluetooth
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no
3: phy0: Wireless LAN
	Soft blocked: no
	Hard blocked: no

Code: Select all

wlo1      IEEE 802.11  ESSID:"ZiggoModem 2.4GHz"  
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: DC:53:7C:AE:40:9E   
          Bit Rate=1 Mb/s   Tx-Power=20 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:on
          Link Quality=61/70  Signal level=-49 dBm  
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:54   Missed beacon:0

lo        no wireless extensions.
yes, i tried turning off power management but doesn't change anything.

Code: Select all

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Device 3e34 (rev 0c)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 3ea0 (rev 02)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem (rev 0c)
00:08.0 System peripheral: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/v6 / E3-1500 v5 / 6th/7th Gen Core Processor Gaussian Mixture Model
00:12.0 Signal processing controller: Intel Corporation Device 9df9 (rev 30)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Device 9ded (rev 30)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Device 9def (rev 30)
00:14.5 SD Host controller: Intel Corporation Device 9df5 (rev 30)
00:15.0 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device 9de8 (rev 30)
00:15.1 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device 9de9 (rev 30)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Device 9de0 (rev 30)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Device 9dd3 (rev 30)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Device 9db8 (rev f0)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation Device 9dbc (rev f0)
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Device 9db1 (rev f0)
00:1d.4 PCI bridge: Intel Corporation Device 9db4 (rev f0)
00:1e.0 Communication controller: Intel Corporation Device 9da8 (rev 30)
00:1e.2 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device 9daa (rev 30)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Device 9d84 (rev 30)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Device 9dc8 (rev 30)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Device 9da3 (rev 30)
00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device 9da4 (rev 30)
02:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation Device 1d13 (rev a1)
03:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 31)
04:00.0 Non-Volatile memory controller: Intel Corporation Device f1a8 (rev 03)
Last edited by dazdylz on Mon Mar 30, 2020 2:23 pm, edited 3 times in total.
dazdylz
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Sun Mar 15, 2020 5:23 am

Re: qualcomm atheros qca9377 5GHz issue

Post by dazdylz »

This person has the same issue: viewtopic.php?f=53&t=314231&p=1776363#p1776363
dazdylz
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Sun Mar 15, 2020 5:23 am

Re: qualcomm atheros qca9377 5GHz issue

Post by dazdylz »

Fix found! https://www.reddit.com/r/linuxmint/comm ... ghz_issue/

Code: Select all

$ cd /lib/firmware/ath10k/QCA9377/hw1.0/
$ sudo mv firmware-5.bin firmware-5.bin.orig
$ sudo mv firmware-6.bin firmware-6.bin.orig
$ sudo wget "https://github.com/kvalo/ath10k-firmware/blob/master/QCA9377/hw1.0/CNSS.TF.1.0/firmware-5.bin_CNSS.TF.1.0-00267-QCATFSWPZ-1?raw=true" -O firmware-5.bin

Code: Select all

$ sudo modprobe -r ath10k_pci
$ sudo modprobe ath10k_pci
$ sudo dmesg | grep ath10k
Post Reply