No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
User avatar
odo5435
Level 4
Level 4
Posts: 374
Joined: Thu Mar 31, 2011 1:21 am
Location: Perth, Westerm Australia

No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Post by odo5435 » Tue Mar 12, 2013 5:40 am

We are running with LinuxMint13 KDE. Sound is OK using kaffeine through on-board speakers and works fine on TV through HDMI cable using Windows. All settings appear correct unless there is something I've missed....
snapshot1.png
snapshot2.png
snapshot3.png
My specs are...

kathy@kathy-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ lspci
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

kathy@kathy-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ lshw
*-multimedia
description: Audio device
product: 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 1b
bus info: pci@0000:00:1b.0
version: 03
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: bus_master cap_list
configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
resources: irq:50 memory:df000000-df003fff


kathy@kathy-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec
Codec: IDT 92HD71B7X
Codec: LSI ID 1040
Codec: Nvidia MCP77/78 HDMI

kathy@kathy-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

I've searched this forum extensively and browsed a couple of others and this appears to be a common problem but I cannot find a thread where any solution is offered. If there is a solution to this problem could someone kindly point me to the right location or must we accept that HDMI sound does not work in LM13?
LinuxMint 14 'Nadia' 64-bit dual boot with Win' 7 :::<<>>::: Linux Registered User No. 545697
Kernel: Linux 3.5.0-17-generic (x86_64) >< Cinnamon

User avatar
catweazel
Level 15
Level 15
Posts: 5918
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Post by catweazel » Tue Mar 12, 2013 5:48 am

If you haven't already done so, install the proprietary drivers for your video card. You'll have to check, but I think your machine uses nVidia for its video.
A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it. - Max Planck

User avatar
odo5435
Level 4
Level 4
Posts: 374
Joined: Thu Mar 31, 2011 1:21 am
Location: Perth, Westerm Australia

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Post by odo5435 » Tue Mar 12, 2013 7:25 am

Installing the proprietary drivers is turning into a nightmare! After finally working out how to execute the .run file I'm being told I need to exit 'X'. At this page it says "begin installation by exiting X".

I wasn't even aware I was in 'X', have no idea how to locate it and certainly don't know how to exit it. Can anyone help?
LinuxMint 14 'Nadia' 64-bit dual boot with Win' 7 :::<<>>::: Linux Registered User No. 545697
Kernel: Linux 3.5.0-17-generic (x86_64) >< Cinnamon

User avatar
odo5435
Level 4
Level 4
Posts: 374
Joined: Thu Mar 31, 2011 1:21 am
Location: Perth, Westerm Australia

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Post by odo5435 » Thu Mar 14, 2013 8:58 am

Watch this space.

I've not given up on this problem and have yet to solve it. I had hoped to solve this problems on my wife's notebook fairly quickly. It has taken me years to convince her to try LinuxMint on her machine and it's a little galling to get the "I told you so" argument thrown at me. Finding the time to devote to research is proving difficult but, as no-one here seems to have any solution (or perhaps are just unwilling to help me), I'll have to nut this issue out on my own.

I promise I'll keep you all up to date with every step as it occurs. However, it may take some time due to other commitments.
LinuxMint 14 'Nadia' 64-bit dual boot with Win' 7 :::<<>>::: Linux Registered User No. 545697
Kernel: Linux 3.5.0-17-generic (x86_64) >< Cinnamon

marky1991
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Mon Mar 11, 2013 10:24 pm

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Post by marky1991 » Fri Mar 15, 2013 12:40 am

You could try looking at this page: https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto

It helped me and I was having similar issues.

User avatar
anandrkris
Level 5
Level 5
Posts: 947
Joined: Fri Nov 16, 2012 1:13 am
Location: Chennai

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Post by anandrkris » Fri Mar 15, 2013 6:40 am

You could try installing pavucontrol.
:? Your video card is Intel or Nvidia or dual set-up? If it is an Nvidia Optimus card setup then HDMI output is an issue.
Post your Graphic card specs.

Code: Select all

inxi -Gx
Digression - http://community.linuxmint.com/idea/view/3844 - Plese note that I have posted an idea on having a Troubleshooting wizard in Mint for audio related issues. Request you have a look at it and provide your views and if it makes sense - cast your vote on it. Am rallying the user forums who have sound issues to get consensus on the idea. Let us join our hands together in building a user-friendly Linux Mint.
Cheers,
If there is a drive, there will be a path

User avatar
catweazel
Level 15
Level 15
Posts: 5918
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Post by catweazel » Fri Mar 15, 2013 7:07 am

odo5435 wrote:I've not given up
You shouldn't have to do any of that on Mint 13. The video drivers should install straight from the Additional Drivers application in the main menu.
A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it. - Max Planck

User avatar
catweazel
Level 15
Level 15
Posts: 5918
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm
Location: Australian Antarctic Territory

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Post by catweazel » Fri Mar 15, 2013 7:08 am

anandrkris wrote:You could try installing pavucontrol.
:? Your video card is Intel or Nvidia or dual set-up? If it is an Nvidia Optimus card setup then HDMI output is an issue.
Hellloooooo? Anyone home?
HP Pavilion DV7
That might also explain why the poster is using Mint 13 and not 14.
A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it. - Max Planck

Post Reply

Return to “KDE”