Thunar 1.8.14 location path vs. toolbar buttons swapped, live with it [SOLVED]

Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
User avatar
spamhog
Level 1
Level 1
Posts: 45
Joined: Thu Dec 17, 2009 6:21 pm

Thunar 1.8.14 location path vs. toolbar buttons swapped, live with it [SOLVED]

Post by spamhog »

Hi all! Not a show stopper but...

The "View - Location Selector" buttons "Pathbar Style" and "Toolbar Style" are switched, for both status (where the check sign is) and action (what they do).

Is there a normal human editable config file somewhere?

Maybe it's only in English.
Last edited by spamhog on Wed May 26, 2021 7:54 am, edited 1 time in total.
User avatar
MrEen
Level 23
Level 23
Posts: 18140
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Thunar location path vs. toolbar buttons swapped - 1.8.14 on 20.1

Post by MrEen »

Hi spamhog,

I suspect it is English only, as the setting is stored ~/.config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/thunar.xml

Specifically, the setting is last-location-bar which toggles between ThunarLocationButtons and ThunarLocationEntry, for Pathbar style and Toolbar style respectively.

It can be changed via the terminal thusly:

Code: Select all

xfconf-query -c thunar -p /last-location-bar -t string -s ThunarLocationButtons

Code: Select all

xfconf-query -c thunar -p /last-location-bar -t string -s ThunarLocationEntry
User avatar
spamhog
Level 1
Level 1
Posts: 45
Joined: Thu Dec 17, 2009 6:21 pm

Re: Thunar location path vs. toolbar buttons swapped - 1.8.14 on 20.1

Post by spamhog »

Thank you MrEen! :D
I played with the two commands and with reading the settings by

Code: Select all

xfconf-query -c thunar -p /last-location-bar
Sometimes changing to Button/Path by CLI works, sometimes it doesn't.
Sometimes changing to Button/Path by GUI works, sometimes it doesn't.

One moment the check is on the right entry in the menu
(path for path, toolbar for buttons),
next moment it gets inverted again.

But "xfconf-query -c thunar -p /last-location-bar" seemingly returns the truth.

There is something "in between", either an intermediate buffer or a rendering delay, between
- changing the setting via CLI or GUI
- display in the menu
- change in the thunar window
but ultimately the two gets mixed up in the menu.

So, yes, no matter the delays it indeed looks like swapped text in the English locale.

Stopped charecterizing, too afraid of doing damage.
User avatar
MrEen
Level 23
Level 23
Posts: 18140
Joined: Mon Jun 12, 2017 8:39 pm

Re: Thunar location path vs. toolbar buttons swapped - 1.8.14 on 20.1

Post by MrEen »

I'm stumped as to why things are only occasionally working. For me (on 19.3 mind you) the effects are immediate and proper with either method.

If possible, create a new user then log yourself out and log in as the new user and see if the issue remains.
User avatar
spamhog
Level 1
Level 1
Posts: 45
Joined: Thu Dec 17, 2009 6:21 pm

Re: Thunar location path vs. toolbar buttons swapped - 1.8.14 on 20.1

Post by spamhog »

Problem still there after a fresh install. *

Just a note on where a possible fix (putting path and buttons in the right places on the menu) should go. It could be interesting to see if the problem is the same in other locales than English. If it's not, it's just swapped text.

I understand it should go in the source code and get compiled into the binary. There is no easy to fix text file for the locale that can be changed after the install.

Doubts linger as sometimes the 2 get switched to the right place, and back to the wrong place.

{ * New SSD with a perfectly tweaked Ulyssa 20.1 XFCE, set up and tested on VM and bare metal via USB, died at under 250h exactly the day before I planned to put it inside my notebook. Autoremounted read only after error (as per /etc/fstab), SMART health check worked but returned "failed", then SSD died completely. I consider myself lucky. )
Post Reply