no middle click on K400 [resolved]

Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
tacoz
Level 3
Level 3
Posts: 106
Joined: Wed Aug 12, 2009 12:38 am
Location: Zoolooland

no middle click on K400 [resolved]

Post by tacoz » Fri Dec 19, 2014 11:53 pm

Regarding the Logitech K400 keyboard...
(1) Is there any method to add a two-finger tap to enable a middle-click?
(2) Currently:

Code: Select all

$ xinput
⎡ Virtual core pointer                    	id=2	[master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer              	id=4	[slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Logitech Unifying Device. Wireless PID:400e	id=10	[slave  pointer  (2)]
⎣ Virtual core keyboard                   	id=3	[master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard             	id=5	[slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                            	id=6	[slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                               	id=7	[slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                            	id=8	[slave  keyboard (3)]
    ↳ HD Webcam C525                          	id=9	[slave  keyboard (3)]
What do these various 'id' or 'slaves' above actually refer to?

Thanks!
Last edited by tacoz on Sat Dec 20, 2014 3:07 am, edited 1 time in total.

tacoz
Level 3
Level 3
Posts: 106
Joined: Wed Aug 12, 2009 12:38 am
Location: Zoolooland

Re: no middle click on K400

Post by tacoz » Sat Dec 20, 2014 3:05 am

Nice... resolved by own post! Here's how:
The clue was in digging into that xinput command
This line (from output list of xinput) and in paricular the id, where important to the next step

Code: Select all

   ↳ Logitech Unifying Device. Wireless PID:400e  id=10  [slave  pointer  (2)]
This output of this command,

Code: Select all

$ xinput --list-props 10
allowed me to see that a "Button Middle" (132) label was defined but that the Middle Button Emulation (267) was set to 0 (false); so all I had to figure out from the man pages was how to make that true

Eventually... this command did exactly that:

Code: Select all

$ xinput set-prop 10 "Evdev Middle Button Emulation" 1
and because xinput is reset for each restart, I simply added this command in the Application Autostart entries

I now have a middle click!

Post Reply

Return to “Xfce”