[SOLVED] Login User Background briefly shows

Forum rules
Before you post please read how to get help
Post Reply
User avatar
JerryF
Level 10
Level 10
Posts: 3066
Joined: Mon Jun 08, 2015 1:23 pm
Location: Rhode Island, USA

[SOLVED] Login User Background briefly shows

Post by JerryF » Thu Sep 13, 2018 9:04 am

Hi all,

Recently reinstalled 19 Xfce. Things seem ok, but now the user background pic that I set for my login no longer shows.

What happens is that the use background pic briefly shows, then the desktop background pic shows.

Code: Select all

inxi -Fxz
System:    Host: HP-EliteBook-8460p Kernel: 4.15.0-34-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.31) Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8460p v: A0001D02 serial: N/A
           Mobo: Hewlett-Packard model: 161C v: KBC Version 97.4E serial: N/A
           BIOS: Hewlett-Packard v: 68SCF Ver. F.65 date: 04/06/2017
Battery    BAT0: charge: 23.8 Wh 54.9% condition: 43.3/43.3 Wh (100%)
           model: Hewlett-Packard Primary status: Discharging
CPU:       Dual core Intel Core i5-2520M (-MT-MCP-) arch: Sandy Bridge rev.7 cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9978
           clock speeds: max: 3200 MHz 1: 2607 MHz 2: 2393 MHz 3: 2743 MHz 4: 2685 MHz
Graphics:  Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1600x900@59.90hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Mobile version: 3.3 Mesa 18.0.5 Direct Render: Yes
Audio:     Card Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-34-generic
Network:   Card-1: Intel 82579LM Gigabit Network Connection driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus-ID: 00:19.0
           IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
           Card-2: Intel Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] driver: iwlwifi bus-ID: 24:00.0
           IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (32.5% used)
           ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HTS72323 size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 30G used: 12G (44%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: /home size: 177G used: 78G (47%) fs: ext4 dev: /dev/sda7
           ID-3: swap-1 size: 8.59GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 66.0C mobo: 0.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 231 Uptime: 10 min Memory: 1876.8/7886.6MB Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 
Last edited by JerryF on Thu Sep 13, 2018 2:50 pm, edited 1 time in total.
IF your problem has been solved, please edit your original post and add [SOLVED] to the beginning of the Subject Line. It helps other members.

User avatar
richyrich
Level 19
Level 19
Posts: 9007
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: Login User Background briefly shows

Post by richyrich » Thu Sep 13, 2018 9:17 am

If I remember correctly, I had to change to a GDM or GTK theme (in the Login Window program) to get the background pic or text to work.

PS: Did you know that the little gear icon in the Login Window program lets you test the chosen theme / pic without having to logout/login. :wink:

gm10
Level 11
Level 11
Posts: 3527
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: Login User Background briefly shows

Post by gm10 » Thu Sep 13, 2018 10:38 am

JerryF wrote:
Thu Sep 13, 2018 9:04 am
What happens is that the use background pic briefly shows, then the desktop background pic shows.
That's a feature. To disable go to Mint Menu > Login Window and disable "Draw user backgrounds".

User avatar
JerryF
Level 10
Level 10
Posts: 3066
Joined: Mon Jun 08, 2015 1:23 pm
Location: Rhode Island, USA

Re: Login User Background briefly shows

Post by JerryF » Thu Sep 13, 2018 2:48 pm

richyrich wrote:
Thu Sep 13, 2018 9:17 am
If I remember correctly, I had to change to a GDM or GTK theme (in the Login Window program) to get the background pic or text to work.

PS: Did you know that the little gear icon in the Login Window program lets you test the chosen theme / pic without having to logout/login. :wink:
Thanks richy, I followed gm10's advice and it's working.
IF your problem has been solved, please edit your original post and add [SOLVED] to the beginning of the Subject Line. It helps other members.

User avatar
JerryF
Level 10
Level 10
Posts: 3066
Joined: Mon Jun 08, 2015 1:23 pm
Location: Rhode Island, USA

Re: Login User Background briefly shows

Post by JerryF » Thu Sep 13, 2018 2:50 pm

gm10 wrote:
Thu Sep 13, 2018 10:38 am
That's a feature. To disable go to Mint Menu > Login Window and disable "Draw user backgrounds".
Oh boy, I had one of those 'duh' moments. :oops:

Thanks gm10, it's working properly now.
IF your problem has been solved, please edit your original post and add [SOLVED] to the beginning of the Subject Line. It helps other members.

Post Reply

Return to “Xfce”