<SOLVED>Nvidia Driver Freezes

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
tzh
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Dec 03, 2014 12:50 am

<SOLVED>Nvidia Driver Freezes

Post by tzh » Sat Jan 03, 2015 11:54 am

Hi.
I'm using proprietary nvidia driver from 'Driver Manager'. To save battery, I have selected (from 'Nvidia X Server Settings') Intel (Power Saving Mode).
Now when I change this setting -- to Nvidia (Performance Mode), either I get:
  • 1. a frozen screen after few minutes (after having successfully switched)
    2. or, an error which couldn't make switch

Code: Select all

inxi -F
Graphics:  Card: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller 
                X.Org: 1.15.1 drivers: (unloaded: fbdev,vesa) FAILED: nouveau,intel 
                GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile GLX Version: 3.0 Mesa 10.1.3
Last edited by tzh on Sat Jan 17, 2015 9:58 am, edited 2 times in total.

User avatar
nomko
Level 10
Level 10
Posts: 3026
Joined: Sat Feb 25, 2012 7:28 pm
Location: The Hague, The Netherlands

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by nomko » Sat Jan 03, 2015 3:19 pm

Last edited by nomko on Sun Jan 04, 2015 12:46 pm, edited 2 times in total.

tzh
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Dec 03, 2014 12:50 am

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by tzh » Sat Jan 03, 2015 5:18 pm

@nomko
It says 'command not found'.

Code: Select all

 sudo nvidia-xconfig
 sudo: nvidia-xconfig: command not found

Wild Penguin
Level 2
Level 2
Posts: 82
Joined: Sat Dec 13, 2014 10:58 am

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by Wild Penguin » Sun Jan 04, 2015 6:52 am

tzh wrote:@nomko
It says 'command not found'.

Code: Select all

 sudo nvidia-xconfig
 sudo: nvidia-xconfig: command not found
That means something is wrong with your nvidia driver install. nvidia-xconfig has been a part of nvidia-drivers for ages. Whats the output of:

Code: Select all

dpkg -l nvidia*
When I'm drunk, I change my desktop language to German.

tzh
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Dec 03, 2014 12:50 am

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by tzh » Sun Jan 04, 2015 7:17 am

@Wild Penguin
Hi. Here's the output:

Code: Select all

dpkg -l nvidia*
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Name           Version      Architecture Description
+++-==============-============-============-=================================
ii  nvidia-331     331.113-0ubu amd64        NVIDIA binary driver - version 33
rc  nvidia-331-upd 331.113-0ubu amd64        NVIDIA binary driver - version 33
un  nvidia-331-upd <none>       <none>       (no description available)
ii  nvidia-331-uvm 331.113-0ubu amd64        NVIDIA Unified Memory kernel modu
un  nvidia-common  <none>       <none>       (no description available)
un  nvidia-driver- <none>       <none>       (no description available)
ii  nvidia-libopen 331.113-0ubu amd64        NVIDIA OpenCL Driver and ICD Load
rc  nvidia-libopen 331.113-0ubu amd64        NVIDIA OpenCL Driver and ICD Load
un  nvidia-libopen <none>       <none>       (no description available)
ii  nvidia-opencl- 331.113-0ubu amd64        NVIDIA OpenCL ICD
rc  nvidia-opencl- 331.113-0ubu amd64        NVIDIA OpenCL ICD
un  nvidia-persist <none>       <none>       (no description available)
ii  nvidia-prime   0.6.2linuxmi amd64        Tools to enable NVIDIA's Prime
ii  nvidia-setting 331.20-0ubun amd64        Tool for configuring the NVIDIA g
un  nvidia-setting <none>       <none>       (no description available)
un  nvidia-vdpau-d <none>       <none>       (no description available)

User avatar
nomko
Level 10
Level 10
Posts: 3026
Joined: Sat Feb 25, 2012 7:28 pm
Location: The Hague, The Netherlands

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by nomko » Sun Jan 04, 2015 12:46 pm

Stupid me and stupid us!!!

The topic starter doesn't have a Nvidia card:
Graphics: Card: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller
The topic starter has a Intel Graphic GPU Controller!!!

THEREFORE NO NVIDIA DRIVERS ARE NEEDED!!!

You can update the Intel drivers: https://sites.google.com/site/easytipsf ... -for-linux

Wild Penguin
Level 2
Level 2
Posts: 82
Joined: Sat Dec 13, 2014 10:58 am

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by Wild Penguin » Sun Jan 04, 2015 1:05 pm

nomko wrote:Stupid me and stupid us!!!

The topic starter doesn't have a Nvidia card:
Indeed, I'm one too :oops: I didn't read properly, and as he was installin NVidia drivers, I assumed he had one... :oops:
When I'm drunk, I change my desktop language to German.

User avatar
nomko
Level 10
Level 10
Posts: 3026
Joined: Sat Feb 25, 2012 7:28 pm
Location: The Hague, The Netherlands

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by nomko » Sun Jan 04, 2015 3:39 pm

Wild Penguin wrote:
nomko wrote:Stupid me and stupid us!!!

The topic starter doesn't have a Nvidia card:
Indeed, I'm one too :oops: I didn't read properly, and as he was installin NVidia drivers, I assumed he had one... :oops:
That tricked me as well :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tzh
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Dec 03, 2014 12:50 am

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by tzh » Mon Jan 05, 2015 12:31 pm

I'm sorry I don't get it. I'm using nvidia-331 (selected from Driver Manager) and have GK208M [GeForce GT 740M].
It's just that upon switching from Intel to Nvidia -- as I've mentioned originally -- it won't do so.
I mean to say that I have nvidia driver installed.
Attachments
Screenshot3.png
Screenshot2.png
Screenshot2.png (6.21 KiB) Viewed 1587 times
Screenshot1.png

User avatar
nomko
Level 10
Level 10
Posts: 3026
Joined: Sat Feb 25, 2012 7:28 pm
Location: The Hague, The Netherlands

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by nomko » Mon Jan 05, 2015 6:08 pm

tzh wrote:I'm sorry I don't get it. I'm using nvidia-331 (selected from Driver Manager) and have GK208M [GeForce GT 740M].
It's just that upon switching from Intel to Nvidia -- as I've mentioned originally -- it won't do so.
I mean to say that I have nvidia driver installed.
THANKS!!!! THIS SOLVES A LOT!!! WHY DIDN'T YOU SAID THIS IN YOUR FIRST POST?
The command inxi -F only shows the activated GPU which in your case was the Intel GPU

You have a hybrid system...meaning that you have a Nvidia GPU and an Intel GPU onboard like my laptop.
Check this:
http://xmodulo.com/install-configure-nv ... buntu.html

tzh
Level 1
Level 1
Posts: 6
Joined: Wed Dec 03, 2014 12:50 am

Re: Nvidia v331.113: Freezes When Switched To Performance Mo

Post by tzh » Sat Jan 10, 2015 4:39 am

nomko wrote: You have a hybrid system...meaning that you have a Nvidia GPU and an Intel GPU onboard like my laptop.
Check this:
http://xmodulo.com/install-configure-nv ... buntu.html
Thanks for your help, but still no progress. I've followed the link you provided, but couldn't move beyond the point where the author asks to select the graphic card,
as my system shows same old error -- unable to select the driver(it doesn't actually display this in written, as you can in the screenshot). I am looking for solution for this problem.

*NOTE*: I have reinstalled (after uninstalling) the nvidia driver via the command mentioned on that article, and then applied things again.
Attachments
Screenshot1.png
Screenshot2.png
Screenshot2.png (6.21 KiB) Viewed 1556 times


Last bumped by tzh on Sat Jan 10, 2015 4:39 am.

Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”