Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Sat Aug 20, 2016 10:40 am

Installed NVidia proprietary driver (361.42) in Control center->Driver manager. Now screen is corrupted (it is like mix of graphical and text screen mode) and flickering on boot (works fine with noveau showing Mint logo and progress points flickering normal), all other stuff works fine. Any way to fix this?

Linux Mint 18 Sarah MATE Edition.
Last edited by AlekseyK on Wed Aug 24, 2016 11:16 am, edited 1 time in total.

User avatar
richyrich
Level 18
Level 18
Posts: 8712
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by richyrich » Sat Aug 20, 2016 11:23 am

Is your monitor detected correctly in the Nvidia Settings program ? Is the refesh rate also set correctly ?

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Sat Aug 20, 2016 11:28 am

richyrich wrote:Is your monitor detected correctly in the Nvidia Settings program ? Is the refesh rate also set correctly ?
Yes, correctly. As I said welcome screen, desktop, etc - all works fine. Only problem on boot - splash screen is corrupted and flickering.

User avatar
trytip
Level 6
Level 6
Posts: 1448
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by trytip » Sat Aug 20, 2016 12:06 pm

that's not a lot of info to go on. we need some specs on your hardware and some info. post the output of these commands

dkms status
inxy -F

you can try to reset the plymouth theme choose #2 i think is the default not sure now i changed mine
sudo update-alternatives --config default.plymouth
sudo update-initramfs -u
sudo update-grub
Image

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Sat Aug 20, 2016 12:10 pm

Here they are:

Code: Select all

$ dkms status
bbswitch, 0.8, 4.4.0-21-generic, x86_64: installed
bbswitch, 0.8, 4.4.0-31-generic, x86_64: installed
bbswitch, 0.8, 4.4.0-34-generic, x86_64: installed
ndiswrapper, 1.59, 4.4.0-21-generic, x86_64: installed
ndiswrapper, 1.59, 4.4.0-31-generic, x86_64: installed
ndiswrapper, 1.59, 4.4.0-34-generic, x86_64: installed
nvidia-361, 361.42, 4.4.0-34-generic, x86_64: installed
virtualbox-guest, 5.0.24, 4.4.0-31-generic, x86_64: installed (original_module exists)
virtualbox-guest, 5.0.24, 4.4.0-34-generic, x86_64: installed (original_module exists)

Code: Select all

$ inxi -F
System:    Host: ASUS-PC Kernel: 4.4.0-34-generic x86_64 (64 bit) Desktop: MATE 1.14.1
           Distro: Linux Mint 18 Sarah
Machine:   Mobo: ASUSTeK model: M4N68T v: Rev X.0x Bios: American Megatrends v: 0902 date: 06/12/2010
CPU:       Quad core AMD Phenom II X4 965 (-MCP-) cache: 2048 KB 
           clock speeds: max: 3400 MHz 1: 2200 MHz 2: 2200 MHz 3: 800 MHz 4: 3400 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA GF108 [GeForce GT 630]
           Display Server: X.Org 1.18.3 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: GeForce GT 630/PCIe/SSE2 GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 361.42
Audio:     Card-1 NVIDIA GF108 High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel
           Card-2 C-Media CMI8738/CMI8768 PCI Audio driver: snd_cmipci
           Card-3 Microdia driver: USB Audio
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-34-generic
Network:   Card-1: NVIDIA MCP61 Ethernet driver: forcedeth
           IF: enp0s7 state: down mac: 20:cf:30:aa:a1:fa
           Card-2: Realtek RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter driver: 8139too
           IF: enp1s7 state: unknown speed: 100 Mbps duplex: full mac: 60:e3:27:05:0f:23
Drives:    HDD Total Size: 4000.8GB (48.6% used) ID-1: /dev/sda model: ST2000DM001 size: 2000.4GB
           ID-2: /dev/sdb model: WDC_WD2001FFSX size: 2000.4GB
Partition: ID-1: / size: 40G used: 8.5G (23%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: /boot size: 964M used: 154M (18%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-3: /home size: 1.8T used: 1.6T (88%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
           ID-4: swap-1 size: 4.30GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 42.0C mobo: 36.0C gpu: 47C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 1442 sys-1: 0
Info:      Processes: 202 Uptime: 2:24 Memory: 2800.7/16047.4MB Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35 
aleksey@ASUS-PC ~ $ 

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Sat Aug 20, 2016 12:31 pm

Reset the plymouth theme had not helped:

Code: Select all

$ sudo update-alternatives --config default.plymouth
Only 1 alternative default.plymouth (provide /usr/share/plymouth/themes/default.plymouth): /usr/share/plymouth/themes/mint-logo/mint-logo.plymouth
Nothing to setup.

$ sudo update-initramfs -u
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-4.4.0-34-generic

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Wed Sep 07, 2016 9:11 am

Returned back to noveau as well as 3D desktop works fine in it, probably even better than with proprietary driver.

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Fri Nov 04, 2016 5:28 am

Works better with new update: Nvidia drivers 367.57 -- no flickering, screen almost normal during boot, however resolution not FullHD unlike noveau and LM logo disappears after few seconds. Resolution and other things are normal after boot of course.

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Mon Jan 02, 2017 11:50 am

Tried this as well: http://askubuntu.com/a/431565/130585 - no luck for now.

User avatar
trytip
Level 6
Level 6
Posts: 1448
Joined: Tue Jul 05, 2016 1:20 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by trytip » Mon Jan 02, 2017 11:27 pm

in the article above it saying Replace Line: #GRUB_GFXMODE=640x480 but did you REMOVE the HASH or POUND sign? it should be Replace Line: GRUB_GFXMODE=1024x768 or whatever resolution, but not really needed to go all the way to 1920x
Image

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Mon Jan 02, 2017 11:37 pm

trytip wrote:in the article above it saying Replace Line: #GRUB_GFXMODE=640x480 but did you REMOVE the HASH or POUND sign? it should be Replace Line: GRUB_GFXMODE=1024x768 or whatever resolution, but not really needed to go all the way to 1920x
With noveau it boots on full resolution, so I tried so switch FullHD on to try to solve this problem. Tried this: https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/12 with no luck as well.

k4ever
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Tue Sep 14, 2010 10:55 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by k4ever » Tue May 15, 2018 11:55 pm

I know this thread is old but try this with the nvidia proprietary driver installed (and working properly):

sudo gedit /etc/default/grub

Change the following lines to look like this:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nouveau.modeset=0 rd.driver.blacklist=nouveau video=vesa:off"
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX="keep"
GRUB_VIDEO_BACKEND="efi_gop"
GRUB_TERMINAL_OUTPUT="gfxterm"
GRUB_GFXMODE="1920x1080x32,1280x800x32,1024x768x32,800x600x32"

Save the file, exit gedit, then open up a terminal and run:

sudo update-grub2

Reboot and see if it works. I have an Nvidia GTX-1060 GPU in my laptop. I am running the Nvidia proprietary driver. I found this fix on a Redhat forum yesterday and made some slight modifications for Ubuntu 16.04/Linux Mint. It worked on the first try!

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Wed May 16, 2018 5:59 am

k4ever wrote:
Tue May 15, 2018 11:55 pm
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nouveau.modeset=0 rd.driver.blacklist=nouveau video=vesa:off"
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX="keep"
GRUB_VIDEO_BACKEND="efi_gop"
GRUB_TERMINAL_OUTPUT="gfxterm"
GRUB_GFXMODE="1920x1080x32,1280x800x32,1024x768x32,800x600x32"
No, does not work for me at all: grub become text mode and shows many ???????????? in UI. I'm on openSUSE now and have exactly same problem with plymouth: https://bugzilla.opensuse.org/show_bug. ... 002875#c45 - seems widely known problem.

k4ever
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Tue Sep 14, 2010 10:55 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by k4ever » Wed May 16, 2018 10:58 pm

Might be something wrong with your grub file. I don't think grub on OpenSUSE is that much different than grub on Ubuntu based distros...

I loved OpenSUSE when I used it years ago. Solid RPM based distro with KDE as the default! However, I have grown accustomed to the ease of use, along with the availability of software, of Debian/Ubuntu based distros.

I too have left Linux Mint, since they decided to give KDE users the middle finger and not make a KDE specific version anymore (even though the Mint team somehow found the time to create their own desktop :x ). I'm using KDE Neon User Edition 16.04 (waiting on 18.04 to drop). I'm extremely happy! Getting the latest and greatest from KDE Plasma on a regular basis without all of the MATE/Cinnamon specific BS cluttering up my computer. Saw your post when I was googling the issue earlier and figured I would help since I was able to fix the problem shortly afterwards.

Good luck! Hope someone is able to answer your question. I will post the original site where I got the information (was on a Red Hat/Fedora forum). Maybe that might help?

https://forums.fedoraforum.org/showthre ... l-consoles

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Thu May 17, 2018 4:54 am

k4ever wrote:
Wed May 16, 2018 10:58 pm
Might be something wrong with your grub file. I don't think grub on OpenSUSE is that much different than grub on Ubuntu based distros...
What is wrong here:

Code: Select all

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nouveau.modeset=0 rd.driver.blacklist=nouveau video=vesa:off"
GRUB_CMDLINE_LINUX="iommu=soft"

GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
GRUB_TERMINAL="gfxterm"
#The resolution used on graphical terminal
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX="keep"
GRUB_VIDEO_BACKEND="efi_gop"
GRUB_TERMINAL_OUTPUT="gfxterm"
GRUB_GFXMODE="1920x1080x32,1280x800x32,1024x768x32,800x600x32" 

GRUB_BACKGROUND=
GRUB_THEME=/boot/grub2/themes/openSUSE/theme.txt
GRUB_TIMEOUT="8"
Seems it does not like efi_gop for some reason

k4ever
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Tue Sep 14, 2010 10:55 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by k4ever » Fri May 18, 2018 4:23 pm

Are you running grub-efi or standard grub?

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Fri May 18, 2018 4:31 pm

k4ever wrote:
Fri May 18, 2018 4:23 pm
Are you running grub-efi or standard grub?
Not sure, think grub by suse default.

k4ever
Level 1
Level 1
Posts: 17
Joined: Tue Sep 14, 2010 10:55 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by k4ever » Sun May 20, 2018 5:44 pm

You could run "sudo efibootmgr" (without the quotes) in a terminal to see if you are running grub (BIOS) or grub-efi (UEFI). If you are only running grub in bios mode, you should get "EFI variables are not supported on this system." If you are running grub in uefi mode, you will get output similar to this:

BootCurrent: 0005
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0005,0003,0001
Boot0001* Windows Boot Manager
Boot0003* neon
Boot0005* ubuntu

If you are not using efi, you may need to set your GRUB_VIDEO_BACKEND to "vbe". Take a look at this:

https://www.if-not-true-then-false.com/ ... a-guide/2/

Make sure you have vbe installed and the module running.

Also, if you are using efi and "efi_gop" is not working, try "efi_uga".

We are just shooting in the dark right now...

AlekseyK
Level 1
Level 1
Posts: 44
Joined: Sat Jul 16, 2016 6:02 pm

Re: Screen flickering on boot with NVidia proprietary driver

Post by AlekseyK » Sun May 20, 2018 6:59 pm

Code: Select all

> sudo efibootmgr
EFI variables are not supported on this system.
GRUB_VIDEO_BACKEND="vbe" and "efi_uga" do not work either.

Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”