<SOLVED> Dark (oversaturated) UI elements, except nemo

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
pablo89pl
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Fri Oct 20, 2017 3:24 pm

<SOLVED> Dark (oversaturated) UI elements, except nemo

Post by pablo89pl » Fri Oct 20, 2017 3:46 pm

Hello, I have a problem,
Since a week all icons and UIs are darkened than before, looks like oversaturated (please look in the picture, this is not theme issue, doesnt matter which theme I use)

Image
Image
Most of third-party software looks OK
Menu in Nemo is too dark too, all windows popups...


It looks like driver issue, maybe gtk? I try to update very frequently...
In all updated I had among others: mesa-va-drivers, libdrm-radeon1 (I dont know why this is on my system when I have intel graphic card), libglapi-mesa, libwayland-egl1-mesa, libgles2-mesa, xserver-common and related)
Linux Mint 18.2, Cinnamon, kernel 4.10 (same 4.11 and 4.8 )
Last edited by pablo89pl on Tue Oct 24, 2017 10:56 am, edited 1 time in total.

User avatar
karlchen
Level 19
Level 19
Posts: 9188
Joined: Sat Dec 31, 2011 7:21 am
Location: Germany

Re: Dark (oversaturated) UI elements, except nemo

Post by karlchen » Fri Oct 20, 2017 4:11 pm

Hello, pablo89pl.

Maybe in your case the changed screen colours are really caused by software.
Yet, it might be worth the time to check out with a different monitor. Means attach an external monitor and check whether colours are back to what they were before.
It happened here to my external monitor:
One fine evening some months ago, all colours were still fine. Next day, when I switched on the same Mint system, light gray colour had turned into pink. Pink! Just imagine. Everything which should be light gray is pink.
For the past few months I have been running Linux Mint 17.1 "Girlies Edition". :lol:
It is caused by the VGA connector of the external monitor. (Crosschecked in various ways.)
The machine attached to the DVI-D cable of the same monitor still displays all colours correctly.
Maybe something similar happened in your case as well?

Best regards,
Karl
Image
Linux Mint 18.1 64-bit Cinnamon Desktop, Total Commander 9.21a 64-bit
Ubuntu 18.04.1 32-bit Mate Desktop, Total Commander 9.21a 32-bit
Windows? - 1 window in every room

pablo89pl
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Fri Oct 20, 2017 3:24 pm

Re: Dark (oversaturated) UI elements, except nemo

Post by pablo89pl » Sat Oct 21, 2017 2:10 pm

I use secondary monitor every day - same issue.
This looks like all native UI is too dark, but third party which use probably different ways to draw UI is okay..

ugly
Level 3
Level 3
Posts: 161
Joined: Thu Nov 24, 2016 9:17 pm

Re: Dark (oversaturated) UI elements, except nemo

Post by ugly » Sun Oct 22, 2017 1:36 pm

I think I noticed this too. It happened after installing a lot of updates on a PC that I don't use very often. It was about a week ago as well (but I hadn't run updates in about a month).

I'll post back with some detailed more info later. Off the top of my head, it is a Kaby Lake Intel processor using the on-board graphics. I don't remember the updates that installed, but there were some video-related updates.

pablo89pl
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Fri Oct 20, 2017 3:24 pm

Re: Dark (oversaturated) UI elements, except nemo

Post by pablo89pl » Sun Oct 22, 2017 2:30 pm

i have latitude e7440, haswell i7 4600u, intel hd 4400 I believe - if this matter

ugly
Level 3
Level 3
Posts: 161
Joined: Thu Nov 24, 2016 9:17 pm

Re: Dark (oversaturated) UI elements, except nemo

Post by ugly » Mon Oct 23, 2017 5:19 pm

Here's my results from inxi -FxzG

Code: Select all

System:    Host: media-ZBOX Kernel: 4.11.0-14-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.4.6 (Gtk 2.24.30) Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine:   Mobo: ZOTAC model: ZBOX-CI527/CI547 v: XX
           Bios: American Megatrends v: B331P205 date: 03/15/2017
CPU:       Dual core Intel Core i3-7100U (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9600
           clock speeds: max: 2400 MHz 1: 817 MHz 2: 499 MHz 3: 499 MHz
           4: 1768 MHz
Graphics:  Card: Intel Device 5916 bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 driver: N/A Resolution: 1920x1080
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 620 (Kaby Lake GT2)
           GLX Version: 3.0 Mesa 17.3.0-devel - padoka PPA Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel Device 9d71 driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.11.0-14-generic
Network:   Card-1: Intel Ethernet Connection I219-LM
           driver: e1000e v: 3.2.6-k bus-ID: 00:1f.6
           IF: enp0s31f6 state: down mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 01:00.0
           IF: enp1s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
           Card-3: Intel Wireless 3165 driver: iwlwifi bus-ID: 02:00.0
           IF: wlp2s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 480.1GB (5.2% used)
           ID-1: /dev/sda model: SanDisk_SDSSDA48 size: 480.1GB
Partition: ID-1: / size: 46G used: 10G (23%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: /home size: 387G used: 6.3G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
           ID-3: swap-1 size: 8.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 34.5C mobo: 29.8C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 202 Uptime: 5 min Memory: 849.5/7905.1MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35

ugly
Level 3
Level 3
Posts: 161
Joined: Thu Nov 24, 2016 9:17 pm

Re: Dark (oversaturated) UI elements, except nemo

Post by ugly » Mon Oct 23, 2017 5:39 pm

Just ran some updates again, and it seems back to normal.

pablo89pl
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Fri Oct 20, 2017 3:24 pm

Re: Dark (oversaturated) UI elements, except nemo

Post by pablo89pl » Tue Oct 24, 2017 10:55 am

ok, I updated also, and it works...
so one of following packages has been fixed:
Image

Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”