Screens blank after suspend or hibernate

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
w2xo
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Sun Apr 08, 2018 11:35 pm

Screens blank after suspend or hibernate

Post by w2xo » Mon Apr 09, 2018 12:03 am

After suspending or hibernating the system, both primary and secondary monitors show blank grey screens except any area that is changing, such as the time/date and the network connection (which happens after a long enough interval). This happened, apparently, after the latest kernel update or xorg update. The screens can be made to fill in by tapping the space bar and clicking the left mouse button, determined experimentally. If just the left mouse button is pushed and the mouse is moved, the screen will fill in in a rectangle above and to the left of the mouse cursor.

I am running Linux Mint 17.3 with Mate desktop
Here is the output of inxi -Fxz

System: Host: dellbox2 Kernel: 4.4.0-98-generic x86_64 (64 bit gcc: 4.8.4)
Desktop: MATE 1.12.0 (Gtk 3.10.8~8+qiana) Distro: Linux Mint 17.3 Rosa
Machine: System: Dell product: OptiPlex 380
Mobo: Dell model: 0HN7XN v: A01 Bios: Dell v: A03 date: 12/06/2010
CPU: Dual core Intel Core2 Duo E7500 (-MCP-) cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx) bmips: 11703
clock speeds: max: 2933 MHz 1: 1867 MHz 2: 2133 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV620 LE [Radeon HD 3450] bus-ID: 01:00.0
Display Server: X.Org 1.15.1 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@60.0hz, 1600x900@60.0hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV620 GLX Version: 3.0 Mesa 10.1.3 Direct Rendering: Yes
Audio: Card Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-98-generic
Network: Card: Broadcom NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe driver: tg3 v: 3.137 bus-ID: 02:00.0
IF: eth0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives: HDD Total Size: 2000.4GB (76.0% used) ID-1: /dev/sda model: ST2000DM001 size: 2000.4GB
Partition: ID-1: / size: 226G used: 212G (99%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 4.19GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 33.0C mobo: N/A gpu: 58.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 165 Uptime: 6:15 Memory: 1299.2/3885.1MB Init: Upstart runlevel: 2 Gcc sys: 4.8.4
Client: Shell (bash 4.3.111) inxi: 2.2.28

Shutting down the system and powering it back up will make the screens fill normally with background wallpaper.
Thanks for any suggestions.
--w2xo

Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”