[fixed, but not solved] RX460 graphic card New install NO SOUND

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Citizen229
Level 5
Level 5
Posts: 817
Joined: Fri Nov 04, 2016 12:09 pm
Location: NW Ohio

Re: RX460 graphic card New install NO SOUND

Post by Citizen229 » Fri Jul 13, 2018 5:25 pm

GLX Renderer: AMD Radeon RX 460 Graphics- tells me gpu graphics working
you first -F under open source drivers.----"GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD POLARIS11"
did you disable your intel chip graphics in the BIOS?
Folding@home Project
Team Linux Mint-76140
PM for info on how you can help. Or visit viewtopic.php?f=58&t=243792
Seeking GPU's, i5/7/9's , Ryzens.

newbi462
Level 2
Level 2
Posts: 92
Joined: Sun Dec 09, 2012 5:58 am

Re: RX460 graphic card New install NO SOUND

Post by newbi462 » Fri Jul 13, 2018 5:33 pm

No did not know that was a thing? New to turn off the "UEFI secure boot" crap.

I know how to get to the BIOS, any clue where the "disable your intel chip" setting might be in there? Let me reboot and look in the BIOS to see if I can find it, had to go to "exit" tab and disable the THIRD hidden "optimize for windows" to kill secure boot.
Last edited by newbi462 on Fri Jul 13, 2018 6:01 pm, edited 2 times in total.

Citizen229
Level 5
Level 5
Posts: 817
Joined: Fri Nov 04, 2016 12:09 pm
Location: NW Ohio

Re: RX460 graphic card New install NO SOUND

Post by Citizen229 » Fri Jul 13, 2018 5:35 pm

It should be labeled integrated graphics or onboard graphics. Some terminology as such.
Folding@home Project
Team Linux Mint-76140
PM for info on how you can help. Or visit viewtopic.php?f=58&t=243792
Seeking GPU's, i5/7/9's , Ryzens.

newbi462
Level 2
Level 2
Posts: 92
Joined: Sun Dec 09, 2012 5:58 am

Re: RX460 graphic card New install NO SOUND

Post by newbi462 » Fri Jul 13, 2018 6:03 pm

Ok under BIOS>devices>

VIDEO: turned off "auto" to be "PEG" (pci what not only). there was an "IG?" forget what the third letter was but talked about that option would not be there is the cpu did not support integrated graphics...

AUDIO: turned off onboard

results

Code: Select all

inxi -F
System:    Host: omega-box-l2 Kernel: 4.13.0-45-generic x86_64 (64 bit)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7  Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: LENOVO product: 10N0CTO1WW v: ThinkCentre M910x
           Mobo: LENOVO model: 310C v: SDK0J40697 WIN 3305122260902
           Bios: LENOVO v: M1AKT36A date: 04/20/2018
CPU:       Quad core Intel Core i7-7700T (-HT-MCP-) cache: 8192 KB 
           clock speeds: max: 3800 MHz 1: 3661 MHz 2: 3732 MHz 3: 3620 MHz
           4: 3605 MHz 5: 3781 MHz 6: 3765 MHz 7: 3758 MHz 8: 3735 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device 67ef
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: amdgpu (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: AMD Radeon RX 460 Graphics (POLARIS11 / DRM 3.18.0 / 4.13.0-45-generic, LLVM 6.0.0)
           GLX Version: 3.0 Mesa 18.0.5
Audio:     Card Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device aae0
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-45-generic
Network:   Card-1: Intel Ethernet Connection (2) I219-LM driver: e1000e
           IF: enp0s31f6 state: down mac: 6c:4b:90:63:d0:6a
           Card-2: Intel Device 24fd driver: iwlwifi
           IF: wlp4s0 state: up speed: N/A duplex: N/A mac: 7c:2a:31:7d:03:d9
Drives:    HDD Total Size: NA (-) ID-1: /dev/nvme0n1 model: N/A size: 512.1GB
           ID-2: /dev/nvme1n1 model: N/A size: 512.1GB
Partition: ID-1: / size: 24G used: 7.0G (32%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2
           ID-2: /home size: 413G used: 950M (1%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p4
           ID-3: swap-1 size: 35.80GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/nvme0n1p3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 47.0C mobo: N/A gpu: 49.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 251 Uptime: 0 min Memory: 606.2/32096.7MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35 
so the only card for sound and vid is the RX460: but the sound side of it is still pointed to a "snd_hda_intel" driver? Pretty sure that is the problem, but not sure what to do?

Citizen229
Level 5
Level 5
Posts: 817
Joined: Fri Nov 04, 2016 12:09 pm
Location: NW Ohio

Re: RX460 graphic card New install NO SOUND

Post by Citizen229 » Fri Jul 13, 2018 6:12 pm

Here is my audio

Code: Select all

  Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller
           driver: snd_hda_intel
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Kaveri HDMI/DP Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Card-3 NVIDIA GP106 High Def. Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-24-generic

snd_hda_intel is normal.

There stil is that link to try and after that I really have no clue. well atleast i got you the lastest video drivers :D
Folding@home Project
Team Linux Mint-76140
PM for info on how you can help. Or visit viewtopic.php?f=58&t=243792
Seeking GPU's, i5/7/9's , Ryzens.

newbi462
Level 2
Level 2
Posts: 92
Joined: Sun Dec 09, 2012 5:58 am

Re: RX460 graphic card New install NO SOUND

Post by newbi462 » Fri Jul 13, 2018 6:36 pm

Well, I was having no vid issues so not sure that helps, but thanks

Did the link

and did this one https://askubuntu.com/questions/405071/ ... dio#444559

STILL NO SOUND :evil: This is going to drive me nuts!!! I hope someone has a clue how to fix this

newbi462
Level 2
Level 2
Posts: 92
Joined: Sun Dec 09, 2012 5:58 am

Re: RX460 graphic card New install NO SOUND

Post by newbi462 » Sat Jul 14, 2018 1:10 am

OK another thread led me here
https://github.com/M-Bab/linux-kernel-amdgpu-binaries

it is off repo, but upgrading the kernel to that one fixed sound.

Citizen229
Level 5
Level 5
Posts: 817
Joined: Fri Nov 04, 2016 12:09 pm
Location: NW Ohio

Re: [fixed, but not solved] RX460 graphic card New install NO SOUND

Post by Citizen229 » Sat Jul 14, 2018 10:09 am

YAYA!
Folding@home Project
Team Linux Mint-76140
PM for info on how you can help. Or visit viewtopic.php?f=58&t=243792
Seeking GPU's, i5/7/9's , Ryzens.

Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”