Raden RX470 on Linux Mint 19

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
cosmin1981
Level 1
Level 1
Posts: 3
Joined: Sun Jun 03, 2018 12:27 pm

Raden RX470 on Linux Mint 19

Post by cosmin1981 » Sun Aug 05, 2018 7:10 am

hi everyone!

i have a system with the following specs:
CPU: i7-6700
MB: Asus Z170 ProGaming
Video: Raden RX470 OC 4 GB DDR5 (i never used the OC function...never needed it)
RAM: 16 GB DDR4
HDD 1: 2 TB Seagate
HDD 2: 8 TB RedWolf (who said size doesnt matter? :P)
LCD: 23.8 LG
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anyways, the first HDD is linux exclusive, and the 2nd is windows exclusive.

On the first HDD, i have Linux Mint 19 and Ubuntu 18.04 Bionic Beaver, both up to date today (August 5th 2018).

On Both linuxes - tara is based off bionic beaver ! - have he amdgpu installed, which btw, instelled fast and easy with no errors, and only a restart required.

My command:
uname -a
Returns
Linux sith 4.15.0-29-generic #31-Ubuntu SMP Tue Jul 17 15:39:52 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
(yeah..i named my linux, sith :D )

There are several "paper cuts" to report:
Paper cut 1) Unlike Mint 18, in Mint 19, if i go into System Settings --> Administration --> Driver Manager (requires credentials), it says "No proprietary drivers are in use"

However, using the command:

Code: Select all

lspci -nnk | grep -i vga -A3 | grep 'in use'
i get:

Code: Select all

kernel driver [b]in use[/b]:  amdgpu   
Yes, the "in use" is bolded and red.

Also, using:
lshw -c video
Returns:
*-display
description: VGA compatible controller
product: Ellesmere [Radeon RX 470/480]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: cf
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=amdgpu latency=0
resources: irq:134 memory:e0000000-efffffff memory:f0000000-f01fffff ioport:e000(size=256) memory:f7e00000-f7e3ffff memory:c0000-dffff
Also, using:
inxi -G
Returns:
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Ellesmere [Radeon RX 470/480]
Display Server: X.Org 1.19.6
drivers: amdgpu (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 470 Graphics
version: 4.6.13529 18.20.2.15
So...why does my GUI Administration/ Driver says "no proprietary drivers in use" ?

Papercut 2) To be honest, i looove Mint 19! Always loved it! Feels like i have ssd instead of HDD !
Even loads of windows apps run just fine (including games aka Blizzard Titles).

But...after installing the amdgpu above, SOMETIMES, at totally random intervals, the screen flickers for like 1/10th of a second...barely noticable, but still annoying!
It can be at 10 min, or at 30 min ...or i might never notice it in a session of several hours of speding time at my PC !

Same symptoms i noticed on ubuntu 18.04, bionic beaver ! Except in ubuntu it seems to happen somewhat more often than in Mint (or maybe its my subjective feeling) !

Anyone have any ideas how to stop those flickerings?

Chemical_Ali
Level 2
Level 2
Posts: 55
Joined: Wed Jun 05, 2013 9:27 am

Re: Raden RX470 on Linux Mint 19

Post by Chemical_Ali » Mon Aug 06, 2018 4:55 am

I just installed an rx 580. Everything appears to work well, except for the damn fans, which are constantly running at full speed. Anyway, I also had an annoying flicker. I managed to resolve it by editing the grub boot parameter; changed RUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="" to GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash amdgpu.dc=0"

https://askubuntu.com/questions/1029517 ... e-to-18-04

I hope this helps.

Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”