[SOLVED] No Intel Graphics Driver with Mint 19

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
User avatar
JerryF
Level 9
Level 9
Posts: 2907
Joined: Mon Jun 08, 2015 1:23 pm
Location: Rhode Island, USA

[SOLVED] No Intel Graphics Driver with Mint 19

Post by JerryF » Mon Aug 13, 2018 6:04 pm

Hello all,

Eventually, looking to do a fresh install to go from 18.3 to 19.

I can run a live USB of 19 but I notice that the graphics driver is set as modesetting instead of intel.

Here are the inxi results from 18.3 (installed):

Code: Select all

$ inxi -Fxz
System:    Host: HP-EliteBook-8460p Kernel: 4.4.0-122-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: Hewlett-Packard (portable) product: HP EliteBook 8460p v: A0001D02
           Mobo: Hewlett-Packard model: 161C v: KBC Version 97.4E
           Bios: Hewlett-Packard v: 68SCF Ver. F.65 date: 04/06/2017
CPU:       Dual core Intel Core i5-2520M (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9976
           clock speeds: max: 3200 MHz 1: 808 MHz 2: 805 MHz 3: 895 MHz 4: 802 MHz
Graphics:  Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1600x900@59.90hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Mobile GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.4 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-122-generic
Network:   Card-1: Intel 82579LM Gigabit Network Connection driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus-ID: 00:19.0
           IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
           Card-2: Intel Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] driver: iwlwifi bus-ID: 24:00.0
           IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (73.5% used) ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HTS72323 size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 20G used: 14G (74%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: /home size: 266G used: 198G (79%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
           ID-3: swap-1 size: 8.59GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 54.0C mobo: 0.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 234 Uptime: 2 min Memory: 729.5/7893.0MB Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35 
inxi results of 19 (live):

Code: Select all

$ inxi -Fxz
System:    Host: mint Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.8 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8460p v: A0001D02 serial: N/A
           Mobo: Hewlett-Packard model: 161C v: KBC Version 97.4E serial: N/A
           BIOS: Hewlett-Packard v: 68SCF Ver. F.65 date: 04/06/2017
Battery    BAT0: charge: 43.0 Wh 99.4% condition: 43.3/43.3 Wh (100%) model: Hewlett-Packard Primary status: N/A
CPU:       Dual core Intel Core i5-2520M (-MT-MCP-) arch: Sandy Bridge rev.7 cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9978
           clock speeds: max: 3200 MHz 1: 798 MHz 2: 798 MHz 3: 798 MHz 4: 798 MHz
Graphics:  Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1600x900@59.90hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Mobile version: 3.3 Mesa 18.0.0-rc5 Direct Render: Yes
Audio:     Card Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-20-generic
Network:   Card-1: Intel 82579LM Gigabit Network Connection driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus-ID: 00:19.0
           IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
           Card-2: Intel Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] driver: iwlwifi bus-ID: 24:00.0
           IF: wlo1 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 335.4GB (3.6% used)
           ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HTS72323 size: 320.1GB temp: 0C
           ID-2: USB /dev/sdb model: Ultra_USB_3.0 size: 15.4GB temp: 0C
Partition: ID-1: / size: 3.9G used: 29M (1%) fs: overlay dev: N/A
           ID-2: swap-1 size: 8.59GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 52.0C mobo: 0.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 203 Uptime: 1 min Memory: 623.0/7886.6MB Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 
What do I do to get an intel driver when I install 19?

Thank you.
Last edited by JerryF on Tue Aug 14, 2018 8:04 am, edited 1 time in total.
IF your problem has been solved, please edit your original post and add [SOLVED] to the beginning of the Subject Line. It helps other members.

gm10
Level 9
Level 9
Posts: 2773
Joined: Thu Jun 21, 2018 5:11 pm

Re: No Intel Graphics Driver with Mint 19

Post by gm10 » Mon Aug 13, 2018 6:24 pm

modesetting is the best driver for your chip, there's nothing to change.

User avatar
Joe2Shoe
Level 4
Level 4
Posts: 331
Joined: Wed Oct 18, 2017 8:12 pm
Location: Ozone

Re: No Intel Graphics Driver with Mint 19

Post by Joe2Shoe » Mon Aug 13, 2018 6:24 pm

I have 2 3 and 5 year old Intel i5 and i7 laptops with LM19 Cinnamon 64-bit and Intel GPUs, which work fine doing a clean install.
Both of those PCs are using the "modesetting" driver and all is well.
"Tolerance is the refuge of men without conviction."
"Common sense is not so common" - Voltaire

User avatar
JerryF
Level 9
Level 9
Posts: 2907
Joined: Mon Jun 08, 2015 1:23 pm
Location: Rhode Island, USA

Re: No Intel Graphics Driver with Mint 19

Post by JerryF » Mon Aug 13, 2018 6:34 pm

Great! Thanks for the replies. I thought I'd need to install something.
IF your problem has been solved, please edit your original post and add [SOLVED] to the beginning of the Subject Line. It helps other members.

Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”