{SOLVED] Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
80s_Fan
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Dec 14, 2018 9:11 pm

{SOLVED] Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Post by 80s_Fan »

Hey guys...
I've read other topics on this and tried a few of the solutions... none worked. So the quick story:

Got a laptop, put mint on it, yay. Works great. Noticed laptop has displayport. Wanted to see if I could use a displayport to hdmi cable to get a huge image on my 4k hdtv. I plugged cable into laptop, other end into hdtv hdmi slot. No image. Swiched hdmi slots. No image.

I dunno if it's a driver-thing going on or what. The laptop image is fine on the laptop screen. 4k tv image for cable tv and PS4 are fine. The displayport to hdmi cable is new, just got it in the mail.

I'm running Linux Mint 19 (tara). The HDTV is a 4k Hisense H8C 50inch tv. Laptop is HP Zbook 15 (G1 I think) and has that hybrid grafx thing going on... nvidia/intel. If anyone needs more info please do ask!
Last edited by 80s_Fan on Fri Jan 03, 2020 6:47 pm, edited 1 time in total.
User avatar
WharfRat
Level 21
Level 21
Posts: 13909
Joined: Thu Apr 07, 2011 8:15 pm

Re: Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Post by WharfRat »

Did you try shutting down the laptop and restarting it with the HDMI cable connected :?
ImageImage
80s_Fan
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Dec 14, 2018 9:11 pm

Re: Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Post by 80s_Fan »

Yep, I tried that. It seems as if the laptop isn't even putting out the signal from the display port to the tv. Could be a driver issue? I have the intel/nvidia hybrid thing going on, but when I switch to each one... the control panels for each grafx chip has no setting for a dual monitor at all. No settings at all, period! No anisotropic filtering, no vsync, no options for anything.
80s_Fan
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Dec 14, 2018 9:11 pm

Re: Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Post by 80s_Fan »

OK, as I thought... I rebooted, went into bios, selected my other SSD with Win7 on it. I had a hunch the tv would bring in the picture. I booted into win7 and saw that the nvidia card was now selected on its own in the win7 taskbar (icon was now visible). Not the intel icon and I always leave it on intel enabled. Win7 detected the displayport cable and auto enabled the nvidia chip. I looked at the tv and sure enough... my laptop was displaying on it.

So it's a driver issue. My win7 setup has the nvidia driver program to let me set up all the goodies. ANisotropic, all the other settings. My Linux setup just has the official nvidia driver (via the driver update program in mint). Is there an nvidia control panel for Linux too? That seems to be what im missing! I apparently have the driver and not the whole suite/panel program. I need to do some research here lol
User avatar
roblm
Level 12
Level 12
Posts: 4458
Joined: Sun Feb 24, 2013 2:41 pm

Re: Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Post by roblm »

If you’re seeing this below when you open Nvidia Settings, after selecting the Nvidia GPU, then the Nvidia driver is not loading.

nvidia-settings prime-profiles-empty.png

Open the Terminal, use this command and copy the output: inxi -SMCGx; xrandr --verbose; mokutil --sb-state; ls /lib/modprobe.d

Open the Mint Forum reply window and select </> at the top. Press Ctrl+V to paste the copied lines into a code display window.
Last edited by roblm on Tue Aug 27, 2019 2:06 pm, edited 1 time in total.
80s_Fan
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Dec 14, 2018 9:11 pm

Re: Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Post by 80s_Fan »

Ok, I've been busy but finally back to look into this. So I installed a few different drivers, after which mint said I was running in software render mode. Weird. But the nvidia control panel NOW works! I tried viewing my laptop screen on my hdtv again... and I'm seeing the desktop wallpaper. Nothing more. No linux mint bar at the bottom, no mouse cursor, no deskop icons, just a background. Laptop image is fine, hdtv just show background.

Anyone wanna take a poke at this?!
RIH
Level 5
Level 5
Posts: 752
Joined: Sat Aug 22, 2015 3:47 am

Re: Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Post by RIH »

I think that you need to go into Settings - Monitor
& tell Mint what you want there.
Currently it seems that the TV is set up as an extension of the Monitor.
If what you want is to Mirror (be the same image as) the Monitor you need to tell it so there..
80s_Fan
Level 2
Level 2
Posts: 65
Joined: Fri Dec 14, 2018 9:11 pm

Re: Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Post by 80s_Fan »

RIH wrote:
Mon Aug 26, 2019 10:56 pm
I think that you need to go into Settings - Monitor
& tell Mint what you want there.
Currently it seems that the TV is set up as an extension of the Monitor.
If what you want is to Mirror (be the same image as) the Monitor you need to tell it so there..
Yes! it worked! I guess Windows 7 just does this automatically because there's no issue with nvidia drivers/control panel on Win7. However, problem half-solved.

I still have the weird issue of installing a different driver (via driver manager and using a different ppa). If I try to install a newer driver, it removes the nvidia control panel options. If I keep trying to install a driver listed, it gives an error about removing something then installs the driver any way and I get panel options back. But now that I've got panel options back (anti aliasing, yada yada, all that)... I get a notice on startup. That I'm running in software render mode? I guess it's not a huge deal, I dunno? How can I get it to not run in software mode? Keep in mind it's a hybrid setup in this laptop... intel integrated gpu with nvidia K2100M gpu and the laptop switches between the 2 chips on the fly depending on if an app needs more gpu power or not. But the laptop always, even under win7, switches to nvidia gpu when mirroring the screen on my hdtv.

So, install newer driver = get control panel back
Go back to other/any driver = control panel gone but no more sodtware render mode message
blkstph
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Fri Jan 03, 2020 4:02 pm

Re: Can't get image to my HDTV as 2nd monitor

Post by blkstph »

This is still an open issue - although it appears to be close to resolution (no pun intended). I am 19.2 on a Lenovo E570 with HDMI to an old Sony TV -- so it spans a wide variety of hardware, if not all, and should be easy to reproduce. I encountered the usual background only problem, but noticed I could occasionally get other things to pop up, but not the full desktop mirror.

I followed the "mirror" instruction which apparently resolved the issue for the other user. 1st suggestion: the default should have mirroring turned on -- and the trick should be easier to find, although I eventually found it. I clicked the "mirror" option and applied it...

And at first it appeared to work. After a few minutes of idle time, though, the remote monitor departed from the laptop screen. The laptop now shows the normal desktop while the remote is showing the background with a small green box saying "Sony 72" HDMI-1" in the upper left corner, while the middle of the screen shows the "System Settings" box from (Desktop->Hardware->Display, which took me a little while to find as it requires scrolling down).

Hmm. Snooping at the remote display I notice the "mirror" switch is turned off again (I had applied it). So....I went through the drill again and this time it appears to be holding! The borders are clipping the menu choices but I expect that is a monitor issue I can hopefully adjust after looking around a bit more.

I think my only significant suggestion is to default "mirror" to on and see if the hardware controls can be made a little easier to find in some future update.

PS.
I was going to make my first comment here a big "thank you!" to the Mint team for helping me escape Windows hell ahead of the forced Win7->Win10 sheep skinning. Honestly, windows looks like a wasteland now compared to the huge number of choices -- and VASTLY better security -- on Mint by default! I used to wonder why so many people raised in a ghetto chose to stay in the ghetto in adulthood. Anyway, it feels nice to be free -- and great to have the Mint community around! THANK YOU!
Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”