No sound throught HDMI cable to monitor

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this
Post Reply
_flamey18
Level 1
Level 1
Posts: 1
Joined: Tue Sep 03, 2019 4:34 am

No sound throught HDMI cable to monitor

Post by _flamey18 » Tue Sep 03, 2019 5:02 am

Hello!
My OS(latest linux mint version,64 bit) refuses to detect my HDMI sound output from my GPU to monitor.
I already tried a few fixes but no success.
Here are some information about my PC:

inxi -Fxz output

Code: Select all

System:
  Host: flamey18-B450M-DS3H Kernel: 5.0.0-27-generic x86_64 bits: 64 
  compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.3 
  Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:
  Type: Desktop System: Gigabyte product: B450M DS3H v: N/A serial: <filter> 
  Mobo: Gigabyte model: B450M DS3H-CF v: x.x serial: <filter> 
  UEFI: American Megatrends v: F4 date: 01/25/2019 
CPU:
  Topology: Quad Core model: AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics 
  bits: 64 type: MT MCP arch: Zen L2 cache: 2048 KiB 
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm 
  bogomips: 57493 
  Speed: 1467 MHz min/max: 1600/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1505 2: 1542 
  3: 1479 4: 1474 5: 1562 6: 1562 7: 1467 8: 1505 
Graphics:
  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X] 
  vendor: Sapphire Limited driver: amdgpu v: 5.0.73 bus ID: 01:00.0 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: amdgpu unloaded: modesetting 
  resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: Radeon RX 570 Series 
  v: 4.6.13572 Core Profile Context 5.0.73 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 580] vendor: Sapphire Limited 
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1 
  Device-2: AMD vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel 
  bus ID: 08:00.6 
  Sound Server: ALSA v: k5.0.0-27-generic 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel port: e000 bus ID: 05:00.0 
  IF: enp5s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:
  Local Storage: total: 1.14 TiB used: 18.56 GiB (1.6%) 
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: A-Data model: SX8200PNP size: 238.47 GiB 
  ID-2: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10EZEX-08WN4A0 
  size: 931.51 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 54.79 GiB used: 18.53 GiB (33.8%) fs: ext4 
  dev: /dev/nvme0n1p5 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.0 C mobo: N/A 
Use of uninitialized value $val2 in string eq at /usr/bin/inxi line 5759.
Use of uninitialized value $val2 in split at /usr/bin/inxi line 5764.
Use of uninitialized value $val2 in concatenation (.) or string at /usr/bin/inxi line 5766.
Use of uninitialized value $val2 in concatenation (.) or string at /usr/bin/inxi line 5767.
Use of uninitialized value $val2 in concatenation (.) or string at /usr/bin/inxi line 5768.
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: fan: 1289 
Info:
  Processes: 253 Uptime: 16m Memory: 15.67 GiB used: 1.71 GiB (10.9%) 
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.4.0 Shell: bash v: 4.4.20 
  inxi: 3.0.32 
pacmd list-sinks

Code: Select all

2 sink(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_01_00.1.hdmi-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE 
	priority: 9030
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
	        balance 0,00
	base volume: 65536 / 100% / 0,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0,00 ms
	max request: 0 KiB
	max rewind: 0 KiB
	monitor source: 0
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0,00 ms; range is 0,50 .. 371,52 ms
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_01_00.1>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "HDMI 0"
		alsa.id = "HDMI 0"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "3"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA ATI HDMI"
		alsa.long_card_name = "HDA ATI HDMI at 0xfe960000 irq 80"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:01:00.1"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:01.1/0000:01:00.1/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1002"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]"
		device.product.id = "aaf0"
		device.product.name = "Ellesmere [Radeon RX 580]"
		device.string = "hdmi:0"
		device.buffering.buffer_size = "65536"
		device.buffering.fragment_size = "32768"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "hdmi-stereo"
		device.profile.description = "Digital Stereo (HDMI)"
		device.description = "Ellesmere [Radeon RX 580] Digital Stereo (HDMI)"
		alsa.mixer_name = "ATI R6xx HDMI"
		alsa.components = "HDA:1002aa01,00aa0100,00100700"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
	active port: <hdmi-output-0>
  * index: 1
	name: <alsa_output.pci-0000_08_00.6.iec958-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: RUNNING
	suspend cause: 
	priority: 9038
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
	        balance 0,00
	base volume: 65536 / 100% / 0,00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 21,68 ms
	max request: 4 KiB
	max rewind: 64 KiB
	monitor source: 1
	sample spec: s16le 2ch 48000Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 1
	linked by: 1
	configured latency: 25,00 ms; range is 0,50 .. 341,33 ms
	card: 1 <alsa_card.pci-0000_08_00.6>
	module: 8
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "ALC887-VD Digital"
		alsa.id = "ALC887-VD Digital"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "1"
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
		alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xfe400000 irq 81"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:08:00.6"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:08:00.6/sound/card1"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1022"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
		device.product.id = "15e3"
		device.string = "iec958:1"
		device.buffering.buffer_size = "65536"
		device.buffering.fragment_size = "32768"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "iec958-stereo"
		device.profile.description = "Digital Stereo (IEC958)"
		device.description = "HD-Audio Generic Digital Stereo (IEC958)"
		alsa.mixer_name = "Realtek ALC887-VD"
		alsa.components = "HDA:10ec0887,1458a182,00100302"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		iec958-stereo-output: Digital Output (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
	active port: <iec958-stereo-output>
and pacmd list-cards

Code: Select all

2 card(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_card.pci-0000_01_00.1>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 7
	properties:
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA ATI HDMI"
		alsa.long_card_name = "HDA ATI HDMI at 0xfe960000 irq 80"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:01:00.1"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:01.1/0000:01:00.1/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1002"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]"
		device.product.id = "aaf0"
		device.product.name = "Ellesmere [Radeon RX 580]"
		device.string = "0"
		device.description = "Ellesmere [Radeon RX 580]"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (priority 5400, available: no)
		output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output (priority 300, available: no)
		output:hdmi-surround71: Digital Surround 7.1 (HDMI) Output (priority 300, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra1: Digital Stereo (HDMI 2) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra1: Digital Surround 5.1 (HDMI 2) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra1: Digital Surround 7.1 (HDMI 2) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra2: Digital Stereo (HDMI 3) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra2: Digital Surround 5.1 (HDMI 3) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra2: Digital Surround 7.1 (HDMI 3) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra3: Digital Stereo (HDMI 4) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra3: Digital Surround 5.1 (HDMI 4) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra3: Digital Surround 7.1 (HDMI 4) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra4: Digital Stereo (HDMI 5) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra4: Digital Surround 5.1 (HDMI 5) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra4: Digital Surround 7.1 (HDMI 5) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-stereo-extra5: Digital Stereo (HDMI 6) Output (priority 5200, available: no)
		output:hdmi-surround-extra5: Digital Surround 5.1 (HDMI 6) Output (priority 100, available: no)
		output:hdmi-surround71-extra5: Digital Surround 7.1 (HDMI 6) Output (priority 100, available: no)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:hdmi-stereo>
	sinks:
		alsa_output.pci-0000_01_00.1.hdmi-stereo/#0: Ellesmere [Radeon RX 580] Digital Stereo (HDMI)
	sources:
		alsa_output.pci-0000_01_00.1.hdmi-stereo.monitor/#0: Monitor of Ellesmere [Radeon RX 580] Digital Stereo (HDMI)
	ports:
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-1: HDMI / DisplayPort 2 (priority 5800, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-2: HDMI / DisplayPort 3 (priority 5700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-3: HDMI / DisplayPort 4 (priority 5600, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-4: HDMI / DisplayPort 5 (priority 5500, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
		hdmi-output-5: HDMI / DisplayPort 6 (priority 5400, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
    index: 1
	name: <alsa_card.pci-0000_08_00.6>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 8
	properties:
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "HD-Audio Generic"
		alsa.long_card_name = "HD-Audio Generic at 0xfe400000 irq 81"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:08:00.6"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:08:00.6/sound/card1"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "1022"
		device.vendor.name = "Advanced Micro Devices, Inc. [AMD]"
		device.product.id = "15e3"
		device.string = "1"
		device.description = "HD-Audio Generic"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 60, available: no)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 6000, available: no)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 6060, available: no)
		output:iec958-stereo: Digital Stereo (IEC958) Output (priority 5500, available: unknown)
		output:iec958-stereo+input:analog-stereo: Digital Stereo (IEC958) Output + Analog Stereo Input (priority 5560, available: unknown)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:iec958-stereo+input:analog-stereo>
	sinks:
		alsa_output.pci-0000_08_00.6.iec958-stereo/#1: HD-Audio Generic Digital Stereo (IEC958)
	sources:
		alsa_output.pci-0000_08_00.6.iec958-stereo.monitor/#1: Monitor of HD-Audio Generic Digital Stereo (IEC958)
		alsa_input.pci-0000_08_00.6.analog-stereo/#2: HD-Audio Generic Analog Stereo
	ports:
		analog-input-front-mic: Front Microphone (priority 8500, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-rear-mic: Rear Microphone (priority 8200, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-linein: Line In (priority 8100, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
		analog-output-lineout: Line Out (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
		iec958-stereo-output: Digital Output (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				
If it helps I dual boot Linux mint with Windows 10,I have a UEFI device with CSM enabled,also I tried with both amdgpu-pro installed and not installed and same result.
Same for doing this command:

Code: Select all

pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
It only makes pavucontol only says all the HDMI profiles aren't available bechause they are unplugged(the image is in the atachments).

Thanks in advance!
Attachments
Volume Control_001.png

User avatar
Spearmint2
Level 16
Level 16
Posts: 6283
Joined: Sat May 04, 2013 1:41 pm
Location: Maryland, USA

Re: No sound throught HDMI cable to monitor

Post by Spearmint2 » Tue Sep 03, 2019 6:13 am

Probably because you are using an intel sound driver with an AMD video/sound card.
All things go better with Mint. Mint julep, mint jelly, mint gum, candy mints, pillow mints, peppermint, chocolate mints, spearmint,....

Post Reply

Return to “Graphics Cards & Monitors”