How much RAM does your Mint system use?

Chat about anything related to Linux Mint
benali72
Level 4
Level 4
Posts: 225
Joined: Sat Mar 23, 2013 11:49 am

How much RAM does your Mint system use?

Post by benali72 »

How much RAM does your Mint system use?

I'm curious of much real memory everyone here uses when running Mint and their typical applications. I run 32-bit Mint 17 and my system rarely uses a full gig of real ram. And it never uses more than a tiny sliver of swap.

In typical use, I run firefox (with several tabs open), an HTML editor, a text editor, a terminal window, and the caja file manager.

Would some kind folk here like to share their memory use stats?

Thanks.

User avatar
z31fanatic
Level 5
Level 5
Posts: 905
Joined: Sat Feb 14, 2015 5:25 pm
Location: Pennsylvania

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by z31fanatic »

4 tabs on Chrome and nothing else, it's 1.2gb. Chrome is a memory hog. I don't worry though, I have 16GB of RAM on this machine.

User avatar
Pierre
Level 19
Level 19
Posts: 9621
Joined: Fri Sep 05, 2008 5:33 am
Location: Perth, AU.

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by Pierre »

depends on what you are doing - of course.

this PC has just 1Gb ram :shock:
- MInt 13 Mate :arrow:
- with FF & four tabs open - it's just 370Mb in use / 3Mb /swap
- with FF & five tabs & Loo running a spreadsheet - it's 405Mb in use
throw in Opera & it's now 480Mb in use
add in Loo with another file & it;s now 490Mb in use

But: Gimp really needs the RAM . ..
so - that's *not* on this PC :(

and on idle - with nothing running, but the O/S - it's a mere 205Mb/
Image
Please edit your original post title to include [SOLVED] - when your problem is solved!
and DO LOOK at those Unanswered Topics - - you may be able to answer some!.

1.618
Level 5
Level 5
Posts: 588
Joined: Fri Jun 06, 2014 9:22 am
Location: Surfing a multidimensional wave of celestial intent
Contact:

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by 1.618 »

I only have a paltry 4Gig on this box using mint 17 mate,

banshee/system monitor and firefox to post this it says 589.9Mib
Sitting idle after boot it says 303 Mib
4 seperate firefox instances (not tabs) banshee and system monitor says 625.8 Mib
4firefox instances, 1 streaming from youtube, gimp,banshee,torbrowser,klotski,mahjong, caja,image veiwer and system monitor it syas 924Mib :-)

and no swap at all with any of those

niowluka
Level 5
Level 5
Posts: 729
Joined: Tue May 27, 2014 6:28 pm
Location: Krakow, Poland

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by niowluka »

Typically mine uses 0.9 - 1.5G, depending on what's running in the background, etc. Most I ever see is 2 - 2.5G, unless I'm running a VM.
Mint 17 Openbox (MATE) 64bit | Linux 4.1.6 (Vanilla)

Gigabyte GA-880GA-UD3H | AMD Phenom II X4 965 3.4Ghz | G.Skill 8GB DDR3-1600 RipjawsX, F3-12800CL8D-8GBXM | MSI R7 260X 2048 MB GDDR5 OC

User avatar
Flemur
Level 17
Level 17
Posts: 7643
Joined: Mon Aug 20, 2012 9:41 pm
Location: Potemkin Village

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by Flemur »

About 110Meg at boot, now:

Code: Select all

  7.3 MiB +  42.0 KiB =   7.4 MiB	dhclient
  5.5 MiB +   4.9 MiB =  10.4 MiB	lxterminal
 49.2 MiB +   1.4 MiB =  50.6 MiB	Xorg
284.0 MiB +   5.7 MiB = 289.8 MiB	iceweasel **
---------------------------------
                        406.4 MiB
** 4 tabs still open, about 20 tabs closed.
Please edit your original post title to include [SOLVED] if/when it is solved!
Your data and OS are backed up....right?

User avatar
dXTC
Level 4
Level 4
Posts: 202
Joined: Fri Dec 26, 2014 3:19 pm
Location: Closer to the Derby than I care to admit

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by dXTC »

Flemur wrote:About 110Meg at boot, now:

Code: Select all

  7.3 MiB +  42.0 KiB =   7.4 MiB	dhclient
  5.5 MiB +   4.9 MiB =  10.4 MiB	lxterminal
 49.2 MiB +   1.4 MiB =  50.6 MiB	Xorg
284.0 MiB +   5.7 MiB = 289.8 MiB	iceweasel **
---------------------------------
                        406.4 MiB
** 4 tabs still open, about 20 tabs closed.
(raises hand)
Quick question from a noob: Did you get this from a Terminal command, and if so, what is it? I like the details.
dXTC
-----
IT oldie, Linux newbie, and all-around goofy fellow.

User avatar
phd21
Level 19
Level 19
Posts: 9550
Joined: Thu Jan 09, 2014 9:42 pm
Location: Florida

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by phd21 »

benali72 wrote:How much RAM does your Mint system use?

I'm curious of much real memory everyone here uses when running Mint and their typical applications. I run 32-bit Mint 17 and my system rarely uses a full gig of real ram. And it never uses more than a tiny sliver of swap.

In typical use, I run firefox (with several tabs open), an HTML editor, a text editor, a terminal window, and the caja file manager.

Would some kind folk here like to share their memory use stats?

Thanks.
Hi benali72,

Good Interesting question. I'm using Linux Mint 17.1 KDE Rebecca 32-bit with only 2gb Ram on older hardware, see my signature line. Right now, I have a fully loaded LM 17.1 KDE system with desktop Weather app (my-weather-indicator), Fortune Cookies (fortunoid Quotes), various hardware sensors, GKrellm desktop sensors, MySql server, and Firefox with 16 open tabs using lots of plugins and extensions, including Google Talk, etc...

Ram in use now is 1257 mb and 754 mb free, around 450-500 mb right after booting up before starting FireFox, cpu usage at boot is 0-4%, and 20-25% now - according to the cool GKrellm desktop sensors. Obviously, when you run something else these figures jump around, then settle back down, but that's normal.
Phd21: Mint 19.2 Cinnamon & xKDE (Xfce) & KDE Neon 64-bit Awesome OS's, Ancient Dell OptiPlex 780 Core2Duo E8400 3GHz,4gb Ram, 256gb SDD, only Intel 4 Graphics. Why I use KDE?:https://opensource.com/life/15/4/9-reasons-to-use-kde

User avatar
r00t
Level 3
Level 3
Posts: 184
Joined: Sun Mar 30, 2014 11:00 pm

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by r00t »

free -m tells me that I'm using just over 1GB of RAM. I'm running VLC (playing a 10-hour long video), connected through a bouncer to 3 IRC networks (27 channels total) with major activity in most. I'm also running firefox with a few tabs open. From past experience, I know that VLC is the biggest RAM gobbler :)

EDIT: I use the 64-bit version (forgot to add that in the first time)
Please add [SOLVED] to the beginning of your topic header if your question has been solved. This helps those who have a similar problem look for a solution.

User avatar
xfrank
Level 5
Level 5
Posts: 608
Joined: Sat Nov 24, 2012 6:09 pm
Location: Mexico City
Contact:

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by xfrank »

1,1 GB with 4 Firefox tabs open. But I have all my temporary/log files in tmpfs (in RAM). I never saw my RAM usage close or over 2GB (and I have 8GB).
My Mint is LMDE Mate.
Active Distros in my computers: LM19.3 (Mate,Xfce); MXLinux (Xfce); SparkyLinux (Xfce); Manjaro (Xfce)

benali72
Level 4
Level 4
Posts: 225
Joined: Sat Mar 23, 2013 11:49 am

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by benali72 »

Thanks for the responses. Interesting points I've learned here --

* Apps like Virtual Machines and Gimp eat up some ram, maybe Chrome too with some tabs open
* A heavier Mint GUI requires more ram (probably one reason my system consistently uses under 1 gig is that I run Mint with XFCE)
* 64 bit version Mint eats a little more ram than 32 bit version

Thanks.

DeMus
Level 6
Level 6
Posts: 1029
Joined: Sat Aug 15, 2009 5:11 pm

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by DeMus »

4.8GB out of 16GB real ram and another 25GB of swap space
I wish it would use more, I have paid for it and I want Mint to use it to make my computer even faster. Put everything in ram, well, everything I normally use, and so it is there whenever I should need it.
Last edited by DeMus on Sun Mar 08, 2015 10:13 am, edited 2 times in total.

User avatar
Flemur
Level 17
Level 17
Posts: 7643
Joined: Mon Aug 20, 2012 9:41 pm
Location: Potemkin Village

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by Flemur »

A heavier Mint GUI requires more ram (probably one reason my system consistently uses under 1 gig is that I run Mint with XFCE)

Yup. Mint 17.1 KDE used about 500M at boot, M17 fluxbox system slightly less than 100M, with fluxbox itself usually using around 5M.
Please edit your original post title to include [SOLVED] if/when it is solved!
Your data and OS are backed up....right?

benali72
Level 4
Level 4
Posts: 225
Joined: Sat Mar 23, 2013 11:49 am

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by benali72 »

DeMus, are you looking at the GUI ram usage statistics provided by the System Monitor?

If so, the ram usage number it provides does not include ram used for buffering.

For example, on my system right now System Monitor tells me I'm using 625 Meg of memory and no swap at all.

But if I issue free -m to the command line, I find the system uses an additional 1.1 gig of ram for buffering.

I bring this up because perhaps your system is using more ram than it looked like because of buffering?

Just an idea. Perhaps you already knew this. Cheers.

1.618
Level 5
Level 5
Posts: 588
Joined: Fri Jun 06, 2014 9:22 am
Location: Surfing a multidimensional wave of celestial intent
Contact:

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by 1.618 »

On an old laptop i installed mint 17 mate on for a neighbour,

bios says 2008
2.00GHz
1.5g ram

after boot, 177.4 Mib
banshee, 4 firefox instances, system monitor 510 mib
banshee, 4 firefox instances (1 streaming from youtube) gimp, klotski, mahjong, torbrowser, caja, image veiwer, system monitor 757.4mib

no swap with any of those. :-)

User avatar
xenopeek
Level 24
Level 24
Posts: 24283
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by xenopeek »

I wonder what the cutoff amount of RAM is where below it you are proud of your OS using as little RAM as possible and where above it you'd instead be heartened to see your OS using as much of your RAM as possible to optimize its performance?

I think for me it's around 4 GB. Below that I'd be counting bytes of RAM like a miser but above it I'm disheartened if my OS doesn't make an effort to utilize as much as possible of the RAM I paid for :wink:

Code: Select all

$ free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:            15G        6.7G        160M        311M        8.3G        7.9G
Swap:            0B          0B          0B
I have 8.3 GB in buffers and cache and only 1% RAM free :lol: Good OS, very good...
Image

User avatar
xfrank
Level 5
Level 5
Posts: 608
Joined: Sat Nov 24, 2012 6:09 pm
Location: Mexico City
Contact:

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by xfrank »

xenopeek wrote: I have 8.3 GB in buffers and cache and only 1% RAM free :lol: Good OS, very good...
Amazing! I never ever had so much RAM consumption in my digital life. Can't even figure how to fill the RAM like you: photos? videos? :shock:

Seriously, when the RAM is abundant (I have 8GB) is good to use it as much as possible, but how? :)
Active Distros in my computers: LM19.3 (Mate,Xfce); MXLinux (Xfce); SparkyLinux (Xfce); Manjaro (Xfce)

User avatar
xenopeek
Level 24
Level 24
Posts: 24283
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by xenopeek »

I have a long list of distros installed in VirtualBox. Launch a few of those over the day, memory gets eaten fast :) I bought the 16 GB RAM specifically for that purpose, being able without worry to run multiple virtual machines at the same time. Initially to support here on the forums (having all Linux Mint editions just a few clicks away to launch), but I've found a lot of use with them for my own experimenting and testing.
Image

DeMus
Level 6
Level 6
Posts: 1029
Joined: Sat Aug 15, 2009 5:11 pm

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by DeMus »

xenopeek wrote:I wonder what the cutoff amount of RAM is where below it you are proud of your OS using as little RAM as possible and where above it you'd instead be heartened to see your OS using as much of your RAM as possible to optimize its performance?

I think for me it's around 4 GB. Below that I'd be counting bytes of RAM like a miser but above it I'm disheartened if my OS doesn't make an effort to utilize as much as possible of the RAM I paid for :wink:

Code: Select all

$ free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:            15G        6.7G        160M        311M        8.3G        7.9G
Swap:            0B          0B          0B
I have 8.3 GB in buffers and cache and only 1% RAM free :lol: Good OS, very good...
My idea exactly, when you have ram, use it. Either by programs you use at the moment or by ones you have used and which stay in memory so they can be reactivated very fast.
The same is true for processors. People buy a nice fast processor and then complain when it is being used (too) much by the OS. Why? You have paid for the thing, now use it.
Compare this to a car you have bought and which can drive 200km/h. Will you settle for 80? No, of course not, you want to go faster, that's why you bought the car, right?

@benali72
Yes, I do know about the buffers and yes I was looking at the GUI system monitor. You are right to mention this. As I wrote here before, I want my memory to be full, either with active programs or with stuff in the buffers. When I start another program which is not yet in memory then buffer space will be cleared and the new program will fit in.
This way you make use of your computer to the max.

User avatar
austin.texas
Level 20
Level 20
Posts: 12048
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home

Re: How much RAM does your Mint system use?

Post by austin.texas »

I am wondering why my results appear different - without the available column?

Code: Select all

$ free -h
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          7.3G       2.9G       4.4G        52M        96M       1.2G
-/+ buffers/cache:       1.7G       5.6G
Swap:         8.6G         0B       8.6G
$ free --version
free from procps-ng 3.3.9
Mint 18.2 Cinnamon, Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Linux Linx 2018

Post Reply

Return to “Chat about Linux Mint”