slow boot and sometimes weird logs on screen..

Chat about anything related to Linux Mint
Post Reply
ro1linus
Level 1
Level 1
Posts: 11
Joined: Wed Jul 24, 2019 6:40 am

slow boot and sometimes weird logs on screen..

Post by ro1linus » Wed Jul 31, 2019 6:38 am

Hi, now firstly I have made a few changes mentioned in my previously posted thread..
Now, as I've mentioned at last, I've been facing boot related problems since then..
This time, I've got some weird lines on the boot screen mentioning "BIOS version error, etc" which made me wondering about this..I've then hard rebooted the laptop successfully.
Could someone here guide me to this problem, if you want i can provide logs, but how to post it here in this forum?, sorry I'm a linux beginner.. :) .

deepakdeshp
Level 15
Level 15
Posts: 5655
Joined: Sun Aug 09, 2015 10:00 am

Re: slow boot and sometimes weird logs on screen..

Post by deepakdeshp » Wed Jul 31, 2019 6:46 am

PLease post output of terminal command

Code: Select all

inxi -Fxz
in code tags.
https://easylinuxtipsproject.blogspot.c ... -mint.html
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
Regards,
Deepak

I am using Mint 19.2 Cinnamon 64 bit with AMD A8/7410 processor . Memory 8GB

ro1linus
Level 1
Level 1
Posts: 11
Joined: Wed Jul 24, 2019 6:40 am

Re: slow boot and sometimes weird logs on screen..

Post by ro1linus » Wed Jul 31, 2019 7:44 am

Code: Select all

System:    Host: ro1-Aspire-A315-41 Kernel: 4.18.0-25-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.0.10 
           Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:   Type: Laptop System: Acer product: Aspire A315-41 v: V1.13 serial: <filter> 
           Mobo: RR model: Metapod_RR v: V1.13 serial: <filter> UEFI: Insyde v: 1.13 date: 02/11/2019 
Battery:   ID-1: BAT1 charge: 36.3 Wh condition: 37.0/37.0 Wh (100%) model: PANASONIC 41,50,31,36,4D,35,4A status: Charging 
CPU:       Topology: Quad Core model: AMD Ryzen 5 2500U with Radeon Vega Mobile Gfx bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 
           L2 cache: 2048 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 31939 
           Speed: 1368 MHz min/max: 1600/2000 MHz Core speeds (MHz): 1: 1336 2: 1369 3: 1283 4: 1368 5: 1368 6: 1369 7: 1368 
           8: 1365 
Graphics:  Device-1: AMD Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] vendor: Acer Incorporated ALI 
           driver: amdgpu v: kernel bus ID: 03:00.0 
           Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.26.0 4.18.0-25-generic LLVM 8.0.0) v: 4.5 Mesa 19.0.2 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 03:00.1 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus ID: 03:00.6 
           Sound Server: ALSA v: k4.18.0-25-generic 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Acer Incorporated ALI driver: r8169 
           v: 2.3LK-NAPI port: 2000 bus ID: 01:00.1 
           IF: enp1s0f1 state: down mac: <filter> 
           Device-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter vendor: Lite-On driver: ath10k_pci v: kernel 
           port: 2000 bus ID: 02:00.0 
           IF: wlp2s0 state: up mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 931.51 GiB used: 36.02 GiB (3.9%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST1000LM035-1RK172 size: 931.51 GiB 
Partition: ID-1: / size: 274.01 GiB used: 10.68 GiB (3.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda5 
           ID-2: /home size: 477.52 GiB used: 25.29 GiB (5.3%) fs: ext4 dev: /dev/sda6 
           ID-3: swap-1 size: 15.70 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda7 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 48.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 48 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:      Processes: 251 Uptime: 1h 41m Memory: 6.77 GiB used: 2.41 GiB (35.5%) Init: systemd runlevel: 5 Compilers: 
           gcc: 7.4.0 Shell: bash v: 4.4.20 inxi: 3.0.27 

ro1linus
Level 1
Level 1
Posts: 11
Joined: Wed Jul 24, 2019 6:40 am

Re: slow boot and sometimes weird logs on screen..

Post by ro1linus » Thu Aug 01, 2019 4:12 am

OK, I've just received kernel version update to 5.0. This could fix my problems. So, I will try it for few days if this problem persists, if no, I will delete this thread..

Post Reply

Return to “Chat about Linux Mint”