Grub ustawienia

Polish Forum
piotrox
Level 1
Level 1
Posts: 18
Joined: Sun Feb 24, 2008 4:21 pm

Grub ustawienia

Postby piotrox » Fri Mar 21, 2008 5:23 pm

czy mozna jakość zmienic ustawienia gruba? Chodzi mi o to że po uruchomieniu komputera musze kliknąć w klawisz aby sie grub uruchomił chciałbym to pominąć i druga sprawa to chciałem aby w grubie domyslnie byl zaznaczony windows a nie Mint

9

Re: Grub ustawienia

Postby 9 » Sat Mar 22, 2008 8:37 am

sudo kate /boot/grub/menu.lst

W pozycji:
default
podajesz cyfrę odpowiadającą systemowi który ma być bootowany jako domyślny.
Pamiętaj, że wartość liczymy od 0 - jeżeli ma być to pierwsza pozycja, wartością jest 0, jeżeli czwarta 3.

Możesz też zmienić długi czas oczekiwania.
zmienić w pozycji timeout z ustawionego domyślnie 10 na np: 3

piotrox
Level 1
Level 1
Posts: 18
Joined: Sun Feb 24, 2008 4:21 pm

Re: Grub ustawienia

Postby piotrox » Sat Mar 22, 2008 5:54 pm

dzieki zrobiłem jak napisałeś i wszystko dziala prawidłowo
jeszcze tylko co można zrobić aby nie klikać w klawisz tylko żeby grub wchodził automatycznie bez tego przymusowego kliknięcia w klawisz

mintaj11

Re: Grub ustawienia

Postby mintaj11 » Sun Mar 23, 2008 1:40 pm

Odinstaluj Mint'a :D

piotrox
Level 1
Level 1
Posts: 18
Joined: Sun Feb 24, 2008 4:21 pm

Re: Grub ustawienia

Postby piotrox » Sun Mar 23, 2008 1:46 pm

Bardzo śmieszne!!!


Return to “Polski (Polish)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests