Start niet altijd volledig op (paars of zwart scherm)

Dutch Forum

Moderators: xenopeek, Moem

Post Reply
frederik
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Fri Jul 06, 2018 4:36 am

Start niet altijd volledig op (paars of zwart scherm)

Post by frederik » Fri Jul 06, 2018 4:46 am

Soms wil m'n pc niet volledig doorstarten tot in de cinnamon (of gnome in ubuntu). Blijkbaar zou dit te maken hebben met nvidia maar ik weet niet hoe ik het kan oplossen.
Als hij niet wil opstarten reset ik heb tot hij wel eens wil starten, soms moet ik wel 10 keer doen voor hij volledig start. Als hij niet volledig start krijg ik ofwel gewoon een zwart scherm ofwel gewoon een paars scherm. De nvidia drivers propetairy drivers staan geïnstalleerd via de linux mint tool. Op m'n andere pc met ubuntu 18.04 heb ik net hetzelfde probleem.

Ik heb al veel gezocht op het internet maar helaas nog niets van oplossing gevonden, het enige die wel terug keert is dat het een probleem van de nvidia drivers zou zijn. Maar die nvidia drivers heb ik wel nodig voor 3d acceleratie en dual-screen. Ik heb ook al vanalles geprobeerd maar niets werkt, het probleem is ook dat hij soms wel perfect start, je denkt dan dat je het gevonden hebt maar volgende keer start hij dan toch niet meer volledig.

Mijn computers: Linux mint 19 op de ene pc en met ubuntu 18.04 op de andere pc:
AMD Ryzen 5 2400G
16 Gb ram
Nvidia GT710 vga kaart (met de 390 nvidia driver) op de ene pc en een EN210 (met de 340 nvidia driver) op de andere pc.

Iemand een idee hoe ik deze kan oplossen of ergens een link met een werkende oplossing.

User avatar
Pjotr
Level 20
Level 20
Posts: 10904
Joined: Mon Mar 07, 2011 10:18 am
Location: The Netherlands (Holland)
Contact:

Re: Start niet altijd volledig op (paars of zwart scherm)

Post by Pjotr » Fri Jul 06, 2018 5:13 am

Geef eens een volledig systeemoverzicht, op de volgende wijze:
https://sites.google.com/site/computertip/inxi
Tip: 10 things to do after installing Linux Mint 19 Tara
Keep your Linux Mint healthy: Avoid these 10 fatal mistakes
Twitter: twitter.com/easylinuxtips
All in all, horse sense simply makes sense.

frederik
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Fri Jul 06, 2018 4:36 am

Re: Start niet altijd volledig op (paars of zwart scherm)

Post by frederik » Fri Jul 06, 2018 10:33 am

Code: Select all

inxi -Fxz
System:    Host: Frederik1 Kernel: 4.15.0-24-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Cinnamon 3.8.6 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
           Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: desktop System: Gigabyte product: AB350-Gaming serial: N/A
           Mobo: Gigabyte model: AB350-Gaming-CF v: x.x serial: N/A
           UEFI: American Megatrends v: F21 date: 02/08/2018
CPU:       Quad core AMD Ryzen 3 2200G with Radeon Vega Graphics (-MCP-) 
           arch: Zen rev.0 cache: 2048 KB
           
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm) bmips: 27947
           clock speeds: max: 3500 MHz 1: 1502 MHz 2: 1543 MHz 3: 1571 MHz
           4: 1406 MHz
Graphics:  Card-1: NVIDIA GT218 [GeForce 210] bus-ID: 01:00.0
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Vega [Radeon Vega 8 Mobile]
           bus-ID: 07:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: nvidia,ati,amdgpu (unloaded: modesetting,fbdev,vesa,nouveau)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           OpenGL: renderer: GeForce 210/PCIe/SSE2
           version: 3.3.0 NVIDIA 340.106 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] Device 15e3
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 07:00.6
           Card-2 NVIDIA High Def. Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Card-3 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device 15de
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 07:00.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-24-generic
Network:   Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 04:00.0
           IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1240.3GB (1.8% used)
           ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA_DT01ACA1 size: 1000.2GB temp: 31C
           ID-2: /dev/sdb model: WDC_WDS240G2G0B size: 240.1GB temp: 36C
Partition: ID-1: / size: 47G used: 21G (47%) fs: ext4 dev: /dev/sdb5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 29.0C mobo: N/A gpu: 0.0:38C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 214 Uptime: 17 min Memory: 828.1/11012.1MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56 
---------- Other computer with ubuntu ---

Code: Select all

inxi -Fxz
System:    Host: Werkplaats Kernel: 4.15.0-23-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Gnome 3.28.1 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
           Distro: Ubuntu 18.04 LTS
Machine:   Device: desktop System: Gigabyte product: AB350-Gaming serial: N/A
           Mobo: Gigabyte model: AB350-Gaming-CF v: x.x serial: N/A
           UEFI [Legacy]: American Megatrends v: F21 date: 02/08/2018
CPU:       Quad core AMD Ryzen 3 2200G with Radeon Vega Graphics (-MCP-) 
           arch: Zen rev.0 cache: 2048 KB
           
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm) bmips: 27946
           clock speeds: max: 3500 MHz 1: 2101 MHz 2: 2079 MHz 3: 1541 MHz
           4: 1579 MHz
Graphics:  Card-1: NVIDIA GK208 [GeForce GT 710B] bus-ID: 01:00.0
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Vega [Radeon Vega 8 Mobile]
           bus-ID: 07:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: nvidia,ati,amdgpu (unloaded: modesetting,fbdev,vesa,nouveau)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz, 1920x1080@60.00hz, 1920x1080@60.00hz
           OpenGL: renderer: GeForce GT 710/PCIe/SSE2
           version: 4.6.0 NVIDIA 390.48 Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] Device 15e3
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 07:00.6
           Card-2 NVIDIA GK208 HDMI/DP Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Card-3 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device 15de
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 07:00.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-23-generic
Network:   Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 04:00.0
           IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 240.1GB (57.5% used)
           ID-1: /dev/sda model: INTEL_SSDSCKKW24 size: 240.1GB temp: 0C
Partition: ID-1: / size: 219G used: 128G (62%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
           ID-2: swap-1 size: 1.03GB used: 0.00GB (0%)
           fs: swap dev: /dev/dm-1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: No active sensors found. Have you configured your sensors yet? mobo: N/A gpu: 0.0:56C
Info:      Processes: 268 Uptime: 3:38 Memory: 2530.1/11012.2MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
           Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56
Last edited by Moem on Fri Jul 06, 2018 11:35 am, edited 1 time in total.
Reason: Adding [code] tags. They retain some formatting that makes your output easier to read.

User avatar
Pjotr
Level 20
Level 20
Posts: 10904
Joined: Mon Mar 07, 2011 10:18 am
Location: The Netherlands (Holland)
Contact:

Re: Start niet altijd volledig op (paars of zwart scherm)

Post by Pjotr » Fri Jul 06, 2018 11:16 am

Draait je moederbord al op het nieuwste BIOS? Kijk dat eens na op het ondersteuningsgedeelte van de webstek van de moederbordbakker. Indien nieuwer BIOS beschikbaar: installeer het.
Tip: 10 things to do after installing Linux Mint 19 Tara
Keep your Linux Mint healthy: Avoid these 10 fatal mistakes
Twitter: twitter.com/easylinuxtips
All in all, horse sense simply makes sense.

frederik
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Fri Jul 06, 2018 4:36 am

Re: Start niet altijd volledig op (paars of zwart scherm)

Post by frederik » Tue Jul 10, 2018 7:17 am

Draait je moederbord al op het nieuwste BIOS? Kijk dat eens na op het ondersteuningsgedeelte van de webstek van de moederbordbakker. Indien nieuwer BIOS beschikbaar: installeer het.
Wel ik heb nu de laatste bios versie geïnstalleerd maar helaas is het nog slechter, hij wil dan totaal niet meer starten (gaat in een terminal met 'kernel panic'). Terug de goed werkende bios versie op gezet en start dan zoals voordien, soms wel maar meestal niet goed.

nahjo
Level 2
Level 2
Posts: 55
Joined: Sat May 06, 2017 10:46 am

Re: Start niet altijd volledig op (paars of zwart scherm)

Post by nahjo » Tue Jul 10, 2018 11:20 am

Heb het 'soms wel maar meestal niet' ook gehad alleen niet met een NVIDIA maar met AMD Radeon.
Grub instelling GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" aanpassen en dan zonder splash dus
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet" deed bij mij al wonderen wie weet werkt het bij jou ook.

gr. Johan
LM18.3xfce LM19.0xfce

frederik
Level 1
Level 1
Posts: 4
Joined: Fri Jul 06, 2018 4:36 am

Re: Start niet altijd volledig op (paars of zwart scherm)

Post by frederik » Fri Jul 20, 2018 5:00 am

Ondertussen ook geprobeerd, blijkt toch een driver probleem, normaal van nvidia. Maar als ik de harde schijf in dezelfde pc steek met dezelfde vga kaart maar met een ander merk van moederbord start hij wel perfect op en ook altijd perfect op.
Met een Gigabyte AB350 Gaming gaat het niet en met een Asus B350-plus of een MSI B350 PC-Mate gaat het wel perfect.

Natuurlijk is nu wel de vraag hoe ik het op mijn pc met dat gigabyte moederbord wel in orde krijg?

nahjo
Level 2
Level 2
Posts: 55
Joined: Sat May 06, 2017 10:46 am

Re: Start niet altijd volledig op (paars of zwart scherm)

Post by nahjo » Fri Jul 20, 2018 9:13 am

Misschien toch de tip van Pjotr volgen en die BIOS update wat meer aandacht geven? Bijvoorbeeld testen met live USB of LM dan wel wil opstarten?
LM18.3xfce LM19.0xfce

Post Reply

Return to “Nederlands (Dutch)”